Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Stomatologiya.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
332.29 Кб
Скачать
  1. *Моноосальна фіброзна дисплазія

  2. Поліосальна фіброзна дисплазія

  3. Ревматоїдний артрит

  4. Остеомієліт

  5. Херувізм

  1. У хворого взята біопсія пухлиноподібного утворення, що локалізується в області кута нижньої щелепи в районі молярів. Взята біопсія - пухлина складається з острівців округлої або неправильної форми, оточених одонтогенних циліндричним епітелієм, в центральній частині складається з полігональних, зірчастих, овальних клітин, що утворюють мережу; видно поодинокі дрібні кісти. Назвіть пухлину.

    1. Фолікулярна амелобластома

    2. Плеоморфна аденома

    3. Одонтома

    4. Цементома

    5. Остеобластокластома

  1. У хворого 40 років, в області кута нижньої щелепи, на рівні молярів, пухлино подібне утворення білястого кольору, близько 3 см в діаметрі. Зі слів хворого утворилося повільно протягом останніх 4 років. На рентгенограмі: багатовогнищева деструкція кістки. Біопсія: острівці округлої форми, оточені одонтогенним циліндричним епітелієм, безліч полігональних і зірчастих клітин в центрі острівців. Для якої пухлини характерні ці симптоми?

    1. Амелобластома

    2. Фіброма

    3. Дентінома

    4. Гамартома

    5. Остеобластокластома

  1. У чоловіка 25 років в області тіла верхньої щелепи виявлено пухлиноподібне утворення, що деформує обличчя. Біоптат складається з фіброзної тканини, яка містить молоді кісткові балки, веретеноподібні і зірчасті клітини, немає чіткої межі між нормальною кістковою тканиною і вогнищем ураження, відсутня капсула. В інших органах патологічні зміни не виявлені. Поставте діагноз.

    1. Проста фіброзна дисплазія

    2. Остеобластокластома

    3. Одонтогенна фіброма

    4. Остеосаркома

    5. Осіфікуюча фіброма

  1. В чоловіка 32 років видалена пухлина, що розміщувалася в куті нижньої щелепи, на рівні молярів. Макроскопово: щільна білувато-сіра тканина, що заміщує кістку, зустрічаються множинні кісти. Мікроскопово: множинні острівці неправильної форми, що оточені одонтогенним епітелієм, центральна частина складається з клітин зірчастої форми, які складають сітку, в частині острівців центральна частина кістозно трансформована. Діагностуйте пухлину.

  1. *Амелобластома.

  2. Аденоматоїдна пухлина.

  3. Амелобластична фіброма.

  4. Амелобластична фіброодонтома.

  5. Амелобластична одонтосаркома.

  1. В тканині видаленої слинної залози знайдено: дифузний склероз, прошарки сполучної тканини містять змішаноклітинний інфільтрат, часточки залози атрофовані, протоки розширені. Крім того тканина залози містить кістозну порожнину великих розмірів, внутрішня поверхня її вкрита сплощеним двошаровим епітелієм, просвіт заповнений рідиною, оточуюча тканина склерозована. Діагностуйте захворювання.

  1. *Ретенційна кіста.

  2. Гострий сіалоаденіт.

  3. Плеоморфна аденома.

  4. Мономорфна аденома.

  5. Сіалолітіаз.

  1. Хворий звернувся зі скаргами на крихкість та ламкість зубів. При огляді виявлено множинні крейдяноподібні та жовто-коричневі плями на губній та язиковій поверхнях зубів; ділянки ерозії емалі. Діагностуйте захворювання

  1. *Флюороз.

  2. Крейдяні плями при карієсі.

  3. Клиноподібні дефекти.

  4. Ерозія зубів.

  5. Підемалевий карієс.

  1. При мікроскопічному дослідженні тканин ясен виявлено значне витончення епітеліального шару, вакуолізацію епітелію, у сполучній тканині ясен – інфільтрацію із макрофагів та лімфоцитів. Діагностуйте форму гінгівіту.

  1. *Хронічний атрофічний гінгівіт.

  2. Гострий катаральний гінгівіт.

  3. Гострий виразковий гінгівіт.

  4. Гострий виразково-некротичний гінгівіт.

  5. Хронічний гіпертрофічний гінгівіт.

  1. При гістологічному дослідженні розпилу зуба та оточуючих його тканин виявлено зубоясневу кишеню, заповнену безструктурними еозинофільними масами, окремими колоніями мікробів та нейтрофільними лейкоцитами. Зовнішня стінка кишені утворена грануляційною тканиною з поліморфноклітинною інфільтрацією та вкрита багатошаровим плоским епітелієм. В альвеолярних відростках щелепової кістки спостерігається лакунарна резорбція кістки. Діагностуйте захворювання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]