Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пояснювальна записка.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
74.15 Кб
Скачать

Пояснювальна записка до проекту Закону України «Про місцевий референдум»

  1. Обґрунтування необхідності прийняття законопроекту

Проект Закону України «Про місцевий референдум» (далі – проект Закону) підготовлено Міністерством юстиції на виконання пункту 170 Орієнтовного плану законопроектних робіт на 2008 рік, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 26 березня 2008 року № 534.

Важливим інститутом безпосередньої демократії, що дозволяє громадянам України, які проживають на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, реалізувати право на прийняття рішень з найважливіших питань місцевого значення, є місцевий референдум.

Право громадян на участь у місцевому референдумі закріплено, насамперед, у статтях 38, 69 та 70 Конституції України.

Утім, реалізація цього конституційного права не знайшла сьогодні належного законодавчого забезпечення.

В свій час Закон України «Про всеукраїнський та місцеві референдуми» відіграв значну роль у реалізації громадянами України права приймати рішення з найважливіших питань місцевого значення. Однак, на сьогодні вказаний Закон частково не відповідає Конституції України та унеможливлює ефективну реалізацію конституційного права громадян на участь у місцевих референдумах.

Значним кроком вперед в механізмі реалізації гарантованого державою права громадян на участь у місцевому референдумі могло б бути прийняття нового Закону, який би досконало врегулював процедуру проведення місцевого референдуму. Ця форма локальної демократії стала б ефективним засобом контролю територіальної громади за діяльністю місцевої влади, зокрема, в частині взятих нею на себе зобов’язань, кроком на шляху до побудови громадянського суспільства.

2. Мета і шляхи її досягнення

Розробка проекту Закону обумовлена необхідністю законодавчого удосконалення механізму безпосередньої участі громадян у вирішенні питань місцевого значення шляхом, зокрема, проведення місцевого референдуму, усунення невідповідності Закону України «Про всеукраїнський та місцеві референдуми» Конституції України, що негативно впливає на правозастосовчий процес.

Основним завданням проекту Закону є забезпечення ефективного регулювання правовідносин, які виникають в процесі ініціювання та проведення місцевого референдуму, унормування права громадян ініціювати місцевий референдум, унеможливлення адміністративного тиску на суб’єктів цього процесу.

Визначені завдання послідовно розв’язуються в основних нормативних положеннях проекту Закону.

Проект Закону складається із VIIІ розділів, які містять 54 статті.

Розділ І проекту Закону присвячений визначенню поняття місцевого референдуму, його видів, принципів участі громадян у місцевому референдумі, питань, що можуть виноситись на місцевий референдум.

Значна частина нормативних приписів проекту Закону присвячена процедурним питанням організації та проведення місцевого референдуму.

Призначенню проведення місцевого референдуму має передувати утворення ініціативної групи, яка займатиметься збиранням підписів громадян України, які підтримують ініціативу про проведення місцевого референдуму. Більшість положень розділу ІІ проекту Закону спрямована на визначення суб’єктів ініціювання місцевого референдуму, регулювання питань утворення ініціативної групи з місцевого референдуму, порядку її реєстрації, а також порядку і строків збирання нею підписів (статті 7-14).

Положення, якими визначаються організація і забезпечення проведення місцевого референдуму (утворення територіального округу, дільниць з місцевого референдуму, визначення статусу комісій з місцевого референдуму, їх повноважень та організації роботи, порядок складання списків учасників місцевого референдуму, агітація місцевого референдуму тощо), викладені в розділі ІІІ проекту Закону (статті 15- 31).

Проектом Закону визначаються також порядок проведення голосування, встановлення результатів місцевого референдуму (розділ IV), оскарження рішень, дій, бездіяльності суб’єктів місцевого референдуму (розділ V), особливості проведення місцевого консультативного референдуму (розділ VІ).

В Заключних Положеннях (розділ VІІ) проекту Закону запропоновано врегулювати питання фінансового та матеріально-технічного забезпечення підготовки та проведення місцевого референдуму, відповідальності за порушення законодавства про місцевий референдум, зберігання документації місцевого референдуму, а також обчислення строків, встановлених у проекті Закону.

Прикінцеві положення (розділ VІІІ) проекту Закону присвячені визнанню таким, що втратив чинність, Закону України «Про всеукраїнський та місцеві референдуми» в частині, що стосується організації та порядку проведення місцевого референдуму, внесенню змін до законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про Державний реєстр виборців» та Бюджетного кодексу України, а також приведенню підзаконних нормативно-правових актів у відповідність до Закону України «Про місцевий референдум».