Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КАБЕЛЬНІ ЛІНІЇ ЕЛЕКТРОПЕРЕДАЧІ НОВый ВАР.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
225.79 Кб
Скачать

4.5. Прокладка кабелів на естакадах і галереях

Кабельні естакади і галереї.Надземна або наземна відкрита горизонтальна або похила кабельна споруда називається кабельною естакадою. Повністю або частково закрита естакада є кабельною галереєю.

Основні несучі будівельні конструкції естакад і галерей виготовляють із залізобетону або сталевого прокату. Прольоти між опорами приймають довгій до 12 м.

Естакади (мал. 12,а) споруджують для односторонньої і двохсторонньої прокладки кабелів і підрозділяють на прохідні і непрохідні, мають майданчики (містки) для монтажу і обслуговування, сходові входу і дверима і замками, що само закриваються.

Входи естакад і галерей примикають безпосередньо до будівлі або через шахту. Протяжні галереї за допомогою перегородок, що не згоряють розділяють на відсіки з відстанями між ними 150 м для локалізації можливої пожежі.

При невеликому числі кабелів і наявності на трасі естакад з технологічними трубопроводами доцільно їх прокладку поєднувати.

Такий спосіб прокладки, незважаючи на велику вартість споруд, знаходить широке застосування, оскільки забезпечує високу надійність експлуатації кабелів, можливість їх швидкої заміни і ремонту, краще відведення тепло відділень, завдяки природній вентиляції.

4.6. Прокладка в блоках

Кабельний блок. Це споруда з трубами (каналами) для прокладки в них кабелів, і колодязями. Його виконують із залізобетонних панелей завдовжки 6 м з двома, трьома каналами всередині, а також з азбоцементних безнапірних труб, діаметром 100 мм керамічних труб діаметром 150 мм. При прокладці в сухому ґрунті блоки укладають на бетонну подушку, а зверху їх захищають шаром цеглини. У вологому ґрунті бічні стійки блоків додатково захищають тонким шаром цеглини. Глибину заставляння блоків приймає не менш 700 мм, а при перетині доріг – не менш 1000 мм.

Щоб уникнути попадання вологи всередину, труби перекривають гідроізоляцією, а місця заливають цементним розчином, заздалегідь уклавши в зазор між торцями джгут з паклі.

Габарити кабельних колодязів вибирають з урахуванням прокладки кабелів перетином 3х240 мм2 і радіусом вигину, рівним 25 діаметрів кабелю, а висоту приймають рівній 1800 мм Відстань між колодязями приймають рівним 150 м.

Прокладка кабелів в блоках надійна, але менш економічна в порівнянні з іншими видами прокладок. Тому її застосовують в обґрунтованих випадках.

5. Порядок виконання роботи.

1. Вивчити конструкції силових і контрольних кабелів з паперовою просоченою і пластмасовою ізоляцією, розміщених на планшеті.

2. Вивчити манкіровку силових і контрольних кабелів.

3. Вивчити конструкції сполучних і кінцевих муфт і закладень зразків, що є.

4. Ознайомитися із способами прокладки кабельних ліній.

6. Зміст звіту

  1. Ціль лабораторної роботи.

  2. Порядок роботи.

  3. Короткий опис конструкції кабелів, сполучних і кінцевих муфт, способів прокладки кабельних ліній.

7. Контрольні запитання

  1. Елементи кабельної лінії.

  2. Конструкція кабелів з паперовою просоченою ізоляцією.

  3. Конструкція кабелів з пластмасовою ізоляцією.

  4. Маркіровка силових кабелів напругою до 10 кВ.

  5. Конструкція сполучених муфт.

  6. Конструкція кінцевих муфт і закладень.

  7. Пристрій стопорної муфти.

  8. Способи прокладки кабельних ліній у землі.

  9. Прокладка кабельних ліній в кабельних спорудах.

Методичні вказівки до виконання лабораторної роботи з дисципліни

«Електричні системи та мережі»

КАБЕЛЬНІ ЛІНІЇ ЕЛЕКТРОПЕРЕДАЧІ

РОЗПОДІЛЬЧОЇ МЕРЕЖІ

для студентів спеціальності 7.090603

„Електротехнічні системи електроспоживання”

усіх форм навчання

Укладач: Пархоменко Роман Олександрович

Реєстраційний №

Підпис до друку

Формат: А5

Обсяг:

Тираж:

Видавницький центр КТУ,

Вул.. ХХІІ партз’їзду, 11,

м.Кривий Ріг