Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Прокурорський нагляд в Україні підручник.doc
Скачиваний:
82
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.46 Mб
Скачать

§4. Взаємодія судових та правоохоронних органів щодо удосконалення системи соціальної профілактики злочинності

Об'єднання зусиль державних органів з метою удосконалення системи соціальної профілактики злочинності потребує взаємодії між судовими та правоохоронними органами в цій сфері.

В Положенні про координацію діяльності правоохоронних органів по боротьбі зі злочинністю визначено вимоги щодо такої взаємодії зазначених державних органів. Ці вимоги обумовлені з тим, що судові органи, згідно зі ст.129 Конституції України діють незалежно, підкоряються тільки закону. Отже, вирішення питання про взаємодію правоохоронних органів та суду потребує урахування указаних конституційних вимог. Водночас зрозуміло, що ефективна координація діяльності правоохоронних органів неможлива без взаємодії з судами. Об’єктивна необхідність такої взаємодії випливає із положень ст. 2, 23 КПК України, яка регламентує завдання кримінального судочинства і покладає на суди при здійсненні правосуддя проведення також профілактики правопорушень.

Так, ст.23-2 КПК України зобов’язує суд за наявності підстав вносити окрему ухвалу (постанову), якою звертати увагу державних органів, громадських організацій або службових осіб на встановлені під час розгляду справи факти порушення закону, причини та умови, що сприяли вчиненню злочину і вимагати вжиття відповідних заходів.

Таким чином, суди, так само як і інші правоохоронні органи, при здійсненні правосуддя мають виконувати вимоги закону щодо профілактики злочинності.

Основними формами взаємодії судових та правоохоронних органів щодо удосконалення системи соціальної профілактики злочинності є проведення спільного аналізу стану розслідування кримінальних справ та їх розгляду в суді, а також спільних навчально-методичних семінарів з питань одноманітного застосування законодавства у правоохоронній та судовій діяльності тощо.

§ 5. Контроль за виконання узгоджених дій правоохоронних органів

Успішності координації діяльності правоохоронних органів сприяє забезпечення системи заходів, спрямованих на перевірку виконання правоохоронними органами узгоджених дій по боротьбі зі злочинністю.

Практика свідчить, що в тих випадках, коли контроль за виконанням узгоджених заходів не здійснюється або здійснюється на неналежному рівні, уся робота з підготовки та проведення координаційних заходів правоохоронних органів зводиться нанівець. У Положенні про координацію діяльності правоохоронних органів та в наказі Генерального прокурора України №1 від 19.01.04 р. зазначається, що контроль за виконанням узгоджених заходів здійснює керівник кожного правоохоронного органу у межах своєї компетенції, а на прокурора покладається контроль за виконанням узгоджених заходів в цілому.

Такий загальний контроль прокурор здійснює шляхом постановки питання на наступній нараді про хід виконання заходів, передбачених на попередній нараді, а також шляхом одержання в установлені терміну інформації від указаних органів про їх виконання. Хід виконання попередньої постанови також може бути заслухано на черговій нараді (п. 2.4 наказу Генерального прокурора України № 1 від 19.01.04 р. ). Таким чином, прокурор, як організатор координаційних дій правоохоронних органів у боротьбі зі злочинністю, несе відповідальність за проведення спільних дій та за їх результативність.

РОЗДІЛ ХІ. НАГЛЯД ЗА ДОДЕРЖАННЯМ ЗАКОНІВ ПРИ ВИКОНАННІ СУДОВИХ РІШЕНЬ У КРИМІНАЛЬНИХ СПРАВАХ, А ТАКОЖ ПРИ ЗАСТОСУВАННІ ІНШИХ ЗАХОДІВ ПРИМУСОВОГО ХАРАКТЕРУ, ПОВ’ЯЗАНИХ З ОБМЕЖЕННЯМ ОСОБИСТОЇ СВОБОДИ ГРОМАДЯН.