Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
krim_vikon.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
279.55 Кб
Скачать

Т е м а 10. Порядок і умови виконання покарання у виді виправних та громадських робіт

 

ПИТАННЯ ДЛЯ ОБГОВОРЕННЯ

 

1. Зміст виправних та громадських робіт.

2. Порядок відбування та організація виконання покарання у виді виправних та громадських робіт.

3. Умови відбування виправних та громадських робіт.

4. Обов’язки власника підприємства, установи, організації або уповноваженого ним органу за місцем відбування засудженими до покарання у виді виправних та громадських робіт.

5. Заходи заохочення та стягнення, які застосовуються стосовно осіб, засуджених до покарання у виді виправних робіт.

6. Відповідальність осіб, засуджених до покарання у виді громадських робіт.

 

Завдання

 

1. За рішенням суду П. була засуджена за ч. 1 ст. 126 КК України до одного року виправних робіт з відрахуванням 15 % від заробітку в доход держави. Під час відбування покарання вона часто не виходила на роботу без поважних причин, виїздила в інші населені пункти, мотивуючи це відвідуванням своїх хворих родичів, і за десять місяців фактично відбула лише вісім місяців строку пока­рання. Кримінально-виконавча інспекція звернулася до суду з клопотанням про заміну засудженій П. виправних робіт позбавленням волі.

Яке рішення і на підставі якої правової норми по­винен прийняти суд щодо клопотання кримінально-виконавчої інспекції? Чи є підстави для притягнення до відповідальності керівника підприємства, де працювала засуджена П., та інспектора кримінально-виконавчої інспекції?

 

2. Під час відбування покарання у виді виправних робіт засуджений М. у результаті нещасно­го випадку став інвалідом 1-ї групи. Кримінально-виконавча інспекція порушила перед судом клопотання про заміну за­судженому 6-місячного строку виправних робіт, який він ще не відбув, позбавленням волі на тій підставі, що М. через непрацездатність не зможе відбувати визначене йому вироком суду покарання.

На підставі якої правової норми і яке рішення по­винен прийняти суд?

 

3. За ст. 167 КК України А. була засуджена до виправних робіт строком на один рік з відрахуванням 10% від заробітку в доход держави. Після того, як вона відбула шість місяців строку покарання, А. надала у кримінально-виконавчу інспекцію медичну довідку про те, що стала вагітною.

Які дії має виконати кримінально-виконавча інспекція за даних обставин?

 

4. В. був засуджений місцевим судом за ч. 1 ст. 267 КК України строком на шість місяців виправних робіт із відрахуванням 10% заробітку в доход держави. Після набрання чинності вироку суду В. звернувся до начальника кримінально-виконавчої інспекції з проханням дати дозвіл внести в установу банку одразу всю суму, яка повинна бути вирахувана з його заробітної плати за шість місяців.

Яку відповідь повинен надати В. начальник кримінально-виконавчої інспекції?

 

5. Д. був засуджений до двох років виправних робіт з відрахуванням 20 % від заробіт­ку в доход держави. Адміністрація підприємства, де пра­цював Д., на підставі вироку суду зробила відраху­вання з усієї суми заробітку засудженого. Вважаючи, що ці дії є неправильними, Д. звернувся до прокурора зі скаргою, де просив роз’яснити адміністрації, щоб вона відраховувала 20 %, встановлених вироком суду від суми заробітку, що залишиться після відрахування податків та інших платежів.

Які пояснення має дати прокурор засудженому і на підставі якої правової норми?

 

6. Є. був засуджений до півтора року виправних робіт. Через вісім місяців відбування покарання засуджений подав до адміністрації підприємства, де він працював, заяву про звільнення за власним бажанням. Адміністрація підприємства задовольнила його прохання і сповістила про це кримінально-виконавчу інспекцію. Є. пропозицію кримінально-виконавчої інспекції про працевлаштування проігнорував, змінив місце проживання, а через місяць за вчинення опору працівникам міліції у нетверезому стані був заарештований на 15 діб, про що органи внутрішніх справ сповістили кримінально-виконавчу інспекцію.

Чи мала право адміністрація підприємства звільнити Є. з роботи за власним бажанням, не маючи на це дозвіл кримінально-виконавчої інспекції? Які заходи повинна прийняти кримінально-виконавча інспекція до засудженого Є.?

 

7. І. був засуджений до 100 годин громадських робіт. Під час відбування покарання він без повідомлення кримінально-виконавчої інспекції залишив своє постійне місце проживання і протягом трьох днів не з’являвся на громадські роботи. Після затримання І. пояснив інспектору кримінально-виконавчої інспекції, що змушений був терміново відвезти дружину на складну операцію в обласну клінічну лікарню, де і був затриманий працівниками міліції.

Чи є поведінка І. ухиленням від відбування покарання у виді громадських робіт?

8. Під час відбування покарання у виді громадських робіт С. була надана чергова відпустка за основним місцем роботи. У зв’язку з цим С. звернувся до начальника кримі-нально-виконавчої інспекції з питанням, чи має він право провести відпустку в іншій місцевості.

Яку відповідь повинен надати начальник кримінально-виконавчої інспекції С.?

9. К. був засуджений місцевим судом до 90 годин громадських робіт. У зв’язку з цим засуджений узяв за основним місцем роботи відпустку на 15 днів, протягом яких сподівався відбути весь строк робіт. Проте кримінально-виконавча інспекція не погодилася з таким рішенням К.

Чи правомірні дії кримінально-виконавчої інспекції?

 

 

 

 

 

 

Т е м а 11. ПОРЯДОК І УМОВИ ВИКОНАННЯ ПОКАРАННЯ У ВИДІ ОБМЕЖЕННЯ ВОЛІ

 

 

ПИТАННЯ ДЛЯ ОБГОВОРЕННЯ

1. Обмеження волі в системі кримінальних покарань. Загальна характеристика.

2. Порядок направлення засуджених до обмеження волі до місця відбування покарання.

3. Умови відбування покарання у виді обмеження волі.

4. Дисциплінарна та кримінальна відповідальність осіб, засуджених до обмеження волі.

 

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]