Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Платіжна система України та її еволюція.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
442.16 Кб
Скачать

2.3 Електронні платіжні системи Україні

Ми вже розглядали електронні платіжні системи в Україні і тому зробимо їх аналіз, наведений нижче у таблиці:

Назва системи

адреса сайту

Функціонування

на даному етапі

З якого року існує

WebMoney

http://webmoney.ua/

Популярна електронна платіжна система, яка не є банківською.Має більше 10 млн зареєстрованих учасників.Сама система не бере участь в обміні в якості однієї зі сторін, але надає сервіс http://wm.exchanger.ru, в якому учасники системи проводять обмін один з одним.Переказ коштів можливий тільки між гаманцями одного виду; обмін титульних знаків різних видів проводиться в обмінних сервісах, що не відносяться безпосередньо до системи WMT.

1997

Інтернет.Гроші

http://imoney.ua/

Порівняно молода система, дозволяє оплатити та отримати коди доступу в Інтернет, поповнити рахунок мобільного телефону, заплатити за комунальні послуги, супутникове та кабельне телебачення, та багато іншого.За допомогою Інтернет.Грошей можна перераховувати гроші на рахунок іншого користувача і отримувати гроші з іншого рахунку в системі.

2003

Яндекс.Гроші

http://money.yandex.ru/

електронна платіжна система, що реалізує ідею електронних грошей.Забезпечує проведення фінансових розрахунків між учасниками системи (особами, які відкрили рахунки в системі) в режимі реального часу.Валюта розрахунків - російський рубль.Призначена для забезпечення функціонування систем електронної комерції.

2002

Спробуємо розглянути електронні платіжні системи рунета.Їх на даний момент безліч, але якщо уважно придивитися і почитати відгуки, то можна зупинитися на двох, WebMoney та Яндекс.Гроші.Вони найбільш широко поширені, мають зручні способи введення-виведення, забезпечують належний рівень безпеки.

Тепер розглянемо відмінності цих платіжних систем.

Головним недоліком Яндекс.Грошей є їхня орієнтація на використання в межах Російської Федерації.Це створює певні труднощі для клієнтів, які не є резидентами РФ.Найчастіше інтереси користувачів заводять їх на сайти різних країн і тут повною мірою проявляється перевага системи WebMoney, яка не має даного обмеження.Плюс до цього WebMoney має декілька різних валют, що дозволяють більш зручно проводити розрахунки в різних ситуаціях.

Безпека підтримувана системою WebMoney перевершує безпека в системі Яндекс.Гроші.Теж саме можна сказати і про зручність інтерфейсу.

Істотний недолік Яндекс.Грошей - мала кількість сервісів, що надаються цією системою.Система WebMoney ж навпаки надає величезну кількість сервісів, які суттєво розширюють можливості з придбання необхідних коштів.Також пропонуються інструменти, що дозволяють заробляти гроші за допомогою надання будь-яких послуг або товарів.

Ще однією відмінністю в цих систем може бути різні підходи до анонімності користувачів.WebMoney має систему атестатів WebMoney, які забезпечують захист від шахрайства.Якщо ви звичайний користувач, то ніщо не заважає вам залишатися анонімним, але якщо ви захочете використовувати надані системою сервіси, то необхідно пройти атестацію та підтвердити частину своїх персональних даних, кількість яких залежить від вимог сервісу.Це система істотно знижує ризик втратити гроші в результаті шахрайства.Просто перевіряйте наявність атестата та відсутність претензій у гаманця, на який ви збираєтеся відправити гроші до перекладу, і це позбавить вас від безлічі проблем.У Яндекс.Грошах подібної системи немає, що відкриває широкі горизонти для шахраїв.

Система WebMoney має розширення для веб-браузера "WebMoney Advisor», яке надає постійний моніторинг відкритих у браузері інтернет-сайтів на їх приналежність спільноті інтернет-ресурсів WebMoney, інформує про небажаність відвідування зловмисних (небезпечного) інтернет-сайту, дає можливість залишити власний відгук про будь-якому сайті.Це ще один інструмент, що дозволяє ефективно боротися з шахрайством.

Звичайно, кожен сам вибирає, який платіжною системою йому користуватися.Але перевага системи WebMoney незаперечні.З аналізу платіжних систем можна робити й інші висновки, наприклад, про надійність партнера по пропонованих їм платіжним системам для фінансової взаємодії.

Незважаючи на наявність платіжних систем, які були розглянуті вище, за даними дослідження, проведеного нами використання систем онлайн - платежів склало лише невеликий відсоток.

Ще однією незручністю, що заважає розвитку систем електронних платежів, є те, що зараз діє закон, що дозволяє підписувати електронно-цифровим підписом тільки юридично значимі документи, у зв'язку з чим підпис деяких платіжних документів може бути визнана недійсною.

Незважаючи на ці недоліки, розробники систем прогнозують зростання подальшого використання систем і залучення в них більшої кількості, як онлайн-гравців (магазинів), так і простих користувачів.