Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lk_tkm_razd_1_materialovedenie_ukr.doc
Скачиваний:
102
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
1.27 Mб
Скачать

§10. Діаграма стану VI типу для сплавів,

утворюючу стійку хімічну сполуку.

Якщо компоненти А и В утворять стійке хім. сполука ,то діаграму можна розділити надві частини

Рис.

Э2 → В + Аn Вm

Кожну із цих частин можна розглядати як окрему діаграму I типу, де одним з компонентів виступає хім. сполука .

Стійке хім. сполука може перебуває з компонентами в будь-якій розчинності, тому між ним і А и В можуть бути діаграми будь-якого типу.

§11. Діаграма стану V типу для сплавів, компоненти

яких мають поліморфні перетворення.

Поліморфні перетворення одного або обох компонентів сплаву змінюють його структуру й властивості. Такі перетворення відбуваються в багатьох промислових сплавах, напр. у сплавах заліза, титану й ін.

Великий практичний інтерес представляють сплави, у яких один з компонентів або обоє мають поліморфні перетворення. У цих випадках у результаті термообробки можна одержувати метастабільні стани структури з підвищеними властивостями.

Діаграма стану сплавів, що утворять тверді розчини з необмеженою розчинністю, у яких один з компонентів А має дві модифікації Аи А.

Всі сплави після затвердіння складаються з однорідного -розчину який є твердим розчином компонента А (у стані, коли він має -модифікацію) іВ.

При зниженні температури А-модифікація перетворюється в А-модифікацію. У зв'язку із цим вобласті, обмеженої лініями ас і ав ,у рівновазі перебувають 2 фази , де-фазає твердим розчином компонента В у -модифікації компонента А, а-фаза – твердим розчином У в-модифікації А.

Нижче лінії ав сплави складаються тільки з -фази. Кристалічнарешітка -розчину відмінна відрешітки -розчину. На діаграмі лініяас при охолодженні відповідає температурі початку, а лінія ав – температурі закінчення поліморфного перетворення.

При температурі нижче лінії ас -твердий розчин в умовах рівноваги стаєнестійким, і в його кристалах виникають зародки -твердого розчину. Розвиток перетворенняможливо тільки приподальшому охолодженні сплаву. кристали, Що Утворяться, -твердого розчину при зниженні температури змінюють своюсполуку по лінії св , а кристали -твердий розчину по лінії ас.

При температурах, що відповідає лінії ав, поліморфне перетворення закінчується, і прибільше низькій температурі сплави мають однофазну структуру -твердого розчину.

У сплавах, що перебувають між крапками в и с перетворення при кімнатній температурі не закінчується, і після охолодження ці сплави зберігають двофазну структуру.

Сплави лежачі правее крапки з , не перетерплюють поліморфного перетворення й при всіх температурах мають структуру -твердого розчину.

З діаграми стану видно, що поліморфне перетворення при охолодженні в умовах,близьких до рівноваги, протікають в інтервалі температур і супроводжується дифузійним перетворенням компонентів між обома фазами.

Діаграма стану сплавів, з поліморфними

перетвореннями компонентів і эвтектоидным перетворенням.

Це діаграма для сплавів, у яких високотемпературні модифікації компонентів мають повну взаємну розчинність, анизькотемпературні й-обмеженої.

У результаті первинної кристалізації всі сплави цієї системи утворять однорідний -твердий розчин.Зі зниженням температури, -твердий розчин розпадається внаслідок обмеженої розчинності компонентівімодифікації. Лініїас і вс відповідають температурам початку розпаду -твердого розчину. При температурах нижче лініїас у рівновазі перебувають кристали твердих розчинів і,сполука яких визначається лініями ас (-фаза) іпекло (-фаза).

При температурах нижче лінії вс у рівновазі перебувають іфази.Сполука -твердого розчину змінюється по лініївс , а -фази по лініївс.

Лінія дf указує на зміну граничної розчинності компонента В у -модифікаціях компонента А в залежності від температури, а лініяек – компонента А в -модифікації компонента В.

По досягненні температури лінії dce твердий розчин, сполука якого відповідає крапці з (), при постійній температурі розпадається (з=0):

(эвтектоид)

Розпад -розчину на суміш двох фазаналогічнийэвтектическому перетворенню, але в цьому випадку вихідною фазою буде твердий розчин, а не рідина, як при эвтектическом перетворенні.

Таке перетворення наз. эвтектоидным, а суміш отриманих кристалів () –эвтектоидом.

Сплави, розташовані левее т. з , наз. доэвтектоидными; сплав, що відповідає т. з – эвтектоидным, а сплави, розташовані правее т.з – заэвтектоидными.

Будова эвтектоида завжди тонше, ніж эвтектики. Чим більше ступінь переохолодження -твердого розчину, тимдисперснее фази, що утворять эвтектоид. Змінюючи ступінь дисперсності фаз в эвтектоиде, можна в широких межах міняти механічні й фізичні властивості сплавів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]