Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Vidpovidi_Istoriya - копия.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
222.39 Кб
Скачать

93. Дайте оцінку політичному терору 1920-1930.

Політичний терор на теренах України проявлявся наступним чином: - воєнний комунізм;

  • колективізація; індустріалізація; Геноцид; «Розстріляне відродження»;

Воєнний комунізм Політика, що провадилася більшовиками в Україні в 1919 р., називалася політикою "воєнного комунізму". Вона була розрахована на насильницьку ломку існуючої в Україні економічної системи, яка грунтувалася на товарно-грошових відносинах, і запровадження замість неї прямий (без посередництва грошей) продуктообмін, здійснення якого покладалося на державних чиновників. Саме чиновники, а не об'єктивні ринкові закони попиту і пропозиції диктували, від кого, кому, що і в якій кількості передавати для споживання, що й скільки виробляти. В уяві більшовиків - як рядових, так і вищих керівників - це були безпосередні кроки з комунізм -найдосконаліше суспільство, справжній рай для трудящих.Розглянемо складові частини політики "воєнного комунізму". Однією з найголовніших була націоналізація промисловості, фінансів, транспорту, зв'язку.В аграрній політиці курс було взято на ліквідацію великих поміщицьких і селянських господарств. Але не всі вони потрапили до рук селянської бідноти. В 1919 р. влада прагнула як найбільше земель поміщицьких маєтків перетворити в радгоспи, комуни, артілі.Продовольчу справу влада, будувала на принципах державної монополії на найважливіші продовольчі товари, якими розпоряджалися лише державні органи., Було запроваджено продовольчу розкладку, яка зводилася до вилучення (часто з допомогою сили) продовольчих ресурсів із села, ь містах оуло введено систему "пайків", які розподілялися за "класовим принципом": більше - вищим чиновникам апарату, майже нічого - так званим "Нетрудовим елементам і членам їх сімей. Іаким чином, сфера торгівлі звужувалася; вона все більше перетворювалася в незаконну, з точки зору влади, діяльність.У зв'язку з тим, що матеріальні стимули до праці зникали, для підтримання в робочому стані народного господарства вводилася мілітаризація праці Прагнення кинути виробництво вважалося державним злочином. Щоб придушити його, проводилася політика "червоного терору". Ця політика була однією з найважливіших складових політики "Воєнного комунізму". "Червоний терор" виявлявся в ліквідації всіх реальних і потенційних противників більшовизму, подушення морального духу населення тощо.

Індустріалізація та колективізація: позитивні і негативні наслідки Насильницька колективізація майна селян у колгоспи…розкуркулення… забирали все…

Із насильницькими намірами… супротив – розстріл…вороги народу…індустріалізація проводилась за короткий термін, на робочій силі селян.

Голодомо́р 1932—1933 років (англ. Famine Genocide, Ukrainian Genocide) — голод в сільських районах СРСР, зокрема України, викликаний організованими заходами керівників УРСР і СРСР. Він викликав масову загибель сільського населення України і півдня Росії, переважну більшість якого становили українці

У деяких дослідженнях (Джеймс Мейс,Роберт Конквестта інші) автори доводять, що Голодомор відповідає загальноприйнятому[1] визначенню геноциду. Голодомор як геноцидукраїнського народусталінським режимом у1932—1933р. офіційно визнаний урядамиУкраїни,Австралії,Угорщини,Ватикану,Латвії,Литви,Естонії,Італії,Аргентини,Канади,Грузії,Польщі,США,Іспанії,Перу,ЧехіїтаКолумбії.

Див питання 91

Розстріляне відродження — літературно-мистецькепокоління20-х — початку 30-хрр. вУкраїні, яке дало високохудожні твори у галузілітератури,живопису,музики,театруі яке було знищене тоталітарнимбільшовицькимрежимом.

Термін «розстріляне Відродження» вперше запропонував діаспорний літературознавець Юрій Лавріненко, вживши його як назву збірника найкращих текстів поезії та прози 1920-30-х рр.За це десятиліття (1921—1931) українська культура спромоглася компенсувати трьохсотрічне відставання й навіть переважити на терені вітчизни вплив інших культур, російської зокрема (на1 жовтня1925року в Україні нараховувалося 5000 письменників).

Кульмінацією дій радянського репресивного режиму стало 3 листопада 1937 року. Тоді, "на честь 20-ї річниці Великого Жовтня" у Соловецькому таборі особливого призначення за вироком Трійки розстріляний Лесь Курбас.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]