Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
пром.мед.діаг.в стом.укр..doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
597.5 Кб
Скачать

2.1.2. Внутрішньоротова рентгенографія зубів і щелеп.

Інтраоральна рентгенографія зубів і щелеп може бути виконана слідуючими способами: контактно (ізометрія), вприкус (оклюзійний), интерпроксимально, з великої фокусної відстані паралельним пучком променів.

Свідченнями до дослідження прикусу у дорослих і дітей є первинне звернення хворого до лікаря стоматологові, множинний карієс, захворювання періодонта, хірургічні захворювання щелепно-лицьової області.

При інтраоральній рентгенографії зубів зображення, отримане на рентгенівській плівці, дисплеї, моніторі, або паперу повинно відповідати таким вимогам:

-зображення зуба обов'язково повинне бути максимальне близьким по розмірах до істинних /правило изометрии/. Вирішується укорочення розмірів зубів на 0,2 і подовження на 0,1 фактичного розміру;

-виключається накладення досліджуваного зуба на сусідній /правило орторадиальности/;

-на знімку зуба обов'язково повинні бути зображені верхівка кореня зуба і верхня частина коронки;

-передній край гребеня альвеолярного відростка біля зуба повинен бути різким.

Для отримання чіткішого зображення зуба і тканин, що оточують його, потрібно максимально наблизити плівку до обстежуваного об'єкту, збільшуючи при цьому відстані між об'єктом і трубкою. За цих же умов розміри рентгенівського зображення наближаються до справжніх розмірів об'єкту, який знімається /мал. 1/.

КОНТАКТНА (ізометрична) рентгенографія розроблена польським лікарем Cieszynski, 1907, яка ось вже 100 років застосовується в рентгенодіагностиці захворювань зубів і щелеп за правилом ізометричної проекції. При контатных (ізометричних) знімках розмір плівки 3x4 см (останній формат випускається у вигляді стандартних упаковок) Кути плівки обрізають щоб вони не травмували слизисту оболонку, плівку перешкодять в маленький конверт зі світлонепроникного паперу, потім у вощений папір. Пакетик з плівкою вводять в порожнину рота і хворого притискує його до твердого неба і альвеолярного відростка досліджуваної області пальцем кисті.Слід мати на увазі, що особливості анатомічної будови щелеп не дозволяють розташувати плівку для знімка строго паралельно зубу. Її можна встановити тільки похило до довгої осі зуба, при цьому коронка зуба щільно прилежит до плівки. а корінь знаходиться на деякій відстані. Така неоднакова прихильність кінцевих відділів зуба до площини плівки зазвичай приводить до проекційних спотворень зображення – частіше до збільшення коріння зубів і, відповідно, патологічних утворень в околокорневых тканинах. Методика ізометричної зйомки розроблена для отримання зображення періапікальних тканин. Слід враховувати, що в зоні премолярів і молярів зображення міжальвеолярних гребенів коротшає в порівнянні з дійсною їх висотою, що часто є джерелом гипер- і гиподиагностики в периодонтології. Саме тому при діагностиці захворювань періодонта від неї слід відмовитися.

Головним завданням такого обстеження є отримання зображення, максимально наближеного до справжніх розмірів зуба, а також чіткого зображення периапикальних тканин /особенно гребеня альвеолярного отростка/. У зв'язку з цим центральний пучок променів прямує перпендикулярно до бісектрис кута, утвореного віссю зуба і площиною плівки /мал. 2/.

Мал. 1. Залежність розмірів зображення: А – від зміни відстані між трубкою і об'єктом /фокусное расстояние/; Б – зміни розмірів зображення між об'єктом і плівкою.

Мал. 2. Схема – ілюстрація правила ізометрії. а - плівка; Б – бісектриса кута, утвореного плоскос-тью плівки і віссю зуба, – В; d - напрям центрального променя.

Для виконання правила ізометрії трубка прямує на кожен зуб під визначеним кутом нахилу. Необхідний кут нахилу встановлюється за допомогою кутоміра, який знаходиться на кожусі рентгенівської трубки, таблиця 1.