Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА до задуму СО.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
11.08.2019
Размер:
89.6 Кб
Скачать

4. Задум дій сторін

4.1. Умовний противник.

О 4 год. 30 хв. 29 липня 2011 року група невідомих осіб чисельністю 4 чол., захопивши на підступах до території ГЕС автомобіль, який доставляв продукти до їдальні, потрапляє на територію ГЕС і проникає у приміщення головного щита управління. Невідомими легко поранено водія, тяжко поранено стрільця команди ВОХОР, який ніс службу на посту № 3.

В приміщенні ГЩУ невідомі захоплюють і утримують в якості заручників 10 працівників станції.

Встановити стійкий зв'язок з терористами та вияснити їх мету, вимоги не вдається.

Під час єдиної розмови по телефону з керівником групи було повідомлено, що в разі невиконання вимог або спроби штурму приміщення заручники будуть знищені і приведено в дію керовані вибухові пристрої, закладені на об'єктах ГЕС і життєзабезпечення міста, що потягне за собою тяжкі наслідки.

Близько 5.00 службою радіоконтррозвідки Управління СБ України в Кіровоградській області запеленгована робота невідомої радіостанції, за ознаками - агентурної, у лісовому масиві в двох кілометрах на південь від заводу чистих металів, який розташований у західному передмісті м. Світловодськ.

За даними негласного джерела "П", лісника за спеціальністю, о 6.15 Д-10 у цьому ж районі були помічені дві невідомі особи, одягнені у маскхалати військовослужбовців Збройних Сил України, озброєні автоматами АКС, які з дотриманням заходів обережності пересувались убік затоки Дніпра “ЗЕЛЕНА”.

4.2. Свої сили та засоби.

Органи управління, сили та засоби, які залучаються до антитерористичиої операції, діють у відповідності до превентивного плану підготовки та проведення антитерористичної операції (умовне найменування "Бумеранг") на Кременчуцькій ГЕС, вживаючи всі передбачені заходи для припинення терористичного акту, звільнення заручників, недопущення настання тяжких наслідків, їх мінімізації.

Оперативний резерв використовувати тільки у разі випадків, які не передбачені превентивним планом підготовки та проведення антитерористичної операції.

5. Характер дій сторін

1-й етап (06.00- 10.00)

Дії органів управління з отриманням інформації про вчинення

терористичного акту.

Посадова особа ГЕС (начальник режимно-секретної частини — начальник штабу ЦО) при отриманні інформації про вчинення діяння з ознаками терористичного акту негайно доповідає її директору ГЕС (заступнику директора - головному інженеру ГЕС) і особисто повідомляє в МВ УСБУ, МРВ УМВС, Світловодську міську раду. Повідомлення містить відомості щодо:

− джерела отримання інформації;

− часу її точного місця події;

− характеру діяння (захоплення заручників);

− кількості заручників, наявності потерпілих, їх місця перебування та стану;

− кількості терористів, їх вимог, озброєння, установчих даних (прикмет);

− обстановки, що складається на об'єкті, та заходів реагування на подію, здійснених адміністрацією.

Адміністрацією ГЕС організовується посилення охорони та режиму, терміновий збір працівників режимних, охоронних, аварійно-рятувальних служб, надання допомоги потерпілим.

Керівник ПГ РКГ- начальник Світловодського МВ УСБУ:

уточнює інформацію та негайно доповідає її керівникові КГ АТЦ;

− здійснює оповіщення та збір по тривозі особового складу МВ УСБУ, оперативного резерву, направляє групу оперативних працівників на місце події, здійснюює оповіщення та збір по тривозі членів передової групи з числа керівників МРВ УМВС, органів місцевого самоврядування, проводить термінову нараду, в ході якої віддає вказівки щодо заходів, які необхідно провести негайно;

− налагоджує взаємодію з керівництвом ГЕС;

− організовує блокування об'єкта;

− разом з членами ПГ проводить рекогносцирування об'єкта та прилеглої місцевості, визначає межі проведення антитерористичної операції та місце розташування командного пункту;

− організовує оточення району імовірного проведення антитерористичної операції;

− з дозволу керівника КГ АТЦ організовує початкову стадію переговорів з терористами;

− організовує підготовку до роботи командного пункту та місця збору оперативних груп;

− приймає рішення про проведення в районі полігону МЦСП СБ України оперативним резервом оперативно-військової операції по пошуку та знищенню бази терористів (початок о 7.00, закінчення 14.00);

− постійно уточнює ситуацію, що складається, доповідає інформацію керівникові КГ АТЦ при УСБУ - начальнику Управління.

Керівник КГАТЦ:

− віддає розпорядження черговому УСБУ щодо оповіщення членів КГ АТЦ та її штабу, керівного складу УСБУ за сигналом "Бумеранг";

− віддає начальнику штабу КГ АТЦ вказівки щодо уточнення превентивного плану проведення АТО, розрахунків сил і засобів, інформування взаємодіючих органів про місце і час збору сил і засобів, розрахунку й організації маршу колони основних сил і засобів;

− проводить термінову нараду з керівним складом УСБУ, віддає вказівки про направлення на місце події ОСГ при відділі КЗЕ та особового складу відділу "А";

− проводить надзвичайне засідання КГ АТЦ та її штабу;

− доповідає керівникові АТЦ при СБУ про вчинення, діяння з ознаками терористичного акту та вжиті першочергові заходи;

− підписує наказ про проведення антитерористичної операції, яким оголошується склад оперативного штабу управління АТО;

− на чолі оперативного штабу виїжджає на місце події.

Керівниками підрозділів УСБУ терміново вживаються заходи по оповіщенню та збору по тривозі керівного й особового складу, який залучається до антитерористичних заходів. На місце події направляються ОСГ при відділі КЗЕ та особовий склад відділу "А" (на чолі з начальником відділу).

Керівництво УМВС вживаються заходи щодо оповіщення та збору по тривозі керівного та особового складу, який залучається до антитерористичних заходів.

Керівництвом ГУ МНС України вживаються заходи щодо оповіщення та приведення в стан підвищеної готовності сил і засобів, необхідних для попередження та локалізації можливих негативних наслідків терористичного акту (об'єднаного пожежно-рятувального загону № 2, в/ч Д 0070).

Автотранспорт з особовим складом оперативних груп зосереджується в районі КГІДАІ на виїзді з м. Кіровограда.

Начальником штабу КГ АТЦ здійснюється шикування колони о 6.00:

− мікроавтобус ВШР і ПСО "Сокіл" УБОЗ УМВС;

− автомобіль ВТС НДЕКЦ УМВС;

− службові автомобілі членів КГ АТЦ;

− автобус з членами оперативного штабу КГ АТЦ;

− автомобіль мобільної оперативної групи ГУНС ОДА;

− автомобіль оперативної та пошуково-рятувальної груп в/ч Д 0070;

В голові та хвості поміщаються патрульні автомобілі ОБДПС ДАІ, на екіпажі яких покладається забезпечення безпеки руху колони.

Колоною здійснюється марш по маршруту Кіровоград - Знам'янка - Дмитрівка - Глинськ - Подорожнє - Світловодськ (протяжність -110 км).

Забезпечення безпеки руху колони здійснюється особовим складом ДАІ Олександрійського та Світловодського МРВ УМВС.

З прибуттям на місце події частина сил та засобів виділяються на проведення ОВО. Ці сили та засоби зосереджуються біля в'їзду на полігон о 8.00.

Керівник КГАТЦ: приймає рішення необхідність першочергового знищення бази терористів (можливі відволікаючі підриви СВП у багатолюдних місцях, на соцобєктах з великою кількістю жертв). Провести АТО на Кременчуцькій ГЕС після вдалого завершення ОВО.