Скачиваний:
252
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
169.87 Кб
Скачать

Тези змісту теми

Періодонтит починається з запального процесу періодонтальної зв’язки з наступним залученням прилягаючих тканин (кісткова стінка, альвеола, окістя, цемент, дентин і т.д.)

Стан пері апікальних тканин кортикальної пластинки альвеоли, стінок порожнини носа і верхньощелепної пазухи (витончення або повне руйнування) визначається по внутрішньо ротовим контактним рентгенограмам. Інколи виникає необхідність використовувати панорамні методики. Для дослідження передньої групи зубів верхньої щелепи рекомендують віддавати перевагу панорамній рентгенографії, пре молярів і молярів – ортопантомографії.

Рентгенологічне дослідження входить в комплекс діагностичних міроприємств для розпізнавання хронічних періодонтитів. Це обумовлено тим, що хронічні форми періодонтиту інколи протікають безсимптомно.

Хронічний періодонтиту може бути як результатом гострого, або розвитись самостійно.

Хронічний фіброзний періодонтит виникає в результаті гострого та інших форм періодонтиту; може розвиватися від довготривалих травматичних впливів.

При хронічному фіброзному періодонтиті в результаті продуктивних реакцій, періодонт заміщується грубоволокнистими структурами рубцевої тканини. Виникає потовщення періодонту, надлишкове утворення цементу (гіперцементоз) в області верхівки кореня, або по всій його поверхні.

На рентгенограмі біля верхівки кореня визначається розширення періодонтальної щілини. Компактна пластинка альвеоли зберігається, іноді склерозована. Корінь біля верхівки деформований, потовщений, за рахунок гіперцементозу.

Хронічний гранулюючий періодонтит морфологічно характеризується розростанням грануляційної тканини, яка викликає інтенсивну резорбцію твердих тканин зуба (цемент, дентин), кісткової стінки альвеоли, губчастої кістки і кісткового мозку. Грануляційна тканина викликає руйнування не тільки губчастої кістки, але в окремих випадках компактної речовини щелепи і окістя, причому в процес втягуються навколощелепні м’які тканини.

На рентгенограмі відображені зміни періодонтальної щілини біля верхівки враженого кореня у вигляді зруйнованої компактної речовини стінки альвеоли. Біля верхівки кореня визначається неправильної форми вогнище деструкції кісткової тканини з нерівними нечіткими контурами. Верхівка кореня може бути укорочена за рахунок резорбції цементу.

Хронічний гранульоматозний періодонтит. В залежності від морфологічних особливостей при гранульоматозному періодонтиті виділяють зубну гранульому, складну зубні гранульому і кістогранульому. Зубні гранульоми оточені щільною фіброзною оболонкою, вони округлі, або овальні інтимно спаяні з верхівкою кореня.

2

В складній гранульому наряду з грануляційною тканиною виникає розростання тяжів епітелію і вона перетворюється в кістогранульому. В результаті дистрофії і розпаду епітелію виникає порожнина, вислана з середини епітелієм.

Розростання грануляційної тканини викликає руйнування кортикальної пластинки і захвачує губчату речовину навколишньої кістки.

На рентгенограмі біля верхівки кореня визначається округле або овальне вогнище просвітління з чіткими, рівними, іноді склерозованими контурами. Навколо ділянки розрідження знаходиться здорова кісткова тканина. При загостренні процесу гранульома приймає нечіткі обриси.

Кістогранульома від кісти відрізняється розміром діаметру запального вогнища. Якщо діамант вогнища деструкції до 1 см, можна говорити про звичайну зубну гранульому, діаметр вогнища деструкції більше 1 см свідчить про наявність кістогранульоми.

3.3. Рекомендована література

1.Терапевтична стоматологія: підручник у 4-х т. Захворювання пародонта / [М.Ф.Данилевський, А.В. Борисенко, А.М. Політун та ін.] / За редакцією А.В. Борисенко. Т. 3. – К.: Медицина, 2008. – 616 с.

2.Терапевтична стоматологія: підручник у 4 т. Фантомний курс / [М.Ф. Данилевський, А.В. Борисенко, А.М. Політун та ін.] / За редакцією А.В. Борисенка. – Т 1. – К.: Медицина, 2009. – 400 с.

3.Терапевтическая стоматология: учебник в 4 т. Кариес. Пульпит. Периодонтит. Ротовой сепсис / [Н.Ф. Данилевский, А.В. Борисенко, А.М. Политун и др.] / За редакцией А.В. Борисенко. – Т. 2. – К.: Медицина,

2010. – 544 с.

4.Терапевтична стоматологія: підручник у 4-х т. Захворювання слизової оболонки порожнин рота / [М.Ф.Данилевський, А.В. Борисенко, А.М. Політун та ін.] / За редакцією А.В. Борисенко. Т. 4. – К.: Медицина,

2010. – 640 с.

5.Терапевтична стоматологія: підручник у 2 т. / [А.К. Ніколішин, В.М. Ждан, А.В. Борисенко та ін.] / За редакцією А.К. Ніколішина. – Т.1. – Вид. 2. – Полтава: Дивосвіт, 2007. – 392 с.

6.Терапевтична стоматологія: підручник у 2 т. / [А.К. Ніколішин, В.М. Ждан, А.В. Борисенко та ін.] / За редакцією А.К. Ніколішина. – Т.2. – Вид. 2 – Полтава: Дивосвіт, 2007. – 280 с.

VII. 3. Матеріали методичного забезпечення самопідготовки студентів

Навчальні

 

Вказівки до завдання

п/п

завдання

 

 

1.

Навчитися

1.

Перерахувати анатомічні утворення верхньої

 

визначати

 

щелепи, які зустрічаються на знімку.

 

належність

2.

Перерахувати анатомічні утворення нижньої

3

 

рентгенограми

 

щелепи, які зустрічаються на знімку.

 

 

3.

Охарактеризувати структуру та напрямок

 

 

 

кісткових балочок на верхній щелепі.

 

 

4.

Охарактеризувати структуру та напрямок

 

 

 

кісткових балочок на нижній щелепі

2.

Вміти визначити

1.

Вивчити, які анатомічні утворення складають

 

розташування

 

періодонтальну щілину.

 

періодонтальної

2.

Вивчити які признаки характерні для

 

щілини на знімку

 

рентгенологічного відображення

 

 

 

періодонтальної щілини в нормі.

3.

Вивчити

1.

Засвоїти. Які рентгенологічні признаки

 

рентгенологічну

 

характеризують хронічний фіброзний

 

картину різних

 

періодонтит.

 

форм хронічних

2.

Охарактеризувати рентгенологічне

 

періодонтитів

 

проявлення деформації періодонтальної

 

 

 

щілини.

 

 

3.

Вивчити рентгенологічне проявлення

 

 

 

хронічного гранулюючого періодонтиту

 

 

4.

Вивчити рентгенологічне проявлення

 

 

 

хронічного гранульоматозного періодонтиту

 

 

5.

Вказати, на основі яких критеріїв

 

 

 

рентгенологічно диференціюють гранульому,

 

 

 

кістогранульому, кісту.

4.

Вміти на основі

1.

Навчитися визначати гостроту паталогічного

 

рентгенограми

 

процесу на основі контурів вогнища

 

диференціювати

 

розрідження кісткової тканини (чіткі, нечіткі,

 

різні паталогічні

 

склерозовані)

 

стани кісткової

2.

Навчитися характеризувати стан верхівки

 

структури.

 

кореня, вміти визначати узури, резорбцію,

 

 

 

гіперцементоз верхівки кореня.

Питання для самоконтролю.

1.Що таке періодонтит?

2.Вкажіть границі періодонтальної щілини.

3.Назвіть розмір періодонтальної щілини.

4.Перерахуйте функції періодонту.

5.Який вид має рентгенологічна будова кістки?

6.Чим зумовлений малюнок кістки?

7.Що таке признак відхилення кореня?

Типова задача № 1 (α- ІІ)

Хворий скаржиться на постійні ниючі болі в 36 зубі, які підсилюються при накушуванні. На рентгенограмі 36 зуба відмічається деформація і деструкція періодонтальної щілини, вогнище розрідження

Соседние файлы в папке Методичні рекомендації для самостійної роботи студентів 3 курсу