Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ручне зв.DOC
Скачиваний:
31
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
160.26 Кб
Скачать

Джерела живлення змінного струму

(Зварювальні трансформатори)

Зварювальні трансформатори правять для перетворення високої напруги електричної мережі (220 або 380 В) у низьку напругу повторного електричного ланцюга до потрібного для зварювання рівня.

Зварювальні трансформатори підрозділяються на дві основні групи: 1. трансформатори з нормальною магнітною відстанню та дроселем; 2. трансформатори з рухомими обмотками та зі збільшеним магнітним розсіюванням.

Трансформатори першої групи бувають двох основних типів:

а) у двохкорпусному виконанні з окремим дроселем (рис. 2) – між обмотками трансформатору та дроселем існує тільки електричний зв’язок, а величина зварювального струму змінюється за допомогою змінення повітряного зазору (а) у магнітопроводі дроселя 5;

б) у однокорпусному виконанні (рис. 3) – між обмотками трансформатору та дроселем існують як електричний, так і магнітний зв’язок, регулювання величини зварювального струму здійснюється через зміну величини зазору (а) доданого магнітопроводу (4), з обмоткою дроселя (5).

1 – первинна обмотка; 2 – магнітопровід; 3 – повторна обмотка; 4 – обмотка дроселя; 5 – магнітопровід дроселя; 7 – рукоятка.

Рисунок 2 – Принципова електрична схема зварювального трансформатора з окремим дроселем

1 – основний магнітопровід; 2 – первинна обмотка; 3 – гвинтовий механізм; 4 – доданий магнітопровід дроселя; 5 – обмотка дроселя; 6 – повторна обмотка.

Рисунок 3 – Принципова електрична схема зварювального трансформатора з вбудованим дроселем.

В трансформаторах другої групи необхідні зовнішні характеристики сстворюються за рахунок реактивного опору трансформатора. Це досягається примусовим зміненням відстані між первинними повторними обмотками. Обмотки мають по дві котушки, що розташовані попарно на спільних стрижнях магнітопроводів (рис. 4). Трансформатор працює на двох діапазонах: попарне паралельне з’єднання обмоток катушек дає діапазон великих струмів, а послідовне – діапазон малих струмів.

1 – магнітопровід (сердечник); 2 – котушка первинної обмотки; 3 – котушка повторної обмотки; 4 – конденсатор, що компенсує; 5 – мережові зажими для дроту.

Рисунок 4 – Принципова електрична схема трансформатора.

У теперішній час найбільше поширення одержали трансформатори з рухомими обмотками типу ТС, ТСК та ТСД, характеристика деяких з них наведена в табл. 1

Таблиця 1

Тип зварного апарата

Потужність,

кВт

Повторна напруга, В

Зварний струм, А

Маса, кг

ТС 300

20

63

110...385

180

ТСК – 500

32

60

165...650

280

Зварювальні перетворювачі

Зварювальні перетворювачі правя для живлення дуги постійним струмом.

Однопостові зварювальні перетворювачі складаються з генератора та електродвигуна або двигуна внутрішнього сгорання. Працює генератор за принципом електромагнітної індукції. Під час обертання якоря у полі магнітних силових ліній магнітів в ньому утворюється змінний електричний струм, який за допомогою коллектора перетворюється у постійний. Генератор обладнан пускорегулювальною та контрольною апаратурою.

Найбільше розповсюдження в будівництві одержали однопостові генератори з розщепленими полюсами, характеристики та марки яких частково наведені в табл. 2.

Таблиця 2

Марка

Марка

Напруга, В

Межа регулюв.

Витрачена

перетворювача

генератора

холост ходу

робоча

зварн. струму, А

потужність, кВт

ПСО – 500

ГСО – 500

80

40

120...600

28

ПСР – 300 – 2

ГСО – 300

90

32

115...315

13

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]