Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Stomatologiya.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
332.29 Кб
Скачать
  1. *Периферична гігантоклітинна гранульома

  2. Центральна гігантоклітинна гранульома

  3. Фіброзний епуліс

  4. Фіброматоз ясен

  5. Папілома

  1. Хвора 18 років на протязі декількох тижнів скаржиться на біль та кровоточивість в області 35 зуба при вживанні твердої їжі. Об’єктивно: на жувальній поверхні цього зуба – велика каріозна порожнина, яка заповнена м’язоподібною тканиною. При зондуванні виникає кровотеча і біль в області з’єднання каріозної порожнини з пульпою. Який діагноз найбільш вірогідний?

  1. *Хронічний гіпертрофічний пульпіт

  2. Хронічний фіброзний пульпіт

  3. Хронічний гангренозний пульпіт

  4. Хронічний глибокий карієс

  5. Гострий гнійний пульпіт

120. Із щелепної кістки пацієнта 45 років оперативно видалено порожнисте утворення діаметром 2,5 см, заповнене жовтуватою рідиною з кристалами холестерину, яке розташоване у верхівці кореня каріозного зуба. При мікроскопічному дослідженні внутрішня поверхня порожнини вкрита багатошаровим плоским епітелієм з акантозом, без кератинізації. Стінка порожнини фіброзна, з кристалами холестерину, інфільтрована лімфоцитами, плазмоцитами, макрофагами, що резорбують жири. Який діагноз найбільш вірогідний?

  1. *Радикулярна кіста

  2. Амелобластома

  3. Остеобластокластома

  4. Фолікулярна кіста

  5. Кератокіста

121. При профілактичному обстеженні дівчинки 9 років на пришийковій ділянці вестибулярної поверхні емалі 21 зуба виявлено одну матову (позбавлену природньогу блиску), білу (крейдоподібну) пляму. Суб’єктивні скарги у дівчинки відсутні. Який діагноз найбільш вірогідний?

  1. *Початковий карієс

  2. Поверхневий карієс

  3. Флюороз

  4. Гіпоплазія емалі

  5. Ерозія зуба

122. Чоловік 75 років скаржиться на свербіж в яснах. Об’єктивно: ясна щільні, бліді, тьмяні, безболісні; щільно прилягають до зубів; атрофія ясеневих сосочків; оголення шийок зубів на 1,5 мм. Зуби нерухомі. На рентгенограмі: резорбція міжкоміркових перетинок до 1/3 їх висоти, на їх верхівках кортикальна пластинка відсутня. Періодонтальна щілина не розширена, явища остеопорозу не відзначаються. Який із перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

  1. *Пародонтоз

  2. Генералізований пародонтит

  3. Гіпертрофічний гінгівіт

  4. Періодонтит

123. У дівчини 18 років об’єктивно: гіперемія та набряк ясен, збільшення ясеневого краю біля 12,13,14,15 до 1/3 висоти коронок зубів протягом року. Зубоепітеліальне з’єднання не порушене. Гістологічно при цьому знаходять інфільтрацію тканин ясен лімфоцитами, макрофагами, плазмоцитами з розростанням сполучнотканинних волокон; гіперплазію та акантоз покривного епітелію. Який діагноз найбільш вірогідний?

  1. *Хронічний гіпертрофічний (гіперпластичний) гінгівіт

  2. Хронічний катаральний гінгівіт

  3. Гострий катаральний гінгівіт

  4. Хронічний генералізований пародонтит

124. Хвора 20 років звернулась до лікаря зі скаргами на кровоточивість та біль у яснах, що з’явився через 2 дні після прийому сульфадимезина. Об’єктивно: ясневі сосочки та ясневий край гіперемовані, набряклі, кровоточать при незначному подразненні. Яка патологія розвилась в яснах?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]