Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T__20_METODIKA_ROZSLIDUVANNYa_VIPADKIV_KhARChOVI.doc
Скачиваний:
225
Добавлен:
06.03.2016
Размер:
310.27 Кб
Скачать

4). Cl. Botulinum

5). Бактерії роду Proteus

13. У приймальне відділення місцевої лікарні у травні місяці госпіталізовано двоє дітей з однієї родини у віці 4 і 6 років зі скаргами на нудоту, шкрябання в горлі, блювоту, часті рідкі випорожнення. Захворювання почалося незабаром після вживання картоплі, звареної в шкірці. При огляді картоплі, уживаної в їжу родиною, виявлено багато порослих і позеленілих бульб. Найбільш імовірний причинний фактор отруєння:

1). Фагін

2). Фазин

3). Амигдалін

*4). Соланін

5). Синильна кислота

14. Харчові токсикоінфекції можуть бути викликані наявністю у харчових продуктах у значних кількості збудників:

1). Дизентерії

2). Стафілококів

3). Холерних вібріонів

4). Ботулізму

*5). Протею

15. До приймального відділення районної лікарні поступив малюк 5-ти років з симптомами: сильне пото- та слиновиділення, сльозотеча, профузний пронос, церебральні розлади: запаморочення, сплутаність свідомості, збудливість, марення, галюцинації, хода “сп’янілої людини”. Встановлено, що малюк разом з батьками напередодні збирав гриби у лісі. Споживання яких грибів чи рослин викликало харчове отруєння?

1). Несправжніх опеньків

2). Строчків

*3). Мухоморів

4). Беладони

5). Блідої поганки

16. Через 2 год. після вживання у їжу недовареної червоної квасолі у хворого виникли: нудота, блювота, діарея. Який токсин пептидної природи зумовив виникнення даного харчового отруєння?

1). Соланін.

2). Мускарин.

*3). Фазин.

4). Мускаридин.

5). Фалотоксин.

17. Виберіть етіологічний фактор обумовлюючий розвиток сальмонельозу.

*1). Сальмонели

2). Пріони

3). Віруси

4). Амеби

5). Вібріони

18. До лікаря звернулися діти школи-інтернату через 4-5 год після обіду зі скаргами на нудоту, блювання, холодний піт і незначний біль у надчеревній ділянці. На обід діти їли картопляний суп на м’ясному бульйоні, млинці з м’ясом, компот із сухофруктів. Млинці начинялися вареним м’ясом, яке подрібнювалося на м’ясорубці працівником їдальні, хворим на панарицій, і термічній обробці не піддавалися. Який найбільш імовірний діагноз у даному випадку?

*1). Стафілококова інтоксикація

2). Афлатоксикоз

3). Сальмонельоз

4). Ботулізм

5). Ешерихіоз

19. До лікарні швидкої допомоги привезли хвору дівчинку. Об’єктивно: температура тіла – 36,0°С, шкіра і слизові оболонки бліді, дівчинка адинамічна, на запитання відповідає в’яло. Зіниці розширені, реакція на світло знижена, голос сиплий, слизова оболонка рота суха, під час ковтання вода виливається через ніс, два дні не було випорожнень. Перед цим їла гречану кашу, борщ, пельмені, яєчню, копчену ковбасу, огірки домашнього консервування, смажену картоплю. Яке захворювання найбільш імовірне?

*1). Ботулізм

2). Сальмонельоз

3). Стафілококова інтоксикація

4). Дискінетичний закреп

5). Інфекційна енцефалопатія

20. При розслідуванні випадку харчового отруєння встановлено діагноз: харчова токсикоінфекція, що спричинена парагемолітичним вібріоном. Який із перерахованих продуктів і страв може бути найімовірнішою причиною даного отруєння?

1). Молоко пастеризоване

*2). Морепродукти

3). Ковбаса сирокопчена

4). Гриби консервовані

5). Виноград

21. У лабораторії СЕС під час бактеріологічного дослідження кремових кондитерських виробів, узятих на кондитерській фабриці, виявлено наявність коагулопозитивного стафілокока в 0,01 г готового продукту. Яке основне джерело забруднення кремових кондитерських виробів патогенними стафілококами?

*1). Робітники підприємства

2). Згущене молоко

3). Яєчна маса

4). Вершкове масло

5). Цукор або цукрова пудра

22. У заводській їдальні – харчове отруєння, клініка якого вказувала на стафілококову етіологію. Захворіло 15 чоловік. Які матеріали від хворого необхідно надіслати для дослідження в лабораторію, щоб підтвердити харчове отруєння?

*1). Блювотні маси хворого

2). Кров (клінічний аналіз).

3). Кров на гемокультури.

4). Сечу.

5). Спинномозкову рідину.

23. Хворий С. госпіталізований у лікувально-профілактичний заклад з діагнозом діфіллоботріоз. Причиною даного захворювання може бути вживання у їжу недостатньої термічної обробки:

*1). Риби

2). Свинини

3). Баранини

4). Яловичини

5). М'яса птиці

24. У відділенні інтенсивної терапії та реанімації поступив хворий зі скаргами на погіршення зору (туман в очах, двоїння), розлад ковтання. Лікар встановив діагноз отруєння ботулотоксином. Напередодні хворий споживав молоко, сир, круп’яні вироби, тушонку домашнього приготування, свіжі овочі. Який із продуктів може бути причиною харчового отруєння?

*1). Тушонка домашнього приготування

2). Молоко

3). Сир

4). Круп’яні вироби

5). Свіжі овочі

25. У результаті неправильного зберігання проросла або позеленіла картопля має гіркуватий смак. Яка отруйна речовина, що міститься в такій картоплі може спричинити харчове отруєння?

*1). Салонін

2). Гельвелова кислота

3). Фазин

4). Мускардин

5). Мускарин

26. Під час лабораторної діагностики групового спалаху ботулізму в місті N. у залишках продукту та біологічному матеріалі від хворих виявлено ботулотоксин типу Е. Приготування яких продуктів найбільш можливе проведено з порушенням технологічних схем та режимів?

1). Продукти рослинного походження

2). М’ясо та м’ясні продукти

*3). Риба та рибопродукти

4). Птиця і птахопродукти

5). Кондитерські вироби

27. Вкажіть принципову відмінність харчових токсикоінфекцій від інфекційних захворювань?

*1). Бактеріємія

2). Гострий гастроентероколіт

3). Інтоксикаційний синдром

4). Можливість передачі через харчові продукти

5). Дистонія, гіпоксія

28. Серед вихованців дитячого будинку зареєстровано випадок масового харчового отруєння. Згідно епідеміологічного анамнезу причиною слугувало вживання в їжу тістечок з кремом, що зберігалися на харчоблоці із порушенням температурного режиму. Який iз перелiчених методiв є найбiльш ефективним у профiлактицi стафiлококових токсикозiв?

*1). Попередження можливостi розмноження стафiлококiв у харчових продуктах i продукування токсину

2). Лiквiдацiя носiйства стафiлококiв серед робiтникiв на харчових об'єктах

3). Лiквiдацiя носiйства стафiлококiв серед тварин

4). Виключення можливостi обсеменення стафiлококами харчових продуктiв

5). Дотримання установлених режимiв теплової обробки їжi

29. Мешканець міста назбирав у лісі грибів і ужив їх у їжу в смаженому виді. Через 12 часів раптово з'явилися сильні болі в животі, блювота, пронос із кров'ю. Наприкінці першої доби захворювання виникнула жовтяниця, збільшення печінки, олігурія. Спостерігалися судома. Смерть наступила на третю добу. Що могло спричинити захворювання?

*1). Отруєння блідою поганкою

2). Переохолодження

3). Отруєння консервантами, що входять до складу маргарину

4). Отруєння мухоморами

5). Отруєння несправжніми опеньками

30. Декілька жителів м. Одеси доставлені в інфекційну лікарню з явищами гострого гастроентериту. Виникнення захворювання вони пов'язують із ужитком малосольної тюльки. З випорожнень хворих виділений V. parahaemolyticus. Які профілактичні заходи слід рекомендувати?

*1). Уникати вжитку малосольної риби домашнього приготування

2). Піддавати солону рибу термічній обробці перед ужитком

3). Використовувати в профілактичних цілях антибіотики

4). Досолювати рибу протягом декількох днів перед вжитком у їжу

5). Застосовувати в профілактичних цілях бактеріофаг

31. Швидка допомога в ночі доставила до інфекційної лікарні хворого, який з ранку з’їв гриби. Захворювання почалось раптово – різкий біль у животі, частий пронос, неспинне блювання, нестерпна спрага, головний біль, запаморочення. На третій день хвороба закінчилась смертю. Отруєння якими грибами мало місце?

1). Сморчки

2). Мухомори

3). Несправжні опеньки

*4). Бліда поганка

5). Сироїжки

31. Восени 20 школярів сільської СШ отримали харчове отруєння, яке характеризувалось субфебрильною температурою, нудотою, блюванням, переймоподібними болями у надчеревній ділянці. Ці прояви виникли через 1-3 години після сніданку (млинці із сметаною). Причиною захворювання стала домашня сметана, придбана у місцевої жительки. Який мікроорганізм найбільш вірогідно міг спричинити захворювання?

*1). Стафілококи

2). Стрептококи

3). Бактерії роду Proteus

4). Патогенні штами E. coli

5). Cl. perfrigens

32. 32 дітей дитсадка отримали харчове отруєння. Причиною спалаху стали м’ясні фрикадельки, які залишилися з минулого дня? зберігались в холодильнику і не проходили повторної термічної обробки. Відомо, що напередодні шеф-кухаря госпіталізовано із гострим парапроктитом. Який із мікроорганізмів найбільш вірогідно міг спричинити отруєння?

*1). Патогенні штами E. coli

2). Proteus vulgaris

3). Галофільні вібріони

4). Стрептококи

5). Стафілококи

33. В результаті ветеринарного обстеження тварин та молочно–товарній фермі виявлено 20 корів з позитивною реакцією на туберкульоз. Дайте оцінку щодо можливості використання молока від таких тварин для харчування.

*1). Використовувати для харчування після пастеризації на місці при температурі 85° протягом 30 хвилин

2). Використання для харчування без попередньої обробки без обмежень

3). Використання для годування телят

4). Технічна утилізація

5). Знищення

34. До приймального відділення районної лікарні поступив малюк 5-ти років з симптомами: сильні пото-, слиновиділення, сльозотеча, профузний пронос, мозкові явища, запаморочення, сплутаність свідомості, збудливість, марення, галюцинації, хода сп’янілої людини. Встановлено, що малюк разом з батьками напередодні збирав гриби у лісі. Споживання яких грибів чи рослин викликало харчове отруєння?

*1). Мухоморів

2). Строчків

3). Несправжніх опеньок

4). Беладони

5). Блідої поганки

35. При розслідуванні випадку харчового отруєння встановлено діагноз – отруєння блідою поганкою. Яка отруйна речовина, що міститься у грибі, могла спричинити отруєння?

*1). Аматоксин.

2). Гельвелова кислота.

3). Гіромітрин.

4). Соланин.

5).Фазин.

36. В ході обстеження санітарного стану харчоблоку лікар СЕС заборонив реалізацію страв, мотивуючи це високою вірогідністю виникнення харчового отруєння. Які з перерахованих нижче страв заборонено реалізовувати в організованих колективах?

*1). Студні та заливні страві

2). Борщі та супи на м’ясному бульйоні

3). Каші молочні

4). М’ясні та рибні консерви

5). Копчені ковбаси

37. Через 1 годину після годування немовляти молочною сумішшю у дитини виникли наступні симптоми захворювання: ціаноз губ, слизових оболонок, нігтів, обличчя, потім приєдналася нудота, посилене слиновиділення, біль у надчеревній ділянці, блювання, пронос. Викликаний педіатр відмітив у дитини явища легенево-серцевої недостатності. В процесі розслідування встановлено, що молочна суміш приготована на воді, взятій із колодязя. Який діагноз установив лікар?

*1). Нітратно-нітритна інтоксикація

2). Харчова токсикоінфекція

3). Стафілококовий токсикоз

4). Харчове отруєння хлорорганічними пестицидами

5). Харчове отруєння важкими металами

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]