Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Avtokopia_Robota_v_kadri_ekzamen.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
244.22 Кб
Скачать

Білет № 1 Теоретична частина

Плюси і складності професіі телеведучого. Ведучий - співробітник ЗМІ , який працює в кадрі на телебаченні (телеведучий) або радіоефірі (радіоведучий), персоніфікуючи інформацію, що йому подають. Веде новини, розважальні і спортивні програми, коментує змагання і матчі. Телеведучий –це обличчя програми. Для телеведучих істотним параметром є зовнішність, для радіведучих— дикція. Ведучий телепрограм - одна з найвідоміших професій на телебаченні. Специфіка професії телеведучого Плюси професії: Спілкування з відомими людьми Реальний шанс самому стати знаменитим Визнання глядачів, увага шанувальників Високі гонорари (у відомих ведучих) Цікава робота. Мінуси професії: Публічність професії Непередбачуваний графік роботи Настирливість деяких фанатів Необхідність завжди бути у гарному настрої Високі психологічні навантаження У успішного телеведучого є можливість вести власну програму на ТБ або стати генеральним директором телекомпанії.

Білет № 2

Теоретична частина

Ефект першого враженя. «Я –ідентичність".

Ефект першого враження - вплив думки про людину, яке сформувалося у суб'єкта в перші хвилини при першій зустрічі, на подальшу оцінку діяльності та особистості цієї людини.

Відомо, що у нас ніколи не буде другого шансу справити перше враження - тому важливо використати шанс перший і єдиний, для того, щоб добре зарекомендувати себе.

Як справити хороше перше враження?

  1. Кредит довіри від сцени.

Сцена дає певний кредит довіри і поваги оратору від публіки. Сцена піднімає людину не тільки фізично, але і психологічно, в очах слухачів. Ми готові слухати людину, увійшов на сцену, тільки тому, що він зайняв це центральне, головне місце. Може бути, ви і на своєму досвіді помічали, що, коли сидиш у залі, а на сцену виходить людина, він автоматично викликає якесь «притихание» слухачів і первісну частку поваги. І це тільки завдяки тому, що він з'явився на цьому головному місці. Початковий кредит довіри і повагою - це закономірність, але, звичайно, вона не виключає, що в залі можуть знаходитися люди, які ще до цього налаштовані проти вас, які прийшли спеціально зірвати виступ або поглумитися. Як їх нейтралізувати - це окрема тема.

Завдання оратора кредит довіри використовувати - тобто збільшувати, а не знецінювати своєю поведінкою.

  1. Правило семи секунд.

Протягом якого часу формується перше враження? Психологами підраховано, що перше враження формується лише за перші сім секунд появи людини перед людьми, а далі лише закріплюється.

Можлива поправка: є дані, що перше враження формується в перші 2 секунди і після цього практично не змінюється (змінюється в малій мірі). Дивись 2 секунди на враження

Коли починаються ці сім секунд? Коли оратор з'являється в полі уваги публіки, а не коли починає говорити! Коли ви встаєте зі свого місця в залі і починаєте йти на сцену - сім секунд вже почалися. Коли виходите з-за лаштунків - враження автоматично почало складатися. Йдете по проходу в залі - ви вже в полі уваги. Тому пам'ятайте - виступ починається з вставання з місця або появи вашого кінчика носа з-за лаштунків! Типова помилка недосвідченого оратора: виступаючий, вважаючи, що мова ще не почалася, встає з місця, йде на сцену, по дорозі поправляючи одяг, нервово поводячи плечима, застегиваясь, чухаючи потилицю, потираючи підборіддя і причісуючись п'ятірнею. Потім він похапцем витирає ніс, добре, якщо хусткою, осмикує одяг на ходу і мало не застібає штани. До того часу, поки він дійде до місця, можна вважати, що виступ вже закінчилося. Яке складається враження? Будь-яка така метушня працює проти оратора. Люди в залі не повинні бачити ніякої «кухні» і ніяких приготувань. Тому - ніякої "кухні" на людях, ви повинні вже бути абсолютно «ОК», без ознак того, що у вас може бути щось не в порядку.

  1. Поведінка Господаря.

У цьому місткому слові - Господар - укладені всі найсильніші якості людини: впевненість, незалежність від думки інших, внутрішня сила, стовідсотковий психологічний комфорт, незважаючи ні на що. А також неспішність, допустима статечність, відсутність суєти. Така поведінка асоціюється з владою, надійністю, сміливістю, лідерством, з ватажком і навіть вождем. Впевнений і внутрішньо сильна людина викликає повагу, люди йому мимоволі підпорядковуються, враження про нього сильне, його слова мають особливу значущість. У чому часта причина суєти? У тому, що коли ми відчуваємо неприємні і дискомфортні відчуття, зрозуміло, хочеться якнайшвидше від них позбутися. А як це зробити на сцені? Втекти, ми розуміємо, не можна. Але зате можна швидше впоратися зі своїм номером і звалити зі сцени з очей геть. Тому я на тренінгах рекомендую учасникам, навпаки, рухатися на публіці трохи більш повільно, неквапливо, як ніби злегка гальмуючи (за своїми відчуттями), і тоді суєта скомпенсируется і буде золота середина. Рекомендований тренінг - «Мистецтво мовлення: риторика і ораторське майстерність». Білет № 3

Теоретична частина

Правило 90/90. Ефект Фокса. Всім нам добре відома приказка «зустрічають по одягу, проводжають по розуму», також побутує фраза «перше враження завжди оманливе». Чи істина у цих словах? Чи справді ми, не в змозі правильно оцінити людину, якого бачимо вперше?

Значення ефекту першого враження

При формуванні першого враження існує відоме правило 90/90. Суть його в тому, що 90% уявлення про кого-небудь формується в перші 90 секунд спілкування.

Формування першого враження - досить складний процес, що має психологічну структуру, динаміку, зворотні зв'язки різного роду.

Психологічна сутність формування першого враження

"Якщо ви хочете подобатися іншим, треба говорити про те, що вони люблять і їх чіпає, уникати суперечок про речі їм байдужих, рідко задавати питання і ніколи не давати приводу думати, що ви розумніші."

Ф. Ларошфуко

Психологічної сутністю формування першого враження є міжособистісне оцінювання. Воно пов'язане з формуванням образу іншої людини, з яким належить спільна діяльність або спілкування. Основним завданням оцінювання є виявлення ознак, на підставі яких буде вибудовуватися образ іншої людини. Цей образ багато в чому і допомагає прогнозувати поведінку і послідовність дій.

Найважливішу роль в міжособистісному оцінюванні відіграє процес стереотипізації. У кожної людини під впливом багатьох факторів, в першу чергу досвіду взаємодії з людьми, формуються специфічні еталони-стереотипи інших людей. Формування цих еталонів найчастіше не усвідомлюється людиною, але вони серйозно впливають і керують процесом оцінювання.

Виділяють три основні групи еталонів-стереотипів:

антропологічні, емоційно-естетичні та соціальні. Кожна з них відображає певні ознаки, з опорою на які, власне, і здійснюється оцінка.

Антропологічні стереотипи пов'язані із зовнішнім виглядом людини, його іміджем. Соціальні - з його статусом і родом діяльності. Емоційно-естетичні стереотипи формуються під впливом власного досвіду переживань, виробленого почуття міри і краси.

У формуванні першого враження велику роль відіграє психологічна установка. Приміром, якщо напередодні зустрічі вам охарактеризували вашого співрозмовника як розумну, порядну і чарівного, то можна бути впевненим, що ваше перше враження буде саме таким.

Але це лише за умови, що ви довіряєте джерелу інформації.

Сильний вплив на процес сприйняття співрозмовника надає його національність. Для багатьох це істотно може або дистанціювати партнера по спілкуванню, або, навпаки, спрацює механізм уподібнення і, як наслідок, виникне зближення позицій.

На процес оцінювання впливає психологічний проектування. Практика підтверджує, що при формуванні першого враження завжди присутній психологічний феномен проектування, тобто приписування своїх емоцій і станів іншому. Приміром, якщо у людини спостерігається підвищена тривожність, то від усіх, з ким він вперше має справу, він, швидше за все, стане очікувати недружніх дій і недовірливого, підозрілого відносини.

Особливий вплив на оцінку інших робить стан впевненості або невпевненості в собі. Експериментально встановлено, що впевнені в собі люди частіше оцінюють інших як доброзичливих і розташованих до них, невпевнені ж - навпаки.

Найважливішу роль у формуванні першого враження відіграють зовнішні дані. Тут дуже часто спрацьовують антропометричні та емоційно-естетичні стереотипи, що спираються на особливого роду інформативні показники. Основні з них такі:

1. Фізична привабливість. Дійсно, відмічено, "що красиво, то й добре", тобто ефект краси здатний приписати співрозмовнику, без всякого на те фактичного підстави, виключно позитивні риси характеру і моральні якості.

Оцінюючи привабливість, особливу увагу звертають на обличчя.

Найважливішу роль у формуванні фізичної привабливості грає постава. Відомо, що хороша постава асоціюється з упевненістю і оптимізмом, а також внутрішньою силою і гідністю. Погана ж постава сприймається як прояв невпевненості, а дуже часто - залежності і підпорядкованості. Все це дуже важливо враховувати при встановленні контактів з людьми.

2. Самопрезентація. Самопрезентація полягає в умінні сконцентрувати увагу оточуючих на своїх безперечних перевагах і всіляко відвести увагу партнерів від недоліків. Це багато в чому буде залежати від уміння володіти психологічної ініціативою, від дотепності, виразності і особливого роду артистизму.

3. Стиль одягу. Вибір стилю одягу зазвичай розглядається як свідчення того, що людина з себе представляє, який у нього образ власного "я". При оцінці стилю одягу звертають увагу на такі особливості:

а) наскільки одяг відповідає нагоди.

б) наскільки одяг охайна.

в) наскільки одяг відповідає усталеному стереотипу.

У сприйнятті стилю одягу є досить стійкі стереотипи. Так, для представника ділового світу (особливо керівників високого рангу) кращий консервативний стиль. Це також стосується і деталей: марки годинників, запальнички, краваток і т.д. Для представників же творчих професій більш краща індивідуальність і незалежність.

4. Пережите емоційний стан. Сильні емоції провокують психологічне зараження, тобто ситуацію, при якій емоції і почуття однієї людини здатні опановувати оточуючими.

Не слід забувати, що гарне перше враження зазвичай виробляють люди, генеруючі натхнення, оптимізм та інші позитивні емоції. До таких швидко переймаються симпатією і починають відчувати довіру, більш охоче йдуть назустріч їхнім пропозиціям та побажанням.

Практичні поради-рекомендації з формування першого враження.

"Вишукане задоволення полягає в тому, щоб доставляти задоволення іншим".

Ж. Лабрюйер

Не забувайте про перші 10 секундах спілкування, які є вирішальними. Хода, міміка, жестикуляція, зовнішній вигляд, манера говорити - все це дуже важливо для першого враження, і особливо в перші 10 секунд спілкування. Що ж зазвичай відбувається в ці перші 10 секунд контакту?

По-перше, початкове поява перед співрозмовником. Бажано, щоб постава і поза демонстрували вашу енергію і динамічність.

По-друге, формування контакту за допомогою погляду, доречною посмішки і міцного дружнього рукостискання. Саме вони повідомляють партнерові про вашому розташуванні до нього, про впевненість в собі і відкритості у взаєминах.

Третім доданком першого враження є інтонація голосу, яка повинна бути привітною і виразною.

Ваша рішучість і впевнене уявлення в чому визначають те, як партнер буде звертатися до вас.

Подбайте про власний імідж, починаючи з одягу.

Турбота про імідж починається для ділової людини з турботи про тіло і одязі: з голови (постійно добре і акуратно причесаний) до ніг (завжди в хорошому стані і в чистій (!) Взуття).

Говорячи про роль і значення одягу у формуванні першого враження, не слід забувати про головне - про те, що саме вихованість, інтелігентність і хороші манери здатні привернути до себе людей з першого погляду.

Встановлюйте зв'язок з партнером за допомогою погляду. Особлива роль на початку спілкування приділяється першому погляду. Перше мить, коли партнери зустрічаються і вітають один одного, супроводжується першим поглядом очі в очі. Наше свідоме сприйняття іншої людини завжди відбувається за допомогою безпосереднього зорового контакту.

Досвідчений співрозмовник завжди прагне привітати свого партнера відкритим поглядом в очі. А пізніше, у розмові, часто дивиться в очі співрозмовнику, щоб підкреслити значення своїх слів. Не слід також забувати, що:

- Погляд сприяє навіюванню так само, як і слова;

- Переривання зорового контакту при розмові на тривалий час може призвести до припинення розмови;

- Коли один партнер говорить, досвідчений слухає не допускає поєдинку очима, тому що це може породити агресивність.

Правильно користуйтеся мовою погляду. Не випадково кажуть, що очі - дзеркало людської душі. Мова погляду здатний сказати багато про що, а точніше - про справжні почуття вашого співрозмовника.

Погляд людини і пов'язані з ним сигнали очима мають безпосереднє відношення до правдивості тієї інформації, яка вимовляється вголос. Так, помічено, що людина намагається приховати свою інформацію (або бреше), якщо його очі зустрічаються з очима партнера менш 1/3 часу розмови, якщо ж більше 2/3 - розмова в даному випадку більш правдивий, цікавий і щирий.

За своєю специфікою погляд може бути:

діловий - коли він фіксується в районі чола співрозмовника, що передбачає створення серйозної атмосфери ділового партнерства;

світський - Коли погляд опускається нижче рівня очей співрозмовника (до рівня губ), що сприяє, як відзначають дослідники, створенню атмосфери світського, невимушеного спілкування; інтимний - Коли погляд спрямований не прямо в очі співрозмовника, а нижче особи - на тіло до рівня грудей. Фахівці стверджують, що такий погляд говорить про дещо більшої зацікавленості в спілкуванні;

погляд скоса, який говорить, як правило, про підозрілий або критичному ставленні до співрозмовника.

Таким чином, мова погляду має дуже важливе значення для розпізнавання відносини людини до співрозмовника або до ситуації, яка в даному випадку обговорюється.

Навчіться керувати своєю мімікою. Міміка - це рух м'язів обличчя, що відбиває внутрішній емоційний стан. Саме вона здатна дати справжню інформацію про те, що переживає людина. Мімічні вирази несуть в собі, як відзначають дослідники, більш 70% інформації про психологічний стан людини.

Науково доведено, що ліва сторона обличчя набагато частіше видає емоції людини. Це пов'язано з тим, що права півкуля мозку, що контролює емоційне життя людини, "відповідає" за ліву сторону обличчя. Позитивні емоції відбиваються більш-менш рівномірно на обох половинах особи, негативні - яскравіше виражені на лівій.

Таким чином, володіння мімікою необхідно, по суті, будь-якій людині, але особливо тому, хто за родом своєї діяльності має численні контакти з людьми.

Уміло керуйте мовою свого тіла. Існують немовні сигнали, які, з одного боку, сприяють собі партнера, а з іншого - перешкоджають, заважають говорити.

До перших, котрі володіють, стимулюючим до подальшого розкриття думки, відносяться невербальні сигнали: посмішка, кивок голови, нахил корпусу вперед при сидінні на стільці, активне мовчання, вільна, розслаблена поза, дотик (при отриманому згоді на це), зоровий контакт, спрямованість до мовцеві (орієнтація на нього корпусу), відкриті долоні та ін.

До негативних же сигналам, що перешкоджає спілкуванню, можна віднести: погляд повз говорить чи "бігає" погляд, руки на потилиці, зітхання, пращури очей, насуплені брови, схрещені на грудях руки, який зупинився (звернений в себе) погляд, похитування ногою в позі " нога на ногу "і ін.

Опануйте мистецтво жестової комунікації. Жестіка, що досліджує різноманітну гаму рухів тіла, займає особливе місце в невербальному спілкуванні, оскільки формує алфавіт жестів, без якого вкрай важко досягти взаєморозуміння. Навчіться визначати реакцію свого співрозмовника. Реакція інших людей на те, що ми говоримо, є дуже важливою зворотним зв'язком, на основі якої ми можемо більше дізнатися про партнерів. Ця реакція є цінним індикатором, який дає нам знати, як йде процес спілкування і як інтерпретується наше повідомлення. Зворотній зв'язок дозволяє нам коригувати сказане і виправляти будь-які можливі непорозуміння. Надихнути і надихнете свого партнера. Надихнутися самому і на довгий термін - ось що створить позитивні відносини в спілкуванні з партнером. Якщо ж дати можливість іншим надихати себе, то ви ризикуєте бути лише веденим, а не провідним у спілкуванні. Справжнє натхнення робить вас привабливим, енергійним і цілеспрямованим; допомагає подолати депресію, страх перед змінами, невпевненість у собі; сприяє концентрації прихованих сил і можливостей; активізує і спонукає до дії. Нарешті, натхнення допомагає вам показати співрозмовникові, що він вам симпатичний. Саме це веде до успіху у взаєминах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]