Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Stomatologiya.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
332.29 Кб
Скачать
  1. *Пародонтит.

  2. Остеомієліт щелепової кістки.

  3. Гінгівіт.

  4. Періостит.

  5. Періодонтит.

  1. Хворому клінічно діагностовано хронічний періодонтит, призначено рентгенологічне дослідження зуба і альвеолярного відростка щелепи, яке виявило порожнину, діаметром 5-6 мм, що з‘єднана із коренем зуба. Дана порожнина усунута хірургічно й досліджена гістологічно. Знайдено, що внутрішня поверхня кісти вистелена багатошаровим плоским епітелієм, зовнішня утворена фібротизованою сполучною тканиною, інфільтрованою макрофагами й лімфоцитами. Діагностуйте захворювання.

  1. *Радикулярна кіста.

  2. Фолікулярна кіста.

  3. Примордіальна кіста.

  4. Остеобластокластома.

  5. Еозинофільна гранульома.

  1. Хворому виконана чергова операція – резекція кісти кута нижньої щелепи. З анамнезу відомо, що кіста двічі рецидивувала після хірургічного усунення. При патоморфологічному дослідженні операційного матеріалу з‘ясовано, що кіста є багатокамерною, внутрішня поверхня вистелена багатошаровим плоским епітелієм з вираженим паракератозом та гіперкератозом, зустрічаються дрібні фокуси одонтогенного епітелію. Діагностуйте захворювання.

  1. *Примордіальна кіста.

  2. Фолікулярна кіста.

  3. Радикулярна кіста.

  4. Дермоїдна кіста.

  5. Тератома.

  1. При гістологічному дослідженні кістки нижньої щелепи виявлено пухлину, що складається з фіброзної тканини серед якої знаходяться базофільні цементоподібні маси у вигляді вогнищ різної величини. Діагностуйте пухлину.

  1. *Цементуюча фіброма.

  2. Цементома.

  3. Гігантська цементома.

  4. Цементобластома.

  5. Одонтогенна фіброма.

  1. У 29-річної жінки виявлено вузлоподібну пухлину нижньої щелепи із вираженою деформацією щелепи, рентгенологічними ознаками руйнування кістки. При гістологічному дослідженні пухлини спостерігаються множинні атипові одноядерні клітини овальної форми, поодинокі гігантські багатоядерні клітини, хаотично розміщуються кісткові балочки. Діагностуйте захворювання.

  1. *Остеобластокластома.

  2. Фолікулярна амелобластома.

  3. Внутрішньо кісткова карцинома.

  4. Амелобластична фіброма.

  5. Амелобластома.

  1. При огляді плоду спостерігається розщеплення верхньої губи. Поставте діагноз уродженої вади обличчя.

  1. *Хейлосхіз

  2. Палатосхіз

  3. Мікрогнатія

  4. Гіпертелоризм

  5. Макростомія

  1. Молодий чоловік 18 років звернувся до лікаря зі скаргами на деформацію обличчя. При обстеженні виявлено пухлиноподібне утворення нижньої щелепи. Мікроскопічно потовщена ділянка складається з однорідних великих клітин типу гістіоцитів та великої кількості еозинофілів, а також спостерігається горизонтальна резорбція міжзубних перегородок. Якому з нижче перерахованих пухлиноподібних захворювань відповідає гістологічна картина:

  1. *Еозинофільна гранульома

  2. Херувізм

  3. Фіброматозний епуліс

  4. Фіброзна дисплазія

  5. Гігантоклітинний епуліс

  1. У жінки 40 років при шинуванні патологічного перелому нижньої щелепи видалений фрагмент кістки. На гістологічному дослідженні відломка - ділянка гнійного запалення кістково-мозкових просторів з потоншенням кісткових балок. Поставте діагноз:

  1. *Остеомієліт

  2. Підокісний абсцес

  3. Гнійний періостит

  4. Серозний періостит

  1. У жінки 25 років видалено зуб з вузликом (діаметром 0,5 см), який був прикріплений до кореня. При гістологічному дослідженні вузлика: в епітеліальних тяжах наявність дрібних, щілиноподібних просвітів, що зливаючись утворюють невелику округлу порожнину, зі збереженим по колу багатошаровим епітелієм, розташованим на шарі грануляційної тканини, що переходить у фіброзну капсулу. Визначте форму утворення у корені зуба.

  1. *Кістогранульома.

  2. Радікулярна кіста.

  3. Проста гранульома.

  4. Складна гранульома.

  5. Фіброма.

  1. Стоматолог при огляді порожнини рота хворого виявив ураження твердих тканин зуба: частина премолярів з фарфороподібними плямами і смужками, моляри мають пігментовані ерозії, спостерігається стирання зубів. Дайте визначення ураженню твердих тканин зубів.

    1. *Флюороз

    2. Клиноподібні дефекти

    3. Ерозія зубів

    4. Кислотний карієс

    5. Гіпоплазія

  1. У жінки 26 років було виявлено наявність пухлини альвеолярного відростка у вигляді щільного вузла, чітко відокремленого. При гістологічному дослідженні: однотипні дрібні одноядерні клітини овальної форми; серед них розташовані гігантські багатоядерні клітини; місцями серед клітин утворюються кісткові балочки. Поставте діагноз.

    1. *Остеобластокластома

    2. Примордіальна кіста

    3. Амелобластома

    4. фіброматозних епуліс

    5. Еозинофільна гранульома

  1. На верхівці віддаленого при парадонті зуба виявлений сіро-рожевого кольору вузлик, щільно спаяний з верхівкою зуба. Гістологічно він представлений грануляційною тканиною, оточеною фіброзною тканиною. Ці зміни характерні для:

    1. *Простої гранульоми

    2. Складної гранульоми (епітеліальної гранульоми)

    3. Кістогранульоми

    4. Гранулюючого періодонтиту

    5. Фіброзного періодонтиту

  1. У привушній залозі жінки 45 років при пальпації знайдений щільний вузол до 6 см в діаметрі з нерівною поверхнею. Після його видалення в мікропрепараті знайдені дрібні залози, солідні ділянки і тяжі мономорфних епітеліальних клітин серед набряклої з міксоматозом строми, вогнищами гіалінозу і ділянками, що нагадують гіаліновий хрящ. Виберіть найбільш відповідний цій будові варіант пухлини.

    1. *Поліморфна аденома

    2. Мономорфна оксифильна аденома

    3. Аденолімфома

    4. Мукоепідермоїдна пухлина

    5. Аденокарцинома.

  1. У хворого з проникаючим карієсом лікар-стоматолог витягнув пульпу, вона сіро-чорного кольору з гнильним запахом. При мікроскопічному дослідженні пульпа безструктурна, видно колонії мікробів. Який діагноз поставив лікар?

    1. *Гангренозний пульпіт

    2. Серозний пульпіт

    3. Осередковий гнійний пульпіт

    4. Хронічний гранулематозний пульпіт

    5. Фіброзний пульпіт

  1. При огляді пацієнта стоматолог виявив, що на місці руйнування емалі різців та іклів є плями різного розміру і кольору - білясті, жовтуваті, чорні. З анамнезу відомо, що пацієнт тривалий час проживав в місцевості, де вміст фтору у воді перевищує 2 мг/1 л. Стоматолог діагностував:

    1. *Флюороз емалі

    2. Карієс емалі

    3. Зубний камінь

    4. Клиновидний дефект емалі

    5. Періодонтит

  1. У хворого загострення хронічного періодонтиту: наявність свищевого ходу з гнійним виділенням, на рентгенограмі: ділянки розрідження кістки, секвестри. Який патологічний процес виник в щелепі?

  1. *Остеомієліт

  2. Пролежні

  3. Гангрена

  4. Фіброзна дисплазія

  5. Остеома

  1. При гістологічному дослідженні стінки кісти, що локалізується у ділянці верхньої щелепи, встановлено, що стінка кісти з середини вистелена багатошаровим плоским епітелієм з підлеглою грануляційною тканиною з лімфолейкоцитарною інфільтрацією. Зовнішній шар представлений пухкою волокнистою сполучною тканиною, оточеною рубцевою фіброзною тканиною. Ці дані є підставою для встановлення такого діагнозу:

  1. Кістогранульома

  2. Проста гранульома

  3. Епітеліальна гранульома

  4. Кератокіста

  5. Амелобластома

  1. У хворої 32 років видалено новоутворення, яке було розташоване на вестибулярній поверхні ясен верхньої щелепи зліва над премоляром. Утворення мало грибоподібну форму, буруватий колір, було прикріплено ніжкою до надальвеолярним тканинам. Мікроскопічно побудована із сполучної тканини, багатої на судини синусоїдного типу, велетенськими багатоядерними клітинами та дрібними клітинами типу остеобластів. Спостерігаються дрібні крововиливи, накопичення гемосидерину. Назвіть новоутворення.

  1. *Велетенськоклітинний епуліс

  2. Фіброматозний епуліс

  3. Ангіоматозний епуліс

  4. Фіброматоз ясен

  5. Гіпертрофічний гінгівіт

  1. У жінки 28 років на вестибулярній поверхні ясен над різцем верхньої щелепи виявлено утворення, яке має грибоподібну форму, прикріплене до надальвеолярних тканин широкою ніжкою, має білуватий колір. Мікроскопічно утворення побудовано з фіброзної тканини, вкрите багатошаровим плоским епітелієм і нагадує тверду фіброму. Назвіть дане утворення.

  1. *Фіброзний епуліс

  2. Фіброматоз ясен

  3. Ангіоматозний епуліс.

  4. Амелобластома

  5. Велетенськоклітинний епуліс

  1. При огляді порожнини рота у хворого звертає увагу повна відсутність сосочків з папіломатозними розростаннями на обмеженій ділянці язика, яка має форму ромбу. Ця ділянка розташовується на середній лінії спинки язика. Поставте діагноз.

  1. *Ромбоподібний глосит

  2. Десквамативний глосит

  3. Волохатий язик

  4. Складчастий язик

  5. Ексфоліативний глосит

  1. Хворий 18 років звернувся із скаргами на кровотечу з ясен протягом декількох днів. Об'єктивно: ясна в ділянці верхніх і нижніх фронтальних зубів збільшені в об’ємі, гіперемовані, кровоточать при механічному подразненні, пародонтальних кишень немає, патологічна рухомість зубів відсутня. Який найбільш вірогідний діагноз?

  1. *Гострий гінгівіт

  2. Пародонтит

  3. Парадонтоз

  4. Періодонтит

  5. Епуліс

  1. При огляді хворої 25 років об’єктивно: права половина тіла нижньої щелепи веретеновидно роздута, пальпаторно тверда, поверхня її гладка. При пункції – рідина бурого кольору. В пункційному біоптаті: однотипні одноядерні клітини типу остеобластів та гігантські багатоядерні клітини, з осередками лакунарної резорбції кістних балок. Зустрічалися дрібні крововиливи і зерна гемосидерину. Який найбільш вірогідний діагноз?

  1. *Остеобластокластома

  2. Амілобластома

  3. Фіброзна остеодисплазія

  4. Остеосаркома

  5. Гігантоклітинний епуліс

  1. У хворого 27 років виявлене щільне, нерухоме, без чітких меж пухлиноподібне утворення на нижній щелепі. Слизова оболонка над ним бліда. У біоптаті з утворення: остеоідні структури, вистелені атиповими остеобластами, численні патологічні фігури мітозу клітин, безліч тонкостінних судин. Ваш діагноз?

  1. *Остеогенна саркома

  2. Остеобластокластома

  3. Загострення хронічного остеомієліту

  4. Амелобластома

  5. Первинний рак щелепи

  1. У хворого загострення хронічного апікального періодонтиту 38 зуба. З’явилась болюча припухлість на нижній щелепі, нориці в ротовій порожнині, вміст яких: грануляційна тканина та запальний інфільтрат, секвестри. Рентгенологічно - ділянки розрідження кістки щелепи з відокремленими її фрагментами. Ваш діагноз:

  1. Хронічний остеомієліт

  2. Фіброзна остеодисплазія

  3. Остит

  4. Періостит

  5. Остеома

  1. У дитини численні ураження слизової оболонки рота у вигляді болючих невеликих гіперемованих ранок з білим нальотом у центрі, збільшені та болючі підщелепні лімфовузли. Мікроскопічно: в ділянці ураження поверхневий дефект, вкритий фібрином, підслизовий шар набряклий, гіперемований із запальною інфільтрацією. Встановіть діагноз:

  1. Афтозний стоматит

  2. Гіпертрофічний гінгівіт

  3. Герпетичний стоматит

  4. Катаральний гінгівіт

  1. У жінки 35 років, на рентгенограмі біля кореня 15 зуба визначається новоутворення щільної консистенції з чіткими межами. Біопсія показала, що воно складається з ділянок незрілого цементу. Встановіть діагноз:

  1. Цементома

  2. Амелобластома

  3. Остеома

  4. Остеобластокластома

  5. Остеоїдостеома

  1. У жінки 40 років після встановлення штучних коронок на верхні різці згодом виникло бурувате розростання у вигляді вузла діаметром 15 мм. Гістологічно: під багатошаровим плоским епітелієм ясен утворення із сполучної тканини з численними судинами синусоїдниого типу, одноядерними клітинами овальної форми, що утворюють остеоїдну речовину, та багатоядерними гігантськими клітинами, що руйнують альвеолярний гребінь верхньої щелепи. Ваш діагноз

  1. Гігантоклітинний епуліс

  2. Фіброматозний епуліс

  3. Ангіоматозний епуліс

  4. Фіброматоз ясен

  5. Еозинофільна гранульома

  1. У пацієнта 54 років виявлено щільно-еластичне безболісне новоутворення на альвеолярному гребні нижньої щелепи справа, що росте на ясеневій поверхні в області премоляра в напрямку язика на широкій основі, має синюшно-бурий колір, бугристу поверхню. Який попередній діагноз найбільш вірогідний?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]