Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
DPZK_novy_1.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
574.46 Кб
Скачать

Вестмінстерська концепція конституціоналізму та її внесок у світовий конституційний процес

Поняття та правова природа конституціоналізму. Головні ознаки вестмінстерської концепції конституціоналізму: суверенітет парламенту; панування права; конституційні угоди.

Характеристика конституційного права Великої Британії. Особливість форми і структури Конституції. Статутне право. Судовий прецедент як частина Конституції. Особливості дії конституційних угод. Доктрина в системі конституційного права Великої Британії.

Розповсюдження вестмінстерської моделі в країнах Британської Співдружності. Основні віхи конституційного розвитку Канади, що позначилися на формуванні конституційного права держави. Сучасна Конституція Канади. Акт про Канаду 1982 р., Конституційний акт 1982 р., Хартія прав і свобод 1982 р., Акт про Британську Північну Америку 1867 р. Нормативна база, сформована Парламентом Великої Британії (Акт про Парламент 1875 р., Вестмінстерський статут 1931 р. і ін.). Основні формули внесення змін до конституції Канади.

Конституційні основи парламентського верховенства і відповідального правління у Великій Британії й Канаді

Конституційна історія британського Парламенту (Білль про права 1689 р., Акт про Парламент 1911 р., Акт про Парламент 1949 р., Акти про довічних перів 1958, 1963 р. 1999 р.). Трансформація британських парламентських традицій в Канаді.

Сучасний Парламент Великобританії і Канади у системі розподілу влад. Взаємовідносини з Короною й Урядом. Парламент і виборчий корпус.

Організація діяльності Парламенту. Роль спікера в роботі Парламенту. Статус депутата Палати громад. Парламентські привілеї.

Принцип парламентського верховенства в Великобританії. Абсолютна (необмежена) законодавча компетенція британського парламенту. Особливості проходження біллів у Палаті громад і Палаті лордів Великобританії. Федеративний устрій як основний фактор модифікації принципів британського парламентаризму в Канаді. Розмежування компетенції між Парламентом федерації і провінцій (сфера виключної компетенції провінцій). Особливості проходження законопроектів через Парламент Канади (Сенат і Палату громад). Прийняття бюджету. Участь Корони у законодавчому процесі. Делегування законодавчих повноважень.

Принцип відповідального правління. Колективна відповідальність Уряду перед Парламентом та її форми. Основні форми парламентського контролю: усні депутатські запити, інтерпеляція, «година питань», спеціалізовані комітети, омбудсмани (в парламенті Канади), Парламентський комісар зі справ адміністрації (у Великобританії).

Партійна система і режим міністеріалізму у Великій Британії й Канаді

Багатопартійність та партійна система Великої Британії та Канади. Інституціоналізація політичних партій. Провідні політичні партії Великої Британії та Канади, їх участь у парламентських, регіональних і місцевих виборах. «Регіональні партії» Канади та їх роль на політичній арені.

Організація роботи парламентських партій та їх вплив на законодавчий процес. Фракції більшості й опозиції. Тіньовий кабінет.

Режим міністеріалізму як особливість функціонування виконавчої влади у Великій Британії і Канаді. Роль Прем’єр-міністра у вирішенні державних справ Великої Британії. Акт про міністрів Корони 1937 р. Формування Уряду, Кабінету і внутрішнього кабінету Великобританії. Виконавча влада за Конституційним актом Канади 1867 р. (Королева, Генерал-губернатор та Таємна рада, Уряд Канади). Особливості формування Кабінету міністрів Канади.

Основні напрями діяльності Уряду Великобританії і Канади. Акти виконавчої влади.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]