Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metodichka_RGP .doc
Скачиваний:
42
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
4.62 Mб
Скачать

Теоретичні відомості

Складом ВМ називається спеціально обладнане для зберігання вибухових речовин ВР, засобів ініціювання (ЗІ) місце з комплексом відповідних приміщень, будівель, споруд та майданчиків.

На земній поверхні склади ВМ являють собою сховища із підсобними спорудами, розташованими на огородженій території із прилягаючою забороненою зоною. В підземних умовах склад ВМ звичайно являє собою комплекс гірничих виробок, у тому числі камер та чарунок, які призначені для розміщування ВМ, а також виробок, які підходять до складу та допоміжних камер.

Сховища складів ВМ відносно земної поверхні діляться на поверхневі, напівповерхневі (будівлі сховища заглиблені в землю не більше ніж по карниз); заглиблені (товща ґрунту над сховищем складає менше 15м); підземні (товща порід над сховищем 15м і більше)

Залежно від часу експлуатації склади бувають: постійні – термін служби більше трьох років, тимчасові – до трьох років та короткочасні – до одного року (термін лічиться з дати завозу ВМ).

За призначенням склади ВМ бувають: базисні та видаткові. Базисні склади призначені для постачання ВМ видаткових складів. Видаткові склади використовуються для роздавання ВМ. Різновидами видаткових складів є роздавальні камери, дільничні пункти зберігання ВМ.

Базисні склади ВМ розташовуються, в основному, на земній поверхні. На території базисного складу можуть бути розміщені такі будівлі та споруди: сховища ВМ, ЗІ, контейнерні майданчики для короткочасного зберігання ВР, водойми та приміщення протипожежного обладнання, сторожові вишки, допоміжні приміщення.

Лабораторія та полігон можуть розміщатися як на загально-огородженій території складу, так і за його межами, але полігон в усіх випадках – не ближче 200м від сховищ.

На шахтах видаткові склади формуються в підземних умовах. В усіх випадках найбільша місткість окремого сховища ВР не повинна бути більшою:

  • на постійному видатковому складі ВМ – 60 т;

  • на тимчасовому – 25 т;

  • на короткочасному – 18 т.

Порядок виконання роботи

  1. Вивчити класифікацію складів.

  2. Коротко описати базисні та видаткові склади ВМ і їхні відмінності.

  3. Накреслити у масштабі схему підземного видаткового складу ВМ камерного типу (рис.1.1), у якого кількість камер зберігання ВМ дорівнює номеру варіанта студента за списком.

  4. Вивчити схему розташування камер та виробок видаткового складу для зберігання ВР та ЗІ.

n– кількість камер зберігання ВР (залежить від номера варіанта студента за списком).

Рис. 1.1. Схема підземного видаткового складу ВМ камерного типу:

1 – камера для зберігання ЗІ; 2 – камера для маркування та перевірки електродетонаторів; 3 – з’єднувальна виробка; 4 – камери для зберігання ВР; 5 – місце для зберігання сумок підривників; 6 - камера для видавання ВР; 7,8 – камери для допоміжного обладнання та інвентарю; 9 – відкотна виробка; 10 – заїзд до складу ВМ; 11 - вентиляційний підняттєвий;

Контрольні питання

  1. Що називається складом ВМ?

  2. Як поділяються склади ВМ: відносно земної поверхні, залежно від часу експлуатації, за призначенням?

  3. Із чого складається підземний склад ВМ?

  4. Які бувають ємності підземних видаткових складів?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]