Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вигодовування.doc
Скачиваний:
429
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
2.36 Mб
Скачать

5.3 Харчування при рахіті

Рахіт – захворювання дітей раннього віку. Основною причиною рахіту є дефіцит вітаміну D, що приводить до порушення в першу чергу кальцієво-фосфорного обміну, процесів кісткоутворення і мінералізації кісток, функцій нервової системи і внутрішніх органів.

Фактори ризику щодо розвитку рахіту:

  • захворювання матері, гестоз, нераціональне харчування і режим під час вагітності, несприятливий перебіг пологів; у наслідок цього можливо недостатнє надходження кальцію плоду, що приводить до значного зниження вмісту мінеральних речовин у кістковій тканині;

  • незрілість та патологія ферментних систем, печінки, нирок, особливо у недоношених дітей;

  • відсутність грудного вигодовування, незбалансоване харчування дитини, недостатнє надходження з їжею білка, жиру, кальцію, фосфору (неправильне їхнє співвідношення), а також вітамінів А і групи В, та деяких мікроелементів;

  • порушення режиму, недостатня інсоляція і рухова активність дитини.

Основні принципи лікуання рахіту:

  • усунення дефіциту вітаміну D,

  • нормалізація фосфорно-кальцієвого обміну,

  • ліквідація ацидозу,

  • посилення процесів кісткоутворення.

Дієтотерапія є дуже важливим фактором у загальному комплексі лікування хворих рахітом. Вона повинна бути патогенетично обґрунтована. Велика роль приділяється білковому і жировому компонентам раціону, правильному їхньому співвідношенню. Відомо, що недостатнє надходження білка і жиру гальмує використання організмом кальцію, що приводить до збільшення потреби у вітаміні D. Зміни в білковому і ліпідному обміні впливають на структуру і функціональну активність клітинних мембран, сприяють розвитку ацидозу. Дуже важливим є своєчасне забезпечення організму дитини вітамінами – тіаміном, піридоксином, пантотеновою і аскорбіновою кислотами, вітаміном А та ін.

Таким чином надзвичайно важливим є збереження природного вигодовування дитини. Відомо, що материнське молоко містить усі необхідні харчові речовини в потрібній кількості та збалансованому стані, що сприяє їх кращому засвоєнню. Незважаючи на те, що в жіночому молоці кальцію міститься в 4 рази менше, ніж у коров'ячому, він засвоюється значно краще, тому що знаходиться в оптимальному співвідношенні з фосфором.

Дітям, які знаходяться на змішанному чи штучному вигодовуванні рекомендують адаптовані молочні суміші, максимально наближені по своєму складі до жіночого молока і збагачені необхідними мінеральними речовинами і вітамінами, у тому числі вітаміном D.

До найбільш сучасних адаптованих молочних сумішей можна віднести "Нутрілак 1" виробництва компанії "АО Нутрітек", а також суміші: "Семпер Бебі 1' ("Семпер", Швеція), "Фрісолак" ("Фрізленд", Голландія), "НАН" ("Нестлє", Швейцарія), "Хумана" ("Хумана 1", Німеччина), "Енфаміл-1" ("Мід Джонсон", США), "Нутрілон" ("Нутріция", Голландія) та ін. У цих сумішах зміст вітаміну D складає в середньому 400 МО в 1 л відновленого продукту.

Доцільно також введення в раціон дітей, що страждають рахітом, кисломолочних продуктів, що благотворно впливають на процеси засвоєння харчових речовин, у тому числі солей кальцію. До числа кисломолочних продуктів для штучного вигодовування дітей самого раннього віку відносяться адаптовані суміші "Біфілін", "Агу-1", "Ацидолакт", збагачені широким комплексом мінеральних речовин і вітамінів (у тому числі і вітаміном D).

Дуже важливо вводити в раціони дітей, схильних до розвитку рахіту, такі харчові добавки, як фруктові, овочеві і ягідні соки, фруктові і ягідні пюре, – досить багаті джерела вітамінів та мінеральних речовин. Їх можна давати в більш ранній термін – з 1,5-2 міс. Соки та фруктові пюре не тільки джерела вітамінів, мінералів але й відновлюють функцію, що покращує всмоктування кальцію, фосфору та других нутрієнтів. При виборі вихідних продуктів звертати увагу на вміст у них вітаміну C, який є одним з найбільш активних стимуляторів обмінних процесів в організмі та підвищує його загальну опірність.вагоме значення має вміст солей кальцію і фосфору.

У якості першого основного прикорму призначають овочеве пюре, що може бути введене на 1 міс. раніше установленого терміну. Дуже корисно для готування пюре ширше використовувати моркву, капусту, брукву, ріпу, що містять достатню кількість солей кальцію і фосфору. У пюре добре додавати і такі звичайно не застосовувані в харчуванні дитини раннього віку овочі, як корінь петрушки і шпинат, багаті солями кальцію і фосфору; добре здрібнену свіжу городню зелень, що є найбагатшим джерелом вітаміну С, солей кальцію і фосфору. Так, у 100 м зелені кропу міститься 100 мг вітаміну С, 245 мг кальцію та 95 мг фосфору, у зелені петрушки ці показники відповідно складають 150, 223 та 93 мг. У той же час у картоплі, що звичайно найчастіше використовується для готування овочевого пюре, зміст вітаміну С коливається від 20 до 10 мг у 100 м, зміст кальцію складає 10 мг %, фосфору – 58 мг %.

Необхідно також своєчасне введення в раціон дитини яєчного жовтка, багатого жиророзчинними вітамінами, вітамінами групи В, солями фосфору, кальцію, мікроелементами, вітаміну D (у 100 г яєчного жовтка міститься від 200 до 500 МО вітаміну D2).

Другий прикорм рекомендується у вигляді молочної каші. При цьому перевагу варто віддавати гречаній, вівсяній кашам. Корисно використовувати сухі каші промислового виробництва, що збагачені необхідними мінеральними речовинами і вітамінами, у тому числі і вітаміном D .

У харчування дітей із проявами рахіту необхідно в більш ранній термін (приблизно на 1 міс. раніше) уводити сир та м'ясо.

В дитячі раціони можна включати різні спеціалізовані дитячі консерви на фруктовій, плодоовочевій, м'ясній основі, вироблювані як вітчизняними, так і закордонними виробниками.

Дуже важливо стежити за достатнім вмістом у раціоні вітаміну D і вчасно призначати його препарати з профілактичною чи лікувальною метою. Крім того, необхідно враховувати вміст вітаміну D в адаптованих молочних сумішах, що використовуються в харчуванні дитини. Фізіологічна потреба дитини першого року життя у вітаміні D складає 400 МО/добу. Лікувальні дози вітаміну D у залежності від періоду захворювання і його ваги варіюють у межах 1500-4000 МО на добу. У цих випадках рекомендуються лікарські препарати вітаміну D, які призначаються курсами.

Крім лікування препаратами вітаміну D і дієтотерапії, хворій рахітом дитині необхідно забезпечити правильний загальний режим, ретельний догляд, достатнє перебування на свіжому повітрі. Показані також відповідне фізіотерапевтичне та бальнеологічне лікування, лікувальний масаж, гімнастика.