Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Пособие по ведению рабочей карты командира.doc
Скачиваний:
128
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
10.65 Mб
Скачать

3.4. Написи на картах

Важливе місце в досягненні наочності карти належить правильному і вмілому розташуванню скорочених позначень і інших пояснювальних написів. Хороше виконання і правильне розставляння написів прикрашають карту і значною мірою сприяють її наочності і зручності читання, До того ж ряд відомостей взагалі неможливо відобразити на карті графічно (розподіл сил і засобів, сигнали взаємодії). Для цього дається текст у вигляді легенди.

Отже, на кожній робочій карті будуть мати місце як цифрові, так і текстові написи. Зовнішній вигляд написів визначається шрифтом, прийнятим для їх виконання, і якістю роботи офіцера на карті. Для ведення робочої карти найбільш доцільним є так званий креслярський чи нормальний шрифт, який за своєю формою гранично спрощений і наближений до скорописного. Він виконується швидко і просто. Букви (цифри) в слові (числі) пишуться без зв'язок, роздільно. Всі елементи їх мають однакову товщину, вибрану згідно із значущістю напису і розміру букв від 1/10 до 1/4 ширини останніх,

По положенню букв відносно обрізів карти цей шрифт поділяють на прямий і похилий (кут нахилу букв і цифр дорівнює 75° до основи рядка). Наприклад, прямим шрифтом великі (заголовні) букви пишуться так: А Б В Г Д і т. д., а малі букви - а б в г д і т.д.

При нанесенні обстановки на карту прямий шрифт може застосовуватися тільки для оформлення службового заголовка і написів посадових осіб (на робочій карті, карті з рішенням, звітній карті).

Приклад: РОБОЧА КАРТА.

Приклад похилого шрифту:

Абвгдеєзіклмнопрстуфхцчшщъиь,юя

Для написання пояснювальних написів і великої кількості скорочених позначень застосовуються малі букви:

Абвгдеєжзіклмнопрстуфхцчшщъиьюя

Як відправна одиниця, для визначення розміру напису служить висота малої букви.

Заголовна (прописна) буква, цифрова величина перед буквеними підписами робиться на 1/3 вище за величину малої букви.

Співвідношення ширини і висоти букви (цифри) має важливе значення для зручності читання букв (скорочень) і окремих слів. Для написів з висотою букв до 6мм доцільним відношенням ширини букв до висоти є відношення, рівне 3:4, тобто ширина букви повинна дорівнювати 3/4 її висоти. Це - розмір букв звичайного шрифту, з яким ми зустрічаємося щодня при читанні газет, книг, статутів і т. ін. Виключення складають великі букви Д, М, Ж, Ф, Ш, Щ, И і Ю, ширина яких дорівнює їх висоті.

При збільшенні висоти букв це відношення меншає до 1:2 і навіть до 1:4, тобто висота і ширина букв збільшуються непропорційно.

Висота, а отже, і розмір букв у написах залежать від масштабу карти, значущості об'єкта чи військової одиниці, його майданної величини або лінійної протяжності, а також від можливого зменшення масштабу карти при передачі з неї обстановки по технічних засобах зв'язку, наприклад, по телебаченню або під час друку.

Проміжки між буквами (як прописними, так і рядковими) дорівнюють приблизно 1/3-1/4 їх висоти. Однак якщо напис виконується тільки великими буквами, то відстань між деякими з них повинна бути меншою, ніж вказана вище, або дорівнювати нулю (наприклад, в сполученнях РА, ТА, ГА).

Якщо в слові крім малих букв є заголовна Т чи Г, то відстань між цією буквою і наступною за нею береться меншою або доводиться до нуля.

Відстань між словами або між цифрами і словами повинна бути не менше за висоту заголовної букви. Якщо напис складається із заголовної і малих букв, то заголовна буква має таку ж товщину ліній, що і малі букви.

З урахуванням всіх цих чинників мінімальна висота малої букви напису біля положення роти (батареї) на карті масштабу 1:100000 приймається рівною 2 мм. З укрупненням масштабу основи карти, так само як і з підвищенням на один рівень військової ланки, розмір напису збільшується з кроком в 2 мм. Так, для батальйону (дивізіону) на карті 1:100000 величина буквеної частини напису буде дорівнювати 4 мм. Малі букви з паростками (б, в, д, р, у, ф) мають загальну висоту, яка дорівнює висоті великих букв або цифр, до яких вони відносяться в поєднанні:

1 мб, 3 мбр.

Пропорційність цифр і букв при нанесенні нумерації і найменування підрозділів на карту різних масштабів може бути такою, як показано (рис.3.7).

Підрозділ

Масштаб карти

1:25000

1:50000

1:100000

Взвод

2 мв

З тв

1 минв

Рота (батарея)

1 батр

5 мр

2 тр

Батальйон (дивізіон)

2 адн

1 мб

2 тб

Рис.3.7. Пропорційність написів на картах у залежності

від їх масштабу

Дуже часто доводиться виконувати на карті написи до таких невеликих за розміром лінійних і фігурних замкнених умовних знаків, як вогневі позиції артилерії, райони розташування дрібних підрозділів. Природно, що напис у межах нанесеного знака не вміщується. Як тут поступити? Знаючи заздалегідь, що доведеться робити на карті напис, розміри якого перевищують розмір району, що займається підрозділом, зі східної сторони, в місці, де буде зроблений текст, рекомендується залишати розрив лінії знака. Пояснимо це на прикладі. Треба нанести на карту масштабу 1:50 000 положення 2-го інженерно-саперного взводу. Заздалегідь можна сказати, що напис не вміститься в овалі, що показує положення взводу. Тоді ми овал відразу робимо з розривом лінії в східній його частині (мається на увазі, що напрям дій наших військ західний, північний або південний), а потім робимо напис (рис.3.8а).

Рис. 3.8. Нанесення на карту пунктів управління підрозділів,

розташування написів на них:

а, б - напис з розривом лінії району розташування; в - виніс напису за межу району; г - напис всередині позначення пункту управління

При виконанні аналогічних написів, що стосуються противника, діючого фронтом на схід, північ або південь, розрив лінії робиться із західної частини знака (рис.3.8б). У деяких випадках можна порекомендувати напис виносити за межі району, що займається (рис. 3.8в). Розміри написів, що вміщуються в межах позамасштабних умовних знаків (пункти управління, елементи тилу і інші), звичайно залежать від величини цих знаків (рис. 3.8г).

Скорочені позначення та інші пояснювальні написи, що відносяться до обстановки, розташовуються паралельно нижньому (верхньому) обрізу листа карти або паралельно горизонтальній лінії координатної сітки із заходу на схід (рис.3.9).

Рис.3.9. Написання на карті скорочених найменувань підрозділів

При вказанні нумерації і приналежності підрозділів і частин, наприклад, 1мр 2мб, 2мб 6мп, величина цифр і букв повинна бути відповідно однаковою для роти і батальйону (в першому прикладі) і для батальйону і бригади (у другому прикладі). Величина цифр і букв у цьому випадку визначається значенням військової одиниці, вартої першої, оскільки вона показує приналежність підрозділу до будь-якої військової інстанції, а не положення останньої (рис.3.10).

Невірно

Вірно

Рис.3.10. Розташування написів на карті

З наведених прикладів видно, що скорочені найменування підрозділів і частин виконуються малими буквами похилим шрифтом (рис.3.11,3.12).

Вірно

Невірно

Рис.3.11. Напис на карті скорочених назв підрозділів

Невірно

Вірно

Рис.3.12. Вибір шрифту для написання на карті скорочених назв підрозділів

Розміри написів назв бойових документів, виконаних на карті, службових заголовків, а також нумерація і найменування підрозділів і частин на звітних картах, картах з рішенням командира, картах для розбору навчань і т. ін. визначаються в кожному конкретному випадку виконавцем чи старшим начальником.

При нанесенні обстановки на карту не треба дублювати написами найменування умовних знаків, які зрозумілі і без пояснення. Такі написи є зайвими, вони забивають карту і роблять її менш наочною.

Виключення може бути зроблене тільки для тих випадків, коли в складі частини або з'єднання буде діяти декілька однорідних підрозділів. Це показано на прикладі, коли в батальйоні крім батареї посилення є підтримуюча батарея з 5 агт, а також при повзводному розташуванні мінометної батареї. Номери взводів показані цифрами (рис. 3.13).

Рис. 3.13. Пояснення умовних позначень

Це правило розповсюджується і на випадки, коли треба показати кількість вогневих засобів або, наприклад, дію декількох танків, що не складають батальйон, роту чи взвод, як противника, так і своїх військ. Кількість цих засобів вказується цифрами поруч з умовним знаком (рис. 3.14).

Рис.3.14. Показ кількості вогневих засобів і танків

Величина пояснювальних написів («район, що охороняється поліцією») вибирається в залежності від масштабу карти і може бути рівною або трохи меншою за величину напису нижчої військової інстанції, що наноситься на карту в даній ланці. На картах масштабу 1:50000 величина їх буде дорівнювати 4 мм, на картах 1:100000 і 1:200000 - 2-3 мм (рис.3.15). Це ж відноситься і до розміру цифр і написів колон («глибина 3 км»), розвідувальних органів і даних розвідки.

Рис. 3.15. Величина пояснювальних написів

Часто наочність обстановки, весь її вигляд багато в чому програє через невміле розташування написів на карті. Передусім треба вирішити питання, де їх розміщувати і коли робити: відразу після нанесення на карту положення того чи іншого підрозділу або після нанесення всієї обстановки. Визначити це можна лише в кожному конкретному випадку. На наш погляд, треба дотримуватися такого правила: при нанесенні на карту положення підлеглих підрозділів, наприклад, взводів, рот і батарей, відразу ж потрібно писати номер і їх найменування; номер же і найменування свого батальйону (дивізіону) проставляти після нанесення всієї обстановки за батальйон (дивізіон).

Напис проводиться навпроти середини фронту підрозділу, на вільному місці, на віддаленні від нього приблизно на 2/3 глибини бойового порядку; це дасть можливість навіть при поверхневому погляді на карту отримати уявлення про просторове положення кожного підрозділу, швидше провести розрахунки по співвідношенню сил і засобів на даній ділянці фронту, прискорити розробку бойових документів (рис.3.16).

Невірно

Вірно

Рис. 3.16. Розташування на карті написів скорочених найменувань підрозділів у залежності від їх взаємного розташування