Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Платіжна система України та її еволюція.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
442.16 Кб
Скачать

3.2 Шляхи вирішення проблем платіжних систем в Україні

Законами встановлено загальний порядок і режим платіжних відносин, також терміни проведення платіжних операцій і відповідальність за невиконання зазначених розпоряджень.Детально, тобтопитання практичного застосування зазначених норм, описані в підзаконних, відомчих нормативних актах.У результаті ми отримуємо діючу платіжну систему.На практиці вона показала свою працездатність.Для існування платіжної системи необхідно виконання деяких зовнішніх умов, тобтоекономічний зміст, яким повинні виступати: розрахункові інструменти (просто кажучи досить одного - грошових коштів), виконання суб'єктами розрахункових відносин обов'язкових приписів щодо здійснення розрахунків, дотримання платіжної дисципліни.Достатність вищеперелічених чинників гарантує існування безкризовий платіжної системи.

Сформований криза змусила всіх підійти до вирішення спільними зусиллями.Підприємства не перестали відвантажувати продукцію, спрямовану на виконання державного замовлення, інші не перестали виконувати неоплачувані замовлення, треті не перестали забезпечувати міста електро-та теплоенергією.Держава та органи державної влади на місцях підійшли до питання виконання своїх зобов'язань з точки зору рівності у взаєминах.Якщо ще в січні місяці питання про залік взаємних зобов'язань сприймалися як неприйнятна альтернатива посилення фіскальної політики, то травень місяць приніс свої плоди.Розширився коло заліку взаємних зобов'язань.

Методи боротьби з неплатежами якими користуються на рівні суб'єктів держави, великих підприємств, дрібних підприємств - це не більше ніж спроба вирішити проблему для самого себе, комплексного рішення немає, та й не може бути.Проблему неплатежів має вирішувати уряд, і тільки воно.Чому така винятковість - очевидно.Криза платіжної системи проблема загальнодержавна, серед причин кризи питання є прерогативою Вищої виконавчої влади.

В якості заходів щодо стабілізації платіжного клімату пропонується: формування необхідного обсягу розрахункових інструментів (на початкових етапах не гроші-сурогати. Сурогати є безінфляційних інструментом. Грошова емісія призведе до інфляції, тому що великий недолік коштів в економіці. Відволікання частини коштів з фінансового ринку .); посилення контролю за обігом готівкової маси; відповідальність за порушення платіжної дисципліни.

 

 

Висновок

Сучасний стан розвитку вітчизняної економіки реєструє певну потребу в якнайшвидшому кількісному і якісному розвитку фінансової інфраструктури.Трансформаційні процеси обумовлені супроводом нових стандартів освіти та функціонування платіжних систем.Із за таких обставин значно зростає роль спеціалістів - практикантів ринку фінансових послуг, які виробляють безпосередній вплив на процеси, які спрямовані на удосконалення нормативної бази, технічного рівня, тарифної політики та міжнародних стандартів.

Загальні положення функціонування платіжних систем в Україні, порядок проведення переказу коштів в межах України регулюються законом України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні».Зараз на ринку банківських послуг функціонують системи міжбанківських розрахунків, системи масових платежів та всередині банківські платіжні системи.

Концепція платіжної Україні є сукупністю теоретичних узагальнень, які стосуються її головної мети, основних завдань та рекомендацій стосуються ключових принципів організації, введення науково - практичної моделі та очікуваних наслідків реалізації.Мета концепції лежить в тому, що з урахуванням національної фінансової практики, сучасних досягнень економічної думки і використання позитивного зарубіжного досвіду визначити проблеми функціонування платіжної системи в нашій країні, які вимагають негайного рішення.

Платіжна система України формувалася з одного боку, під впливом генетичної спадковості багатьох її елементів від адміністративно - командної системи колишнього СРСР, а з другого боку, через сприйняття так званого вільного ринку з його регулюючої «невидимою рукою», а, отже, фактичним відстороненням держави від впливу на ключові процеси грошово - фінансової політики.

Розуміння цих двох несумісних протиріч може стати пунктом відправлення для формування іншої парадигми будови і функціонування платіжної системи в суспільстві з перехідною економікою.

 

Список використаної літератури

1.Закон України «Про Національний банк України» / Додаток до журналу «Вісник НБУ», 1999, № 7 (із змінами та доповненнями).

2.Закон України «Про банки і банківську діяльність в Україні» від 7.12.2000 (із змінами і доповненнями).

3.Закон України «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні», від 5 квітня 2001 р. № 2346 III зі змінами та доповненнями від 6 жовтня 2004 р. № 2056 IV.

4.Інструкція «Про безготівкові розрахунки в України в національній валюті», затв.Постановою Правління НБУ від 21 січня 2004 р. № 22.

5.Положення про застосування Національнім банком України заходів; вплива за порушення банківського законодавства./ Затв.постановою Правління НБУ 28.08.2001 р.№ 369.

6.Правила Національної системи масових електронних платежів, затверджені постановою правління НБУ від 10.12.2004 р. № 620.

7.Положення НБУ «Про впровадження пластикових карток міжнародних платіжних систем у розрахунках за товари, надані послуги та для видачі готівки» № 37 від 24.02.1997 (зі змінами та доповненнями).

8.Банківська справа: Підручник / За ред.О.І.Лаврушина.- М.: Фінанси і статистика, 2003.- 576 с.

9.Банківська справа: Навч.посіб. / За ред.проф.Р.І.Тиркало.- Тернопіль: Карт-блан

ш, 2001.- 314 с.

10.Прокопенко І.Ф., Ганін В.І., Соляр В.В., Маслов С.І.Основи банківської справи.- К.: Центр Навчальної Літератури, 2005.- 410 с.

11.Платіжні системи: Навч.посібник / Під ред.В.А.Ющенка - К.: 1998.- 416 с.

12.Мазниця Національні електронні «гаманці» / / Карт Бланш - 2003.№ 6 - С. 15.

13.Аналітичний Огляд роботи Національної системи масових єлектронних платежів.Берніков В. ВІСНИК НБУ, 6 / 2003 с.64-66.

14.Берников В. Національна система масових єлектронних платежів: Огляд розвитку у 2003році./ / Вісник НБУ, - 2006.- № 2.- С. 5-7.

15.Коваль І, Гаврилюк В. Система єлектронних міжбанківськіх переказів НБУ / / Вісник НБУ.- 2005.№ 1.- С. 8-10.

16.Ліпіс А. І ін Електронна система грошових розрахунків: Пер.з англ.- М.: Фінанси і статистика, 1998.- 269 с.

17.Махаєва О. Основні принципи для системно важливих платіжних систем / / Вісник НБУ.- 2000 - № 6.-С.55-58.

18.Стрельбицький Л.М., Стрельбицький М.П.Основи безпеки банківської системи України та банківської діяльності / За ред.М.П.Стрельбицького.К., 2004 р.

19.Гроші, банки та кредит: у схемах і коментарях / За ред.Б.Л.Луціва.-Тернопіль, 2004 р.

20.Забродська О.П.Еволюція міжбанківських розрахунків / Вісник НБУ.- 1996.- № 3.-с.16-17.

21.Рудинська О.В., Мартинюк О.О., Квач Я.П.Банківська система в Україні: основні характеристики та стратегія ринку.- О., 2001 р.

22.Новак І., Гончаренко Л., Михайлов В. Система термінових переказів - новий етап розвитку електронних міжбанківських розрахунків в Україні / / Вісник НБУ.- 2001.- № 9.-с.44-49.

23.Околот Л. Операції з використанням платіжних карток НСМЕП / / Вісник НБУ.- 2003.- № 3.-с.66-67.

24.Коваль І., Гаврилюк В. Система електронних міжбанківських переказів НБУ / / Вісник НБУ.- 2005.- № 1.-С.8-10.

25.Логінов О. Історія становлення та розвитку платіжних систем в Україні / / ПТ; П. - 2005.- № 12.-с.131-135.

26.Кочеткова Н.М.Цілі, методи спостереження за платіжними системами / / Гроші і кредит.- 2003.- № 1.-С.12-15.

http://ua-referat.com