Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Stomatologiya.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
332.29 Кб
Скачать

Стоматологія

  1. У працівника підприємства з застосуванням кислот розвинулося не каріозне ураження зубів. Яке не каріозне ураження твердих тканин зуба відноситься до професійних захворювань?

  1. *Кислотний некроз

  2. Флюороз

  3. Ерозія зубів

  4. Клиновидні дефекти

  5. Плямистість емалі

  1. У хворої людини деформовані кістки щелеп. Гістологічно виявлено розростання на місці кісток клітинно-волокнистої пухлиноподібної тканини з примітивним остеогенезом без чітких меж. Для якого захворювання характерна така картина?

  1. *Фіброзна дисплазія

  2. Амелобластома

  3. Остеосаркома

  4. Еозинофільна гранульома

  5. Паратиреоїдна остеодистрофія

  1. У хворого загострення хронічного періодонтиту та наявність свищового ходу з гнійним виділенням, на рентгенограмі: ділянки розрідження кістки, секвестри. Який патологічний процес виник в щелепі?

  1. *Остеомієліт

  2. Пролежні

  3. Гангрена

  4. Фіброзна дисплазія

  5. Остеома

  1. У хворого, що тривалий час страждав карієсом зуба, пульпа зуба стала у вигляді сіро-чорної маси із гнильним запахом, мікроскопічно вона безструктурна, містить мікроби. Який патологічний процес розвився в пульпі зуба?

  1. *Гангрена пульпи

  2. Гнійний пульпіт

  3. Серозний пульпіт

  4. Гранулюючий пульпіт

  5. Фіброзний пульпіт

  1. Мікроскопічне дослідження видаленого зуба виявило руйнування емалі та дентинно-емалевого сполучення; дентинні канальці розширені, заповнені мікробними масами. Відростки одонтобластів в стані дистрофії та некрозу; зустрічаються осередки демінералізації дентину. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

  1. *Середній карієс.

  2. Поверхневий карієс.

  3. Глибокій карієс.

  4. Флюороз.

  5. Карієс цементу.

  1. При гістологічному дослідженню тканини пульпи зуба встановлено заповнення більшої частини його порожнини сполучною тканиною із значною кількістю колагенових волокон, з клітинними інфільтратами, які складаються переважно із лімфоцитів та плазматичних клітин. Частина колагенових волокон з ознаками гіалінозу; зустрічаються осередки петріфікатів. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

  1. *Фіброзний пульпіт.

  2. Гранулюючий пульпіт.

  3. Гангренозний пульпіт.

  4. Гангрена пульпи.

  5. Дифузний гнійний пульпіт.

  1. При огляді порожнини рота на губній та язиковій поверхні зубів знайдені темно-жовті та коричневі плями, які займають більше половини поверхні зубів; зруйновані емаль та дентин. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

  1. *Флюороз

  2. Карієс емалі

  3. Ерозія зубів.

  4. Клиноподібні дефекти.

  5. Глибокий карієс.

  1. У хворого після травми знайдений осередок гнійного запалення в альвеолярному відростку щелепи з зовнішнього боку з виникненням підокістного абсцесу та набряком прилеглих м'яких тканин. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

  1. *Гнійний періостит.

  2. Серозний періостит.

  3. Хронічний фіброзний періостит.

  4. Хронічний гіперпластичний періостит.

  5. Осифікований періостит.

  1. У пацієнта в області 4 премоляра виявлено пухлину сіруватого кольору При гістологічному дослідженні пухлина складається із острівців проліферуючого одонтогенного епітелію і пухкої тканини, яка нагадує тканину зубного сосочка сполучної тканини. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

  1. *Амелобластична фіброма.

  2. Одонтогенна фіброма.

  3. Одонтоамелобластома.

  4. Одонтогенна міксома.

  5. Амелобластична одонтосаркома.

  1. У пацієнта, що звернувся за допомогою до стоматолога у розм'якшеному дентині премоляра знайдено каверну. Між каріозною порожниною і пульпою зберігається вузький шар дентину. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

  1. *Глибокий карієс.

  2. Поверхневий карієс.

  3. Середній карієс.

  4. Крейдова пляма.

  5. Флюороз.

  1. При гістологічному дослідженні видаленого зуба знайдено зменшену кількість і розміри одонтобластів і пульпоцитів зі склерозом сполучнотканинної основи пульпи. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

  1. *Атрофія пульпи.

  2. Дистрофія пульпи.

  3. Некроз пульпи.

  4. Гіаліноз пульпи.

  5. Гострий пульпіт.

  1. У вагітної жінки 24 років виявлено пухлиноподібне утворення на яснах різців округлої форми. Мікроскопічно складається з колагенових пучків та невеликої кількості клітин. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

  1. *Епуліс фіброматозний.

  2. Епуліс ангіоматозний.

  3. Епуліс гігантоклітинний.

  4. Фіброматоз ясен.

  5. Гіпертрофічний хронічний гінгівіт.

  1. При огляді порожнини рота на вестібулярній поверхні різців, премолярів верхньої щелепи виявлено чашеподібної форми зменшення емалі і дентину; дефекти болісні. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

  1. *Ерозія зубів.

  2. Клиноподібний дефект.

  3. Некроз твердих тканин.

  4. Флюороз.

  5. Гіпоплазія емалі.

  1. При мікроскопічному дослідженні видаленого зуба виявлено осередок руйнування емалі в межах дентино-емалевого сполучення зі скопиченням у ньому мікробних тіл, зникненням з емалевих призм солей кальцію та порушенням міжпризменної речовини; місцями призми зруйновані. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

  1. *Поверхневий карієс.

  2. Середній карієс.

  3. Глибокий карієс.

  4. Флюороз.

  5. Карієс цементу.

  1. При огляді ротової порожнини на поверхні одного з премолярів виявлено непрозорий білий осередок округлої форми з розм’якшенням емалі. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

  1. *Крейдяна пляма.

  2. Поверхневий карієс.

  3. Середній карієс.

  4. Глибокий карієс.

  5. Флюороз.

  1. При огляді ротової порожнини слизова оболонка ясен верхньої щелепи червонувата з ознаками набряку, незначним крововиділенням з пошкодженням переважно міжзубної частини. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

  1. *Катаральний гінгівіт.

  2. Гіпертрофічний гінгівіт.

  3. Виразковий гінгівіт.

  4. Локальний пародонтит.

  5. Пародонтоз.

  1. При обстеженні ротової порожнини встановлено пошкодження емалі у вигляді поодиноких та множинних ерозій різної форми від жовто-коричневого до чорного кольору; зуби крихкі, частина з них зруйнована. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

  1. *Флюороз

  2. Атрофія емалі

  3. Глибокий карієс.

  4. Середній карієс.

  5. Ерозія зубів.

  1. Робітник хімічної промисловості звернувся до лікаря зі скаргою на стирання емалі. При огляді виявлено розповсюджене руйнування коронок зубів з утворенням замісного дентину. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

  1. *Некроз твердих тканин зубів.

  2. Ерозія зубів.

  3. Клиноподібні дефекти.

  4. Флюороз.

  5. Середній карієс.

  1. У дитини 10 років, яка постійно мешкала в місцевості, де вміст фтору у воді перевищував припустиму норму, при обстеженні зубів виявлено пошкодження у вигляді крейдноподібних, а також пігментних плям і смуг. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

  1. *Флюороз.

  2. Середній карієс.

  3. Клиноподібні дефекти.

  4. Ерозія зубів.

  5. Кислотний некроз твердих тканин зубів.

  1. У хворого хронічне генералізоване ушкодження зубів с формуванням зубоясневих карманів. За результатами рентгенологічного обстеження щелепних кісток виявлено, що краї зубних ямок знаходяться на рівні 2/3 довжини кореня зуба. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

  1. *Пародонтит 3 ступені резорбції.

  2. Пародонтит 1 ступені резорбції.

  3. Пародонтит 2 ступені резорбції.

  4. Пародонтит 4 ступені резорбції.

  5. Пародонтоз.

  1. В гістологічних препаратах кісток щелепи виявлені ознаки гнійного запалення, лакунарна або гладка резорбція кісткових балочок, грануляційна тканина. Для якого захворювання характерні виявлені зміни?

    1. *Остеомієліт.

    2. Гінгівіт.

    3. Примордіальна кіста.

    4. Амелобластома.

    5. Епуліс

  1. Хворий 40 років звернувся до лікаря зі скаргами на болі в області премолярів праворуч і наявність порожнин в зубах. При огляді стоматолог виявив в області нижніх премолярів праворуч, на жувальній поверхні каріозні порожнини, захоплюючі більшу частину дентину. Встановіть стадію зубного карієсу?

    1. *4 стадія

    2. 1 стадія

    3. 2 стадія

    4. 3 стадія

    5. 5 стадія

  1. Жінка 35 років звернулася до лікаря зі скаргами на наявність пухлинного утворення на слизовій оболонці ясен в області верхніх різців. При огляді лікар на слизовій оболонці ясен виявив вузлик 1см в діаметрі м'якої консистенції рожевого кольору, кровоточить при доторканні. Про який процесі йде мова в даному випадку?

    1. *Ангіоматозний епулід

    2. Фіброзний епулід

    3. Гігантоклітинний епулід

    4. Хронічний гінгівіт

    5. Пухлина

  1. До лікаря-стоматолога звернувся хворий зі скаргами на гострий зубний біль. При обстеженні виялено каріозну порожнину в малому кореневому зубі на верхній щелепі праворуч. Каріозна порожнина досягає пульпи. Назвіть найбільш вірогідне ускладнення карієсу, яке зумовило біль у хворого:

  1. *Пульпіт

  2. Періодонтит

  3. Пародонтит

  4. Ерозія зуба

  5. -

  1. У хворого зі скаргами на зубний біль звертає на себе увагу асиметрія обличчя, припухлість лівої щоки (флюс). Слизова оболонка ясен нижньої щелепи зліва гіперемована із набряком. У малому кореневому зубі - каріозна порожнина, яка досягає пульпи. Пульпа має сіруватий колір. Діагностовано карієс, ускладнений пульпітом та періодонтитом. Який процес зумовив зміни м'яких тканин поруч із ураженим зубом?

  1. *Серозне запалення

  2. Гнійне запалення

  3. Гранульоматозне запалення

  4. Катаральне запалення

  5. Хронічне запалення

  1. У чоловіка 30 років на нижній щелепі зліва в області моляра визначається пухлиноподібне утворення щільної консистенції, дрібногорбисте, що значно деформує щелепу, місцями нечітко відділене від кісткової тканини. Мікроскопічно: у стромі біоптату виявляються тяжі, фолікули на периферії яких - клітини одонтогенного циліндричного епітелію, у центрі - зірчасті клітини, нагадують пульпу емалевого органа. Поставте діагноз?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]