Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Щодо вивчення Частина.2.doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
687.62 Кб
Скачать

Тема 18. Економічна безпека підприємства (організації)

Мета вивчення теми: сформувати знання щодо сутності, ролі та значення економічної безпеки в діяльності підприємства.

1. Змістово-типологічна характеристика економічної безпеки підприємства (організації).

2. Аналітична оцінка рівня економічної безпеки підприємства (організації).

3. Основні напрями організації економічної безпеки за окремими функціональними складовими.

4. Служба безпеки фірми (підприємства, організації).

Економічна безпека підприємства – це такий стан всіх видів ресурсів підприємства та складових його потенціалу, за яких гарантується найбільш ефективне їх використання та розвиток, запобігання внутрішнім і зовнішнім негативним впливам з метою досягнення стратегічної місії підприємства.

Рівень економічної безпеки підприємства сьогодні є одним із важливих чинників його ефективного функціонування.

Джерелами негативних впливів на економічну безпеку можуть бути:

1) свідомі чи несвідомі дії окремих посадових осіб і суб'єктів господарювання (органів державної влади, міжнародних організацій, підприємств (організацій)-конкурентів;

2) збіг об'єктивних обставин (стан фінансової кон'юнктури на ринках даного підприємства, наукові відкриття та технологічні розробки, форс-мажорні обставини тощо).

Залежно від суб'єктної обумовленості негативні впливи на економічну безпеку можуть мати об'єктивний і суб'єктивний характер. Об'єктивними вважаються такі негативні впливи, які виникають не з волі конкретного підприємства або його окремих працівників. Суб'єктивні впливи мають місце внаслідок неефективної роботи підприємства в цілому або окремих його працівників (передовсім керівників і функціональних менеджерів) в тому числі, навмисної.

Головна мета економічної безпеки підприємства полягає в тім, щоб гарантувати його стабільне та максимально ефективне функціонування тепер і високий потенціал розвитку в майбутньому. До основних функціональних цілей економічної безпеки належать:

• забезпечення високої фінансової ефективності роботи, фінансової стійкості та незалежності підприємства, запобігання банкрутству;

• забезпечення технологічної незалежності та досягнення високої конкурентоспроможності технічного потенціалу підприємства;

• досягнення високої ефективності менеджменту, оптимальної та ефективної організаційної структури управління підприємством;

• досягнення високого рівня кваліфікації персоналу та його інтелектуального потенціалу, належної ефективності корпоративних НДЦКР;

• мінімізація руйнівного впливу результатів виробничо-госпо дарської діяльності на стан навколишнього середовища;

• якісна правова захищеність усіх аспектів діяльності підприємства;

• забезпечення захисту інформаційного поля, комерційної таємниці і досягнення необхідного рівня інформаційного забезпечен ня роботи всіх підрозділів підприємства;

• ефективна організація безпеки персоналу підприємства, його капіталу та майна, а також комерційних інтересів.

Рівень економічної безпеки залежить від того, наскільки ефективне керівництво і спеціалісти будуть спроможні уникнути можливих загроз і ліквідувати шкідливі наслідки впливу зовнішнього і внутрішнього середовища.

Структуравнутрішніх та зовнішніх функціональних складових економічної безпеки наведена на рис.18.1.

Рис.18.1. Функціональні складові економічної безпеки підприємства

Загальна схема процесу організації економічної безпеки включає такі дії: формування необхідних корпоративних ресурсів; загально стратегічне прогнозування та планування економічної безпеки за функціональними складовими; здійснення функціонального аналізу рівня економічної безпеки; загальна оцінка досягнутого рівня економічної безпеки.

Економічна наука розробила, а господарська практика випробувала загальну методологію оцінки рівня економічної безпеки підприємств і установ.

Його пропонується оцінювати на підставі визначення сукупного критерію через зважування і підсумовування окремих функціональних критеріїв.

Сукупний критерій економічної безпеки підприємства можна розрахувати:

, (18.1)

де кi – величина окремого критерію за і-ю функціональною складовою;

di – питома вага значущості і-ї функціональної складової;

n– кількість функціональних складових економічної безпеки підприємства.

Оцінка рівня економічної безпеки здійснюється порівнюванням розрахункових значень Ксебп із реальними величинами цього показника, одержаними раніше щодо підприємства, що аналізується, а також щодо аналогічних підприємств відповідних галузей економіки.

Після розрахунку впливу функціональних складових на зміну сукупного критерію здійснюється функціональний аналіз заходів з організації необхідного рівня економічної безпеки підприємства за окремими складовими з використанням відповідного алгоритму. Результати функціонального аналізу оформляються у вигляді спеціальної таблиці – карти. Заповнюючи таку таблицю, негативні явища, що впливають одразу на кілька складових, ураховують для кожної з них.

Оцінка ефективності діяльності відповідних структурних підрозділів підприємства з організації економічної безпеки здійснюється за допомогою певних показників (величина витрат на реалізацію конкретних заходів по певним функціональним складовим економічної безпеки, розмір відведеної шкоди, розмір заподіяної шкоди, величина економічного ефекту від ужитих заходів), які в кінцевому підсумку дають змогу оцінити результативність діяльності всіх підрозділів підприємства по забезпеченню економічної безпеки підприємства.

Ефективність запобігання очевидним і потенційно можливим загрозам економічній безпеці підприємства визначає дієвість діяльності відповідних служб підприємства.

Серед функціональних складових економічної безпеки фінансова складова вважається провідною й вирішальною, оскільки за ринкових умов господарювання фінанси є «двигуном» будь-якої економічної системи.

В ході організації фінансової складової економічної безпеки виявляються та оцінюються загрози економічній безпеці, що включають внутрішні та зовнішні негативні дії, форс-мажорні та обставини, наближені до форс-мажорних.

У процесі оцінки поточного рівня забезпечення фінансової складової економічної безпеки підлягають аналізу: фінансова звітність і результати роботи підприємства; конкурентний стан підприємства і його продукції на ринку; стан захищеності корпоративних прав підприємства; стан захищенності нематеріальних та метеріальних активів, рівень їх структурування.

Важливою передумовою охорони фінансової складової економічної безпеки є планування (включаючи й бюджетне) комплексу необхідних заходів та оперативна реалізація запланованих дій у процесі здійснення підприємством фінансово-економічної діяльності.

Охорона інтелектуальної та кадрової складових економічної безпеки охоплює взаємозв‘язані і водночас самостійні напрями діяльності підприємства:

  • спрямованість на роботу з персоналом підприємства та підвищення ефективності діяльності всіх категорій персоналу;

  • націленість на збереження і розвиток інтелектуального потенціалу.

Організація техніко-економічної безпеки передбачає здійснення: аналізу ринку технологій тосовно виробництва продукції, аналогічної профілю даного підприємства; аналіз конкретних технологічний процесів і пошук внутрішніх резервів; аналізу товарних ринків, оцінки перспектив розвитку ринків продукції підприємства, прогнозування можливої специфіки необхідних технологічних процесів для випуску конкурентноспроможних товарів; розробку технологічної стратегії.

Формалізована оцінка рівня техніко-технологічної складової за окремим коефіцієнтом здійснюється на підставі аналізу розрахунку за формулою:

, (18.2)

де Звідв – сумарний відвернений збиток від реалізації заходів з охорони техніко-технологічної складової безпеки підприємства;

Вркз – загальна сума витрат підприємства на реалізацію комплексу зазначених заходів;

Ззавд – сумарний завданий підприємству збиток щодо техніко-технологічної складової його економічної безпеки.

Загальний процес забезпечення політико-правої складової включає: аналіз загроз негативних впливів, в першу чергу недобросовісного поглинання; оцінка поточного рівня забезпечення; планування комплексу заходів, спрямованих на підвищення цього рівня; організація роботи відповідних функціональних підрозділів; оперативна реалізація запропонованого комплексу заходів щодо організації належного рівня безпеки.

Охорона інформаційної складової економічної безпеки підприємства включає: збирання всіх видів інформації, що стосується діяльності підприємства; аналіз одержуваної інформації; прогнозування тенденцій розвитку науково-технічних, економічних і політичних процесів на даному підприємстві, в країні та у світі; оцінку рівня економічної безпеки за всіма складовими та в цілому, розробку рекомендацій для підвищення уього рівня на підприємстві; інші види діяльності з розробки інформаційної складлової економічної безпеки.

Сутність процесу забезпечення екологічної безпеки підприємства можна виразити у вигляді функції такого типу:

F(Z,Q,W) → min, (18.3)

де Z – витрати на заходи для дотримання екологічних норм;

Q – втрати від штрафних санкцій за порушення екологічних норм;

W – втрати від закриття ринків інших держав з більш жорсткими нормами екологічної чистоти товарів для продукції підприємства.

Основними видами діяльності підрозділів підприємства для організації силової складової безпеки є: забезпечення фізичної і моральної безпеки співробітників підприємства; гарантування безпеки майна та капіталів підприємства; безпека інформаційного середовища; забезпечення сприятливого зовнішнього середовища бізнесу.

Внутрішня економічна безпека організується підрозділами підприємства. Планування та координація виконання заходів по досягненню високого рівня економічної безпеки на великих підприємствах зазвичай покладається на спеціальний структурний підрозділ.

Служба безпеки підприємства виконує певний комплекс завдань. Головними з них є такі:

1) охорона виробничо-господарської діяльності забезпечення збереження матеріальних і нематеріальних ресурсів та захист відомостей, що вважаються комерційною таємницею даної фірми (підприємства, організації);

2) організація роботи з правового та інженерно-технічного захисту комерційних таємниць фірми;

3) запобігання необгрунтованому допуску й доступу до відомостей та робіт, які становлять комерційну таємницю;

4) організація спеціального діловодства, яке унеможливлює несанкціоноване одержання відомостей, віднесених до комерційної таємниці відповідної фірми;

5) виявлення та локалізація можливих каналів витоку конфіденційної інформації в процесі звичайної діяльності та за екстремальних ситуацій;

6) організація режиму безпеки здійснення всіх видів діяльності, включаючи зустрічі, переговори й наради в рамках ділового співробітництва фірми з іншими партнерами;

7) забезпечення охорони приміщень, устаткування, офісів, продукції та технічних засобів, необхідних для виробничої або іншої діяльності;

8) організація особистої безпеки керівництва та провідних ме неджерів і спеціалістів фірми;

9) оцінка віповідності придбаних матеріальних ресурсів, обладнання та запчастин сертифікатам якості з метою попередження зловживань.

Організація вирішення задачі економічної безпеки на підприємстві загалом виходить за межі повноважень пдрозділу економічної безпеки. При цьому, на рівні підприємства мають здійснюватися ряд тактичних заходів щодо захисту. До цих заходів відносяться:

  • забезпечення безпеки за рахунок моніторингу поточної ситуації;

  • створення ефективної мотивації керівництва підприємства і підрозділів в забезпеченні високого рівня безпеки;

  • ефективний розподіл та обмеження повноважень керівництва підприємства, що унеможливлюють одноосібне прийняття рішень, які можуть знизити рівень безпеки підприємства;

  • створення системи взаємного незалежного контролю різних складових економічної безпеки окремими підрозділами підприємства з метою запобігання внутрішніх зловживань.

Управління безпекою підприємства здійснюють так звані кризові групи, до складу яких входять: керівник підприємства, юрист, фінансист і керівник служби безпеки. Основна мета кризової групи – протидіяти зовнішнім загрозам для безпеки підприємства.

Питання для самоконтролю

    1. Сутність економічної безпеки підприємства і класифікація її видів.

    2. Основні підходи до визначення рівня економічної безпеки підприємства.

    3. Стратегія забезпечення належної економічної безпеки підприємства.

    4. Функції служби безпеки.