Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА до задуму СО.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
11.08.2019
Размер:
89.6 Кб
Скачать

Учбова

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до задуму спеціальної операції по пошуку, затриманню (ліквідації)

злочинної групи, що проводить розвідувально-підривну діяльність проти України

1. Часові показники, місце проведення, склад сторін, які беруть участь у СО.

1.1. Дата й час проведення СО: з 29 липня 2011 року 08.00 - до 30 липня 2011 року 08.00.

  1. Місце проведення ТСН: полігон 5-го Управління (МЦСП) ЦСО “А” СБ України, Кременчуцька ГЕС.

  1. Умовний противник:

− група у складі до 8 невстановлених осіб, озброєних вогнепальною зброєю, які прикривають та забезпечують дії терористів на Кременчуцькій ГЕС. Ними, імовірно, встановлені вибухові пристрої на уразливих об'єктах ГЕС та об'єктах життєзабезпечення міста Світловодська.

  1. Свої сили та засоби

Органи управління:

− члени координаційної групи АТЦ при УСБУ та її штабу (12 чол.);

− члени передової КГ АТЦ при Світловодському МВ УСБУ (7 чол.);

− члени міської комісії з НС, міської евакуаційної комісії (10 чол.).

Сили та засоби:

− УСБУ - особовий склад відділу “А” (8 чол.); оперативний резерв (курсанти 3-го курсу ІПЮК 104 чол.); ОСГ при відділі КЗЕ (4 чол.); автотранспорт - 5 од.;

− УМВС - особовий склад ВШР “Сокіл” при УБОЗ (8 чол.), ОБДПС ДАІ (8 чол.), Світловодського МРВ (20 чол.), автотранспорт – 7 од.;

− ГУ МНС - особовий склад об'єднаного пожежно-рятувального загону № Х (36 чол.), Олександрійського окремого спеціалізованого гірнично-рятувального загону (16 чол.), 13 окремого аварійно-рятувального загону оперативного реагування військ ЦО МНС України (45 чол.), спеціального автотранспорту - 12 од.

2. Обстановка до початку навчань

За інформацією Начальника ВОХОР Кеменчуцької ГЕС 10 липня 2010 року о Х г., Х хв., автомобіль ….червоного кольору (держ. № …. ) раптово зупинився на автодорозі, яка проходить греблею. Один пасажирів – чоловік (прикмети, був одягнений у..) протягом …часу у бінокль спостерігав за об'єктами ГЕС. О Х г. автомобіль виїхав у напрямку м. Кременчук Полтавської області. 16 липня ц.р. у другій половині дня стрілець команди ВОХОР, який ніс службу на посту № 3, спостерігав групу молодих людей (3 чоловіки, всі у віці 20-25 років), які протягом близько 1,5 години прогулювалися в районі, прилеглому до судноплавного шлюзу, причому кілька разів наближаючись до загородження периметру території ГЕС. Один з чоловіків мав при собі відеокамеру, причому в поле зйомки, імовірно, потрапляли об'єкти ГЕС.

15 липня ц.р. у першій половині дня стрілець команди ВОХОР, який ніс службу на посту № 4, спостерігав групу чоловіків (2 чол., всі у віці 20-25 років), які на протязі близько 2 годин на дамбі ГЕС займалися ремонтом легкового автомобіля марки ВАЗ-2106 (зеленого кольору, номери заляпані грязюкою, літери КК або. КМ), що…..

3. Характеристика об'єкта.

3.1. Відомча належність, режим роботи, розташування об'єкта

Кременчуцька ГЕС є структурним підрозділом Державної акціонерної гідроенергогенеруючої компанія “Дніпрогідроенерго” Міністерства палива та енергетики України (м. Вишгород Київської області) і входить до Дніпровського каскаду ГЕС. Корисний об'єм водосховища Кременчуцької ГЕС складає 50 % корисного об'єму водосховищ “Дніпровського каскаду”. ГЕС є основним регулятором стоку для всіх ГЕС у нижній течії Дніпра.

Встановлена потужність ГЕС - 625 МВт.

Підприємство працює цілодобово. Чисельність персоналу: штатна – 343 чол.; фактична - 275 чол.

Функції диспетчерської служби покладені на оперативну службу ГЕС, до якої входять начальники змін станції та електроцеху. Чергування здійснюється цілодобово.

Кременчуцька ГЕС знаходиться на північній околиці м. Світловодська Кіровоградської області.

ГЕС займає площу 849 га. Загальна протяжність периметру території, що охороняється, становить 2,232 км.

Протяжність бетонної та земляної греблі ГЕС – 1 - 2,3 км, ширина греблі – 7 м. Греблею проходять автомобільна дорога з інтенсивним рухом транспорту та одноколійна залізна дорога, які з'єднують правий і лівий береги р. Дніпра (шлях стратегічного розгортання військ в особливий період).

3.2. Фактори, що визначають уразливість об'єкта

Кременчуцька ГЕС включена до Загальнодержавного переліку потенційно небезпечних об'єктів за категоріями уразливості в терористичному відношенні. В силу особливої важливості об'єкту присвоєна І категорія.

ГЕС є небезпечним гідродинамічним об'єктом. Вчинення терористичного акту на земляній греблі (шлюзі) може призвести до прориву напірного фронту водосховища з утворенням хвилі прориву й катастрофічного затоплення території (НС загальнодержавного рівня).

У разі прориву греблі Кременчуцької ГЕС зона катастрофічного затоплення може становити понад 8 тис.км2. Затоплення здатне призвести до численних людських жертв та матеріальних збитків на суму понад 370 млрд. грн.

Вивід з ладу (руйнування) вказаних об'єктів внаслідок терористичного посягання може призвести до часткового чи повного припинення функціонування ГЕС, значних матеріальних збитків, людських жертв.

Потайне проникнення на територію ГЕС можливе:

− з боку акваторії водосховища у нижньому б'єфі;

− з боку підхідного каналу судноплавного шлюзу.

3.3. Охорона об'єкта

Кременчуцьку ГЕС охороняє команда ВОХОР, що безпосередньо підпорядкована директору станції.

На команду ВОХОР також покладене підтримання пропускного та внутрішньооб'єктового режиму.

Чисельність команди - 50 чол., з них:

− начальник команди;

−заступник начальника команди;

− начальники варти - 4;

− стрільці - 44.

На озброєнні команди перебувають пістолети ТТ (13), спецзасоби (балончики зі сльозогінним газом), бронежилети (2).

Вартове приміщення обладнане відповідним чином. Стрілецька зброя, набої та спецзасоби зберігаються в кімнаті, обладнаній металевими ґратами та сигналізацією.

Охорона організується цілодобово шляхом виставлення постійних і рухомих постів (всього 8):

− на головному контрольно-пропускному пункті;

− у вестибюлі адмінбудинку;

− по периметру загородження;

− на складах з матеріальними цінностями.

Пости обладнані постовими будками, наявні засоби провідного зв'язку з вартовим приміщенням.

Охорона греблі ГЕС здійснюється шляхом патрулювання на автотранспорті у взаємодії з МВ УСБУ та МРВ УМВС в Кіровоградській області (за окремим графіком).

Периметр території ГЕС обладнаний загородженнями:

− ділянка місцевості від мостового переходу шлюзу в межах водозливної греблі (довжиною 857 м), а також автодорога й залізниця, які проходять по греблі, обнесені бетонним парапетом висотою 1 м, нарощеним металевою сіткою висотою 0,5 м;

− з північного та північно-східного боку по лівому берегу (270 м) залізобетонний паркан висотою 2,5 м з козирком з колючого дроту;

− зі східного та південно-східного боку по правому берегу - залізобетонний паркан (200 м) і змішана огорожа з колючого дроту та металевої сітки (100 м).

У нічний час периметр території освітлюється.

Заборонена зона акваторії р.Дніпра у нижньому б'єфі водосховища

Протягом 2010 року органами МВС порушено 167 кримінальних справ з ознаками злочинів, передбачених ст.ст. 262-264 КК України, до кримінальної відповідальності притягнуто 156 осіб, з незаконного обігу вилучено (у т.ч. в ході проведення спецоперацій “Зброя” та “Вибухівка”) 125 одиниць вогнепальної зброї (з них автоматів - 1, пістолетів -18, карабінів - 22), понад 3600 набоїв, 11 гранат, мін, 7,1 кг вибухівки, 3 детонатори.

Світловодським МРВ УМВС на початку травня ц.р. порушена кримінальна справа за ознаками злочину, передбаченого ст. 263 КК України, стосовно мешканця м.Світловодська, в помешканні якого виявлено близько 0,5 кг амоніту 6 ЖВ, 3 детонатори, 5 м вогнепровідного шнура. В ході розслідування з'ясовується походження ВР та засобів ініціювання вибуху. Особа перевіряється на можливу причетність до закладення СВП в м.Олександрії.

Основні зусилля КГ АТЦ при УСБУ зосереджені на координації діяльності органів державної влади щодо запобігання терористичним проявам та їх припинення, визначенні терористичних загроз та можливих об'єктів терористичних посягань, розробці превентивних планів проведення на них антитерористичних операцій.

Активізовано оперативно-розшукову діяльність, спрямовану на виявлення та знешкодження організованих злочинних груп, які використовують зброю, вибухові пристрої та інші загальнонебезпечні предмети і речовини. Посилено контроль з прибуттям у регіон, місцезнаходженням і переміщенням через територію України осіб - вихідців з "критичних" регіонів країн колишнього СНД (Північного Кавказу, Закавказзя, Середньої Азії) та країн, де набули поширення прояви міжнародного тероризму та екстремізму (Близького й Середнього Сходу, Північної Африки).

Здійснюється постійний контроль за оперативною обстановкою в місцях компактного проживання представників національних меншин, а також районах із складною соціальною та криміногенною ситуацією з метою своєчасного виявлення екстремістські налаштованих осіб, які намагаються здобути зброю, вибухові речовини та засоби ініціювання вибуху.

УМВС вживаються заходи щодо посилення охорони громадського порядку контролю за станом безпеки та охорони потенційно небезпечних об'єктів.

Особовий склад спеціальних підрозділів УСБУ та УМВС перебуває в 1,5 годинній готовності до дій у разі ускладнення обстановки.

Керівництвом Кременчуцької ГЕС спільно з МВ УСБУ, МРВ УМВС, ГУ МНС здійснюються заходи щодо реалізації завдань, визначених постановами КМ України від 31.03.2004 р. № 416 "Про затвердження Порядку встановлення особливого режиму охорони на території забороненої зони та контрольованої зони гідроелектротехнічних споруд від 14.04.2004 р. № 460 "Про затвердження Порядку взаємодії відомчої воєнізованої охорони з органами (підрозділами внутрішніх справ, Служби безпеки, Збройних Сил, МНС України у разі виникнення надзвичайних ситуацій на об'єктах підвищеної небезпеки".

Згідно з наявними оперативними даними спеціальні служби деяких іноземних держав намагаються здобути інформацію економічного, воєнного, політичного характеру про Україну, використовуючи з цією метою засили диверсійно-розвідувальних груп головною метою яких є розвідувальна (або диверсійна) діяльність на шляхах стратегічного розгортання мобілізаційних резервів держави.

Останнім часом значно активізувалась діяльність різноманітних терористичних та інших екстремістських угруповань, які фінансуються та оснащуються закордонними центрами пов'язаними з діяльністю спецслужб сусідніх з Україною держав. В умовах економічної та політичної нестабільності: наростає тривожна тенденція збільшення організованих злочинних угрупувань.

З метою своєчасного виявлення, попередження та припинення розвідувально-підривної діяльності іноземних спецслужб, терористичних екстремістських елементів, організованих злочинних груп керівництвом Служби безпеки України прийнято рішення перевести на посилений режим роботи деякі регіональні органи СБ України.

Оперативна обстановка на об'єкті підвищеної небезпеки Кременчуцька ГЕС (один з трьох основних шляхів стратегічного розгортання військ) у сфері протидії тероризму є в цілому керованою та прогнозованою. Інформації про підготовку до вчинення протиправних діянь з ознаками терористичного акту не отримано. Разом з тим, 06 липня 2011 р. в м. Олександрії було виявлено саморобний вибуховий пристрій (2 шашки амоніту 6ЖВ вагою близько 0,1 кг детонаторами та вогнепровідними шнурами), встановлений біля меморіалу на братській могилі воїнів, загиблих у роки Великої Вітчизняної війн Прокуратурою області за цим фактом порушена кримінальна справа за ознаками злочину, передбаченого ст. 194 КК України.

14 липня 2011 р. в м. Кіровограді мав місце хуліганський прояв, а саме анонімне (письмове) повідомлення про закладення вибухового пристрою в приміщенні МПП "Укртелекому". Роботу підприємств зв'язку було пригашено майже на 2 години, збитки склали приблизно 10 тис. грн. Вирішується питання про порушення кримінальної справи за ознаками злочину, передбаченого ст. 25 КК України.

В області нараховується 65 об'єктів дозвільної системи (на яких зберігається значна кількість вогнепальної зброї), 6 складів вибухових речовин (на яких зберігаються близько 100 тонн вибухівки, десятки тисяч одиниць засобі ініціювання вибуху), 2 військових арсенали (на яких зберігається близько 3 млн. одиниць засобів ураження).

На гранітному кар'єрі в с. Власівка (примикає до нижнього б'єфа ГЕС) СВП № 4 "Украгровибухпрому" (с. Первозванівка Кіровоградського району проводяться підривні роботи. Вибухові речовини та засоби ініціювання вибуху доставляються автотранспортом по маршруту, який проходить через греблю Кременчуцької ГЕС.

На території області проживають близько 3 тис. осіб, які професійно володіють навичками мінно-вибухової справи, мають доступ до місць зберігання, використання та утилізації вибухових речовин становить 500 м. У цій зоні заборонені знаходження та стоянка плавзасобів.

Охоронною сигналізацією обладнані приміщення спецчастини, каси бухгалтерії, комп'ютерного залу та центрального складу.

3.4. Сили та засоби, що залучаються до ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій на ГЕС.

Для локалізації та ліквідації аварій виробничого характеру з персоналу ГЕС створене позаштатне спеціалізоване формування - збірна аварійно-технічна, бригада чисельністю 30 чол. Крім того, залучаються 1 автомобіль та 4 одиниці спеціальної техніки.

Для реагування на інші надзвичайні ситуації з числа персоналу ГЕС створені:

− невоєнізовані формування ІДО загальною чисельністю 80 чол.:

− аварійно-технічна команда - 55 чол.;

− ланка зв'язку - 4 чол.;

− ланка по обслуговуванню захисної споруди - 4 чол.;

− відділення пожежогасіння - 6 чол. (підвищеної готовності);

− пост радіаційно-хімічного спостереження - 3 чол.;

− санітарні пости (2) - 8 чол.

Планами взаємодії передбачено виділення: від місцевої підсистеми ІДО:

− групи оповіщення - від МРВ УМВС;

− бригада "Швидкої допомоги" - від ЦРЛ;

− відділення пожежогасіння - від СВПЧ-17;

− збірної команди механізації робіт при загрозі катастрофічного затоплення;

− аварійно-технічної команди по електромережах;