Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
zrazok_oformlennya_zapiski.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
409.09 Кб
Скачать

7. Вибір та обґрунтування схеми трасування відкотних виробок основного горизонту

7.1. Основний горизонт – це горизонт, по якому руда транспортується від очисних блоків до ствола. Залежно від потужності покладу розрізняють наступні основні схеми розташування відкотних виробок

а) при потужності до 5 - 6м відкотні штреки звичайно проходять безпосередньо по рудному тілу;

б) в рудних тілах середньої потужності і потужних м відкотні виробки частіше всього проводять у лежачому боці і їх сполучають з покладами тупиковими ортами-заїздами або навантажувальними виробками;

в) в потужних та надпотужних рудних покладах м досить розповсюджена кільцева (інколи подвійна кільцева) схема підготовки горизонту.

7.2. Польові виробки треба розташовувати з таким розрахунком, щоб вони не опинилися у зоні зсуву.

Рис. 4. Основні схеми розташування відкотних виробок

Отже, з річної потужності шахти та потужності рудного тіла, приймаю схему розташування головних відкотних виробок по рудному тілу.

8. Вибір системи розробки та її параметрів.

Системою розробки родовища є визначений порядок проведення підготовчих, нарізних та очисних робіт, ув’язаних у просторі та часі.

Згідно умов завдання корисний компонент відноситься до цінного класу, тому обираємо систему розробки з незначними показниками втрат та розубожування. Розглянувши схеми розробки зупиняємося на системі шарового обвалення з виїмкою руди обваленнями, так як вона доцільно підходить заданим умовам.

8.4. Техніко-економічні показники системи розробки заносимо в табл 3.

Таблиця 3.

ПОКАЗНИКИ

ЗНАЧЕННЯ

1.Витрати підготовчо-нарізних виробок, м/1000 т

2. Втрати, %

3. Розубоження, %

4. Продуктивність блоку, т/місяць

5. Продуктивність бурового майстра, т/зміну

8. Собівартість, грн./т

9. Загальна організація роботи шахти.

9.1. Вказуємо режим роботи шахти: кількість робочих днів у році та на тиждень, кількість робочих змін у добу. Тут же приводимо тривалість робочої зміни для основних підземних та поверхневих робіт [9].

Режим роботи шахти:

а) робочих днів у році – 365;

б) робочих днів на тиждень – 7;

в) робочих змін у добу – 3;

г) тривалість робочої зміни – 7 годин.

10. Заходи з правил техніки безпеки

10.1. Вказуємо основні заходи з правил техніки безпеки при проведенні гірничих виробок, на основних процесах очисного виймання (відбійка, випуск, доставка, управління гірничим тиском) та при виконанні допоміжних операцій .

§42. Матеріали, застосовувані для кріплення виробок, повинні відповідати вимогам ДСТУ.

§56. На проходки, поглиблення і кріплення стволів шахт повинен бути складений і затверджений проект організації робіт.

§57. Заглиблюєма частина вертикального ствола шахти повинна бути ізольована від робочого горизонту відповідно до проекту міцним полком або ціликом, що залишаються під зумпфом ствола. Цілик повинен бути укріплений знизу надійної кріпленням із суцільним затягуванням.

§81. Всі діючі виробки протягом усього терміну розробки родовища повинні міститися в чистоті та справному стані, а поперечний переріз їх підтримуватися відповідно до паспорта.

Забороняється захаращувати людські проходи у виробках обладнанням і матеріалами.

§108. Вміст кисню в повітрі у виробках, в яких знаходяться або можуть знаходитися люди, має становити не менше 20% (за об'ємом). Вміст вуглекислого газу в рудниковому повітрі не повинен перевищувати в робочих місцях 0,5%; у виробках із загальним вихідним струменем шахти - 0,75% і при проведенні та відновлення виробок по завалу - 1%.

§112. Всі шахти повинні мати штучну вентиляцію.

§161. Очисна виїмка повинна починатися тільки після проведення передбачених проектом підготовчих і нарізних виробок, необхідних для початку очисних робіт, здійснення заходів щодо провітрювання та боротьби з пилом та інших заходів, що забезпечують безпеку робіт

§170. При підриванні зарядів в камері, скреперної штреку (орті), камері грохочення або інших виробках, розташованих над відкатних горизонтом, люки, що виходять до відкотних виробок, повинні бути попередньо заповнені рудою не менш ніж на 0,3 м від затвора люка.

§197. При слабких, нестійких вміщуючих породах для забезпечення безпеки робіт при розпірному кріпленні на пологих покладах (пластах) повинна проводитися затяжка покрівлі очисного забою, а на крутих - висячого і лежачого боків.

§292. На всіх шахтах повинно проводитися нівелювання відкотних шляхів. Термін нівелювання встановлюється головним інженером шахти. Результати огляду записуються в «Журнал запису результатів огляду кріплення і стану виробок». На кожному руднику щорічно повинна складатися і затверджуватися головним інженером схема відкотних колій, на якій зазначаються: порядок маневрування в приствольному дворі та у перевантажних пунктах; допустимі швидкості руху поїздів; величини складів; розташування сигнальних пристроїв, знаків і їх значення.

§487. Захист людей від ураження електричним струмом повинно здійснюватися застосуванням заземлення, а в мережах напругою до 1000 В - також і реле витоку струму з автоматичним відключенням пошкодженої мережі. Загальний час відключення пошкодженої мережі не повинно перевищувати 0,2 с.

§549. У шахтах повинні застосовуватися світильники в рудниковому виконанні. Допускається застосування для освітлення ламп напругою не вище

24 В без арматури

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

  1. ГОСТ 2850-75...ГОСТ 2857-75. Горная графическая документация. – М.: Издательство стандартов, 1983.-69с.

  2. Горно-инженерная графика /под ред. Ломоносова Г.Г. - М.: Недра, 1976.-263с.

  1. Агошков М. И., Борисов С. С., Боярский В. А. Разработка рудных и нерудных месторождений. – М., «Недра», 1983г. – 424с.

  2. Бизов В.Ф. Основи технології гірничого виробництва. т. 4-5. – Кривий Ріг, «Мінерал», 2000р.

  3. Бизов В.Ф., Корж В.А. Підземні гірничі роботи. т. 12. – Кривий Ріг, «Мінерал», 2003р.

  4. Борисенко С. Г. Технология подземной разработки рудных месторождений. – К., Вища школа, 1987г. – 262с.

  5. Единые правила безопасности при разработке рудных, нерудных и россыпных месторождений подземным способом. – М., «Недра», 1973г.

  6. Мартинов В.К., Федько М.Б. Розрахунки основних виробничих операцій, процесів та систем розробки рудних родовищ: (навчальний посібник). – Кривий Ріг: Видавничий центр КТУ, 2010. – 274с.

  7. Методичні вказівки. – Кривий Ріг, ДВНЗ «КНУ», 2012р.

  8. Справочник по горнорудному делу: (Под редакцией В.А. Гребенюка) – М., «Недра», 1983г. – 816с.

  9. Технология подземной разработки месторождений полезных ископаемых. Учебник для ВУЗов /Под общей ред. А. С. Бурчакова/. – М., «Недра», 1983г. – 487с.

  10. Краткий справочник горного инженера угольной шахты. – М., «Недра», 1982г. – 454с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]