Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовой_Ступник_10_семестр_Прохорович.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.13 Mб
Скачать

Розділ 7. Розробка календарного плану будівництва рудника

На основі вихідних та розрахункових даних, схеми розкриття родовища розроблюємо та заповнюємо календарний план у вигляді таблиці-графіка (Додаток 2).

При цьому врахуємо те, що при проведенні стволів, ми повинні зменшити нормативну швидкість на 25%, так як міцність породи f = 18.

Тривалість підготовчого періоду приймаємо 1 рік.

Швидкість проведення виробок приймаємо згідно таблиці 9[3].

РОЗДІЛ 8. ЗАГАЛЬНА ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ ШАХТИ

8.1. Річний та добовий режим роботи.

Режим роботи гірничого підприємства визначає тривалість виконання виробничих процесів і перерв в поєднанні з часом праці та відпочинку працівників підприємства. Його характеризують: тривалість роботи підприємства на протязі року і тижня, число робочих змін на добу, тривалість змін, розподіл по дням і змінам окремих видів робіт (очисних, нарізних, ремонтних, підривних), а також наявність та тривалість перерв між змінами.

Річний режим роботи підприємства може бути як перервним, так і безперервним. При безперервному річному режимі підприємство працює всі дні неділі, окрім святкових. Якщо добовий режим роботи є безперервним, то між змінами не передбачаються перерви. Перервний режим роботи підприємства передбачає кілька неробочих днів на тиждень та включає перерви між змінами рівної або нерівної тривалості в залежності від кількості змін на добу і їх тривалості.

Для роботи шахти, що проектуємо, приймаємо більш продуктивний безперервний річний режим роботи. Таким чином окремі структурні підрозділи будуть працювати без спільних вихідних днів. Для проведення планових ремонтів виділяємо спеціальні ремонтні дні із врахуванням один ремонтний день на місяць. Так як на рік передбачено 9 святкових днів, то включимо ці дні на ремонтні роботи та додамо ще 6 днів для проведення ремонтних робіт (ті місяці, які без святкових днів).

Таким чином, кількість робочих днів на рік складе: 365 - 9 - 6 = 350 днів.

Тривалість робочого тижня становить для підземних робітників – 36 год., для робітників на поверхні – 40 год.

Добовий режим роботи приймаємо для основних підрозділів шахти три зміни по 7,2 годин з перервами між змінами 0,8 годин (48 хв.).

Для працівників працюючих на поверхні приймаємо п’ять робочих днів на тиждень із спільними вихідними днями та однозмінний добовий графік роботи з тривалістю зміни 8 годин.

Для таких процесів як провітрювання, дегазація, водовідлив, енергопостачання, шахтний підйом приймаємо безперервний річний і добовий режими роботи, в тому числі і в святкові дні року з тривалістю робочої зміни 12 годин.

8.2. Управління підприємством і дільницею.

Начальник дільниці є керівником і безпосереднім організатором виробництва і праці на ввіреній йому дільниці. Він забезпечує виконання планів по об’єму виробництва і підвищенню якості продукції. Згідно цих вимог начальник дільниці встановлює гірничим майстрам виробничий план на кожну зміну, дає наряд на виконання робіт, контролює своєчасне виконання поставлених завдань, повноту завантаження робочого часу працівників і обладнання, організує підбір і розстановку кадрів на дільниці, організує роботу за економію сировини, матеріалів і електроенергії.

Кожний начальник щозмінно заслуховує звіти своїх гірничих майстрів та електромеханіка стосовно результатів роботи зміни, уточнює положення в забоях, встановлює причини відхилень і назначає заходи по їх усуненню, видає наряди майстрам наступної зміни.

Безпосереднє керівництво робітниками і бригадами на протязі зміни виконує гірничий майстер. Він несе повну відповідальність за виконання виданого йому наряду, за якість продукції, дотримання правил безпеки, за економію матеріалів і енергетичних ресурсів. Гірничий майстер відповідає за роботу всієї зміни. Попередження і оперативне усунення всіх неполадок ні протязі зміни, забезпечення необхідної трудової дисципліни входить в його безпосередні обов’язки.

До складу системи оперативного управління роботою шахти входить диспетчерська служба. Диспетчерська служба здійснює поточний контроль і централізоване оперативне керівництво виробничим процесом і в випадку відхилення від нормального його протікання приймає оперативні заходи по його врегулюванню шляхом надання технічної допомоги і перерозподілу трудових і матеріальних ресурсів.

ВИКОРИСТАНА ЛІТЕРАТУРА:

  1. Кучерявенко І. А. Проектування підземних рудників: підручник для студентів ВНЗ / І. А. Кучерявенко, Ю. Г. Вілкул, М. І. Ступнік; [за заг. ред. І. А. Кучерявенка]. – Видання 2-ге, перероблене і доповнене. –Кривий Ріг: Видавничий центр КТУ, 2010.-332 с.

  2. Методичні вказівки до виконання лабораторних робіт з дисциплін „Проектування рудників та САПР”, „Проектування гірничих підприємств” для студентів спеціальності 7.090301 „Підземна розробка родовищ корисних копалин” денної та заочної форм навчання / Уклали: В. А.Корж, М. І. Ступнік, - Кривий Ріг: КТУ, 2000. – 41с.

  3. Методичні вказівки до виконання курсового проекту з дисциплін „Проектування рудників та САПР”, „Проектування гірничих підприємств” для студентів спеціальності 7.090301 „Підземна розробка родовищ корисних копалин” денної та заочної форм навчання / Розробили: С. О. Попов, М. І. Ступнік, В. А.Корж. - Кривий Ріг: КТУ, 2000. – 16с.

  4. Норми технологического проектирования горнодобывающих предприятий черной металлургии с подземным способом разработки Л.: Гипроруда, 1986

  5. СниП 3.02.03-84.

  6. Справочник по горнорудному делу / под. рад. В.А.Гребенюка.-Недра, 1983.

  7. Шестаков В.А. Проектирование рудников. - М.: Надра, 1987.

  8. Щелканов В.А., Корж В.А., Кудрявцев М.С., Лубенец В, Колодезнев А.С. Оценка економической еффективности ислользования минеральных ресурсов при подземной разработке месторождений. Металлургическая и горнорудная промышленность. Днепропетровск Промінь. 1983.№4. -С.32-34.

4