Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lk_tkm_razd_1_materialovedenie_ukr.doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

§ 12. Немимовільна кристалізація.

У реальних умовах процес кристалізації й характер структури, що утвориться, значною мірою залежать від наявних готових центрів кристалізації. Такими центрами, як правило, є тугоплавкі частки неметалічних включень, оксидів, интерметаллических сполук, утворених домішками. До початку кристалізації центри перебувають у рідкому металі у вигляді твердих включень. При кристалізації атоми металу відкладаються на активованій поверхні домішки, як на готовому зародку. Така кристалізація наз. немимовільної або гетерогенної. При такій кристалізації роль зародків можуть грати й стінки форми.

Наявність готових центрів кристалізації приводить до зменшення розміру кристалів при затвердінні. Ефект здрібнювання структури значно збільшується при дотриманні структурної й розмірної відповідності примесной фази з основним металом (розбіжність у межатомных розмірах не повинне перевищувати 5 - 7%, що сприяє сполученню їхніх кристалічних решіток).

Здрібнювання структури сприяє поліпшенню механічних властивостей металу.

На практиці для здрібнювання структури металів і сплавів широко застосовують технологічну операцію, наз. модифікуванням. Вона складається у веденні рідкий сплав перед розливанням спеціальних добавок (модифікаторів). Як модифікатори використають поверхнево-активні речовини (напр. бор у сталі, Na в Al і його сплавах) і елементи, що утворять тугоплавкі тонкодисперсные частки (напр. титан, цирконій в Al; Al, Ti у сталі, Mg для чавуну). Модифікатори додають у сплави в кількостях від тисячних до десятих часток %.

§ 13. Будова металевого злитка.

Форма й розмір зерен, що утворяться при кристалізації, залежать від умов їхнього росту, головним чином від швидкості й напрямку відводу теплоти й температури рідкого металу, а також від змісту домішок. Частіше в процесі кристалізації утворяться розгалужені, або деревоподібні кристали, що одержали наз. дендритів. Установлено, що максимальна швидкість росту кристалів спостерігається по таких площинах і напрямкам, які мають найбільшу щільність упакування атомів. У результаті виростають довгі галузі, які наз. осями першого порядку. У міру росту на осях першого порядку з'являються й починають рости осі другого порядку до перших, від яких відгалужуються осі третього порядку й т.д. В останню чергу йде кристалізація наділянках між осями дендритів.

Дендрити ростуть доти, поки стикнуться один з одним. Після цього остаточно заповнюються межосные простору, і дендрити перетворюються в повновагі кристали з неправильним зовнішнім огранюванням (кристаллиты). При недоліку рідкого металу для заповнення межосных просторів (напр. на відкритій поверхні або в усадочній раковині) кристал зберігає дендритну форму. Такий дендрит був виявлений Черновим Д. К.

Умови відводу теплоти при кристалізації значно впливають на форму зерен. Кристали ростуть переважно в напрямку, зворотному відводу теплоти. Тому при спрямованому теплоотводе утворяться витягнуті (стовпчасті) кристали. Якщо теплота приділяється у всіх трьох напрямках із приблизно однаковою швидкістю, формуються рівноважні кристали.

Структура злитка залежить від багатьох факторів, основні з яких наступні:

  • кількість і властивості домішок у чистому металі або легуючих елементах у сплаві;

  • температура розливання;

  • швидкість охолодження;

  • конфігурація, температура, теплопровідність і стан внутрішньої поверхні ливарної форми.

Типова структура злитка сплавів складається з 3 зон:

  1. зона дрібних рівноважних кристалів (кірки);

  2. зона стовпчастих кристалів;

  3. зона рівноважних кристалів більших розмірів випадкової орієнтації;

  4. усадочна раковина;

  5. усадочні порожнечі;

  6. усадочна рыхлость.

Рідкий метал насамперед переохолоджується в місцях зіткнення з холодними стінками форми. Більший ступінь переохолодження сприяє утворенню на поверхні злитка зони 1 – дрібних равноосных кристалів.

Потім відбувається переважний ріст кристалів, найбільше сприятливо орієнтованих стосовно теплоотводу. Утвориться зона 2 – зона стовпчастих кристалів, розташованих нормально до стінок форми. У середині злитка, де спостерігається найменший ступінь переохолодження й не відчувається спрямованого відводу теплоти, утворяться равноосные кристали більших розмірів – зона 3.

Застосовуючи різні технологічні прийоми, можна змінити кількісне співвідношення зон або виключити зі структури злитка яку-небудь зону взагалі. Напр., перегрев сплавів перед розливанням і швидке охолодження при кристалізації приводять до формування структури, що складає практично з одних стовпчастих кристалів. Така структура наз. транскристаллической. Подібну структуру мають злитки дуже чистих металів. Зона стовпчастих кристалів характеризується найбільшою щільністю, але в місці стику стовпчастих кристалів збираються нерозчинні домішки, і злитки із транскристаллической структурою часто розтріскуються при обробці тиском.

У верхній частині злитка, що затвердевает в останню чергу, концентрується усадочна раковина - 4. Під усадочною раковиною метал виходить пухким, у ньому втримується багато усадочних пор - 5,6. Частина злитка з усадочною раковиною й пухким металом відрізають.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]