Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пояснювальна записка.rtf
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
74.15 Кб
Скачать

6. Регіональний аспект

Проект Закону стосується питання розвитку адміністративно-територіальних одиниць, у зв’язку з чим представники органів місцевого самоврядування запрошувались до участі в «круглих столах», проведених Міністерством юстиції 23 липня, 5 жовтня 2009 року.

Також проект Закону було надіслано Верховній Раді Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським радам листом Міністерства юстиції від 4 грудня 2009 року № 18-14/530 для внесення пропозицій та зауважень. Отримані відповіді свідчать про позитивне сприйняття проекту Закону органами місцевого самоврядування.

Крім того, проект Закону надіслано на погодження асоціаціям органів місцевого самоврядування: Асоціації міст України, Всеукраїнській асоціації сільських та селищних рад.

7. Запобігання корупції

У проекті Закону відсутні правила і процедури, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень.

8. Громадське обговорення

З метою забезпечення вивчення та врахування думки громадськості проект Закону був розміщений Міністерством юстиції з 16 грудня 2008 року по 16 січня 2009 року, з 17 липня по 24 вересня 2009 року та з 28 вересня по 28 жовтня 2009 року на власному сайті, а також надісланий найбільш активним громадським організаціям.

В цілому проект Закону сприйнятий громадськістю позитивно як такий, що спрямований на створення додаткових гарантій реалізації права територіальних громад на безпосереднє волевиявлення, відтак участі громадян у вирішенні питань місцевого значення.

Крім того, на виконання пункту 3 протоколу засідання Урядового комітету з питань правової політики, оборони та правоохоронної діяльності від 31 березня 2009 року № 8 Міністерством юстиції за підтримки Програми сприяння Парламенту ІІ 23 липня та 5 жовтня 2009 року були проведені «круглі столи» з метою представлення проекту Закону громадськості і експертному середовищу та обговорення його положень з урахуванням вітчизняного та зарубіжного досвіду з питань проведення місцевих референдумів.

Під час «круглих столів» представниками органів місцевого самоврядування, громадських організацій, органів державної влади були висловлені зауваження та пропозиції до проекту Закону, наслідком опрацювання яких стало удосконалення Міністерством юстиції положень проекту Закону стосовно, зокрема, суб’єктів реєстрації ініціативної групи з місцевого референдуму та призначення місцевого референдуму, питань агітації місцевого референдуму, порядку проведення місцевого референдуму в адміністративно-територіальних одиницях з незначною чисельністю населення, форми рішень місцевого референдуму.

9. Позиція соціальних партнерів Проект Закону не стосується соціально-трудової сфери.

10. Прогноз результатів

Прийняття Закону України «Про місцевий референдум» дозволить удосконалити механізм забезпечення реалізації громадянами України такої форми безпосередньої демократії як місцевий референдум, створить належні можливості для реалізації рішень, прийнятих на місцевому референдумі, а також сприятиме подальшому розвитку громадянського суспільства в Україні.

Крім того, реалізація Закону позитивно вплине на розвиток адміністративно-територіальних одиниць, зокрема, сприятиме зростанню соціальної активності кожного жителя, залученню населення до самоврядного процесу, а відтак становленню повноцінного місцевого самоврядування у адміністративно-територіальних одиницях.

Заступник Міністра юстиції Л.В. Єфіменко

«___» __________ 2010 року