Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пром.мед.діаг.в стом.укр..doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
597.5 Кб
Скачать

1. Карієс і його ускладнення:

Оптимальні дані можуть бути отримані при ортопантомографии з додатковими окремими внутрішньоротовими знімками, якщо якісь ділянки зубних рядів не отримало достатньо чіткого відображення на ортопантомограмме, або при використанні двох збільшених панорамних рентгенограм. Вибір методики додаткової рентгенографії диктується даними ортопантомографии і клінічними показниками. При динамічному дослідженні в процессс лікування достатньо одиночних "періапікальних" рентгенограм, які можуть замінюватися панорамними, якщо необхідно контролювати стан декількох зубів. Відсутність спеціалізованої апаратури ускладнює і подовжує процес рентгенологічного дослідження, оскільки вимагає декількох (мінімально семи) дентальных знімків, проведених паралельними променями з великої шкіряно-фокусної відстані, або поєднання ізометричної "періапікальної" і интерпроксимальной рентгенографії (12-14 знімків). Сумарна доза, зміряна на шкірі пацієнта в цих випадках, в декілька десятків раз перевищує дозу при ортопантомографии.

2. 3Аболевания періодонта:

Діагностику краще всього здійснювати по ортопантомограммам, що поєднується з бічними панорамними знімками, а у відсутність спеціальної апаратури по косих позаротових знімках. При контрольних дослідженнях в динаміці схема дослідження редукується за клінічними показниками і залежно від даних первинного дослідження. У дітей при діагностиці слід брати до уваги тільки дані ортопантомографии як найбільш щадної в променевому відношенні методики.

3. Поразки нижньої третини лицьового черепа (запальні, травматичні, пухлинні):

Рентгенодіагностика здійснюється головним чином на підставі ортопантомограмм, які при переломах нижньої щелепи доповнюються прямими оглядовими знімками черепа і панорамними або лінійними зонограммами височно-нижнечелюстных суглобів, а при остеомієліті – оглядовими знімками тіла або гілки нижньої щелепи, панорамними рентгенограмами або оклюзійними внутрішньоротовими рентгенограмами. У цих випадках, якщо ортопантомография не проводиться, кількість позаротових оглядових рентгенограм доводиться збільшувати.

4. Поразки середньої зони особи:

Найпростіше виявляються на панорамних зонограммах. Останні доповнюються лише бічним оглядовим знімком черепа для просторової орієнтації в зсуві фрагментів і виявлення переломів підстави черепа або проростання новоутворень. Пошкодження скуластої дуги можуть бути не виявлені при використанні такої схеми і вимагають додаткового знімка в передній напіваксіальній або аксіальній проекції. Панорамна зонограмма лише частково замінюється двома оглядовими знімками прямим ексцентричним знімком області очних ямок і рентгенограмою в передній напіваксіальній проекції, а також додатковою лінійною зонограммой верхньощелепних пазух. Кісти верхньої щелепи найдобріше видно на прямих панорамних знімках.

5. Природжені деформації:

Схема дослідження складна, обов'язково використовується комбінація оглядових знімків (телерентгенограмм) в двох-три проекціях, панорамних зонограмм нижньої і середньої третини лицьового черепа, суглобів, а нерідко і фарингограмм, КТ, МРТ.

6. Новоутворення щелепно-лицьової області:

На додаток до наведених вище схем здійснюється комп'ютерна томографія черепа, МРТ, стереорентгенографія, контрастні дослідження.

7. Скринінг і епідеміологічні дослідження:

Доцільне застосування панорамної томографії. Приховано протікаючі процеси виявляються при цьому у 35-67% обстежених.

4. РАДІАЦІЙНА БЕЗПЕКА ЛІКАРІВ І ПАЦІЄНТІВ ПРИ РЕНТГЕНОДІАГНОСТИЦІ Під час СТОМАТОЛОГІЧНІХ ДОСЛІДЖЕНЬ.

НРБ 76/87 встановлює категорії облучеяемых людей:

А – персонал;

Би – обмежена частина населення;

У – решта всього населення.

НРБ 76/87установливает три групи критичних органів:

ЛІМІТИ ДОЗ ОПРОМІНЮВАННЯ Зв/год)

Категорії осіб, які піддаються опромінюванню

А

Би

У

Лде (ліміт еквивалентной дози)

0,02 3в/г

0,002 3в/г

0,001 3в/г

ЛІМІТИ ЕКВІВАЛЕНТНОЇ ДОЗИ ЗОВНІШНЬОГО ОПРОМІНЮВАННЯ

ЛД

Річна еквивалентная доза для кришталика ока

0,15 3в/р

0,015 3в/р

0,015 3в/р

ЛД

Річна еквивалентная доза для кожы

0,5 3в/р

0,05 3в/р

0,05 3в/р

ЛД

Річна еквивалентная доза для кистей і стоп

0,5 3в/р

0,05 3в/р

Рекомендовані граничні рівні медичного опромінювання

Категорії пацієнтів

Назва захворювань, які діагностуються

РГР ефективна

Доза

мЗв/год

ПЕКЛО

Хворі з выяленною онкологічною патологією

100

Хворі з природженою сердечнососудистой патологією (диференціальна діагностика)

Дослідження в ургентній практиці (за життєвими свідченнями)

БД

Хворі з неонкологічною соматичною патологією, уточнення діагнозу, вибір тактики лікування (за клінічними свідченнями)

20

Зокрема стоматологічні хворі

ВД

Хворі зняті з обліку після радикального лікування онкологічних захворювань, при періодичних обстеженнях

2

Обличчя з груп риски. Зокрема що працюють на підприємствах з шкідливими умовами, і ті які проходять професійний відбір

ГД

Обличчя, яким проводять всі види профілактичних обстежень за винятком тих, які відносяться до категорії ВД

1

Обличчя, яким проводять обстеження в медичних програмах

Типові еффективаные дози при рентгенологічних обстеженнях хворих в стоматології.

Дослідження в стоматології

мКзВ/за знімок

Внутрішньоротова рентгенографія

10-11

Ортопантомографія

30

Панорамна рентгенографія

60-70

В даний час в 70-80% випадків клінічний діагноз встановлюють на підставі даних рентгенологічних досліджень які одночасно створюють більше 90% надфонового опромінювання населення. В середньому на кожного жителя країни доводиться близько 1,1 рентгенологічного дослідження в рік. Забезпечення радіаційної безпеки пацієнтів важливе для зменшення ступеня опромінювання населення, тим більше що цей розділ рентгенодіагностики розвивається прискореними темпами.

Біологічна дія малих доз іонізуючих випромінювань може зумовити так звані віддалені наслідки у вигляді індукованих злоякісних новоутворень, генетичних наслідків скорочення терміну життя і ін. Має місце так званий латентний період опухолеобразования, який залежить від виду тканини, віку і підлоги опроміненого дози опромінювання і коливаються від декількох до десятків років.

Прийнято вважати середньою величиной латентного періоду 20-25 років. За даними НКДАР ООН і Міжнародної комісії з радіологічної зашите(1978), ризик появи миелоидной лейкемії, наприклад, складає 2 випадки на 1 млн. опромінених в дозі 1 мЗв, ризик появи рака молочної залози – 1,5 випадку, раки легенів – 2 випадки, щитовидної залози – 0,5 випадку, кісток – 0,5 випадку, головного мозку, слинних залоз, слизистих оболонок – 0,2-0,5 випадку, генетичних порушень по-перше двох поколіннях – 4 випадки.

Способи захисту хворого від надмірного випромінювання при рентгенографії щелепно-лицьової області:

1-экранирование тулуби захисним фартухом з просвинцованной гуми, зашита області щитовидної залози і кришталика ока спеціальними пристроями різних конструкцій;

2- діафрагмування поля опромінювання;

3- застосування коротших выдержок при виробництві рентгенограм.

Способи захисту персоналу від надмірного опромінювання при рентгенографії щелепно-лицьової області:

1. Збільшення відстані між джерелом випромінювання і пультом управління апаратом;

2.Пульт управління апаратом розташовувати за захисною фірмою, а краще в спеціальній кімнаті, стіни і двері в яку виключають опромінювання персоналу.

У дітей повторну рентгенографію дозволяється проводити через 3 тижні, а якщо виконувалися багато знімків, то не раніше чим через 5 тижнів.

Принципу захисту хворого і персоналу від надмірного опромінювання:

1- не перевищення ліміту дози і РГР;

2- виключення не обгрунтованого опромінювання;

3- зниження опромінювання до можливо низького рівня.