Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломна робота.docx
Скачиваний:
199
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
795.51 Кб
Скачать

3.1. Прогнозування обсягів реалізації продукції тов «Бучацький сирзавод» з використанням методів економіко-математичного моделювання на базі прикладного програмного забезпечення еом

Суспільне життя неможливе без передбачення майбутнього, без прогнозування перспектив розвитку. Економічні прогнози необхідні для визначення шляхів розвитку суспільства й економічних ресурсів, що забезпечують його досягнення, для виявлення найбільш імовірних і економічно ефективних варіантів довгострокових, середньострокових і поточних планів, обґрунтування основних напрямків економічної і технічної політики, передбачення наслідків прийнятих рішень і здійснюваних у даний момент заходів. В умовах науково-технічного прогресу й удосконалення економічної системи держави, прогнозування стає одним з вирішальних наукових факторів формування стратегії і тактики суспільного розвитку.

Таким чином, сучасні умови вимагають максимального розширення фронту прогнозування, подальшого удосконалення методології і методики розробки прогнозів. Чим вищий рівень прогнозування процесів суспільного розвитку, тим ефективнішим є планування і керування цими процесами в суспільстві.

Одним з поширених засобів прогнозування є побудова ліній тренду засобами MS Excel на основі точкової діаграми за фактичними даними минулих періодів. Ті чи інші якісні властивості розвитку виражають різні рівняння трендів. MS Excel пропонує різноманітні типи апроксимуючої залежності: лінійна, логарифмічна, поліноміальна, степенева, експонентна, лінійна фільтрація. Однак, спроба реалізувати запропоновані моделі призводить до значно різних чисельних результатів, які до того ж, часто мають різний напрямок розвитку. Це призводить нас до завдання оцінки можливості використання тієї чи іншої моделі прогнозування.

Для визначення достовірності прогнозу використовують значення коефіцієнта детермінації.

Коефіцієнт детермінації (R2) – статистичний показник, що використовується в статистичних моделях як міра залежності варіації залежної змінної від варіації незалежних змінних. Вказує наскільки отримані спостереження підтверджують модель. Значення коефіцієнта детермінації змінюється від 0 до 1. За шкалою Чеддока модель вважається адекватною, якщо значення цього коефіцієнта ≥ 0,7. Чим ближче значення () до одиниці, тим точніше обрана модель відображати тенденцію розвитку.

У даній роботі ми будемо проводити прогноз обсягу реалізованої продукції ТОВ «Бучацький сирзавод» на 2014 рік.

Вхідними даними для прогнозування показника на 2014 рік будуть обсяги реалізованої продукції за останні 5 років, тобто за 2009-2013 рр. (таблиця 3.1).

Таблиця 3.1 – Обсяги реалізації продукції ТОВ «Бучацький сирзавод» за 2009-2013

роки.

Роки

2009

2010

2011

2012

2013

Період (t)

1

2

3

4

5

Обсяг реалізованої продукції (тис. грн)

21575

18433

23243

26521

29341

Для прогнозування використаємо такі види тенденції: лінійну (рисунок 3.1), логарифмічну (рисунок 3.2), поліноміальну (рисунок 3.3).

Рисунок 3.1 – Лінійна модель тренду

Рисунок 3.2 – Логарифмічна модель тренду

Рисунок 3.3 – Поліноміальна модель тренду

Складемо таблицю значень коефіцієнта детермінації.

Таблиця 3.2 – Значення коефіцієнта детермінації ()

Вид апроксимації

Прогнозна модель

Лінійна

y = 2362x + 16737

0,773

Логарифмічна

y = 5106,7ln(x) + 18933

0,5837

Поліноміальна

y = 742,29x2 - 2091,7x + 21933

0,8799

З таблиці 3.2 бачимо, що поліноміальна лінія тренду найбільш підходить для прогнозування, рівняння якої: y = 742,29x2 - 2091,7x + 21933 та тіснотою зв’язку 0,8799.

За допомогою цього рівняння ми знаходимо прогнозне значення на 2014 рік, тобто шостий період y = 742,29*62 - 2091,7*6 + 21933 = 36105 тис. грн.

Отже, знайшовши прогноз на 2014 рік складемо таблицю з обсягом реалізованої продукції ТОВ «Бучацький сирзавод» за 2009-2014 рр. (таблиця 3.2).

Таблиця 3.3 – Обсяг реалізованої продукції ТОВ «Бучацький сирзавод» за

2009-2014 рр. роки

Роки

2009

2010

2011

2012

2013

2014

Обсяг реалізованої продукції (тис. грн.)

21575

18433

23243

26521

29341

36105

Побудуємо графік обсягу реалізованої продукції ТОВ «Бучацький сирзавод» з 2009 по 2014 роки та проведемо аналіз (рис.3.3).

Рисунок – 3.4 – Обсяг реалізованої продукції ТОВ «Бучацький сирзавод» за 2009-2014 роки

Бачимо, що обсяг реалізованої продукції починаючи із 2010року збільшується. Розрахований показник обсягу реалізованої продукції на 2014 рік дає можливість підприємству передбачити які обсяги потрібно закупити у 2014 році сировини, скільки продукції потрібно виготовити та яку кількість ресурсів потрібно залучити для виготовлення продукції. Основний показник який можна передбачити, знаючи обсяг реалізованої продукції, це є прибуток.

Таким чином, актуальність і важливість прогнозування стану підприємства полягає в тому, що на його основі визначаються альтернативні шляхи розвитку підприємства, обирається найкращий з них і передбачаються головні дії керівництва, спрямовані на максимально раціональне і ефективне використання потенційних можливостей підприємства та реалізацію всіх необхідних заходів, спрямованих на мінімізацію або уникнення можливих ризиків у майбутній діяльності суб’єкта господарювання. Прогноз є своєрідною базою для планування стану підприємства, розробки майбутньої стратегії господарюючого суб’єкта. Отже, не дивлячись на ймовірнісний характер, прогнозування є запорукою і важливою складовою ефективної діяльності підприємства.

РОЗДІЛ 4 СПЕЦІАЛЬНИЙ РОЗДІЛ

4.1 Опис програми Microsoft Excel яка використовувалась у даній роботі

У даній роботі використовувалась програма яка має назву Microsoft Excel. Програма Microsoft Excel – це неймовірно потужний засіб для аналізу великих обсягів даних. Excel — це програма, в якій можна створювати таблиці, обчислювати й аналізувати дані. В основі всіх цих можливостей лежить сітка клітинок. Клітинки можуть містити числа, текст або формули. Дані вводяться у клітинки, а потім групуються за рядками та стовпцями. Це дає змогу додавати, сортувати й фільтрувати дані, розміщувати їх у таблицях і створювати відповідні діаграми.

Розглянемо основні кроки які потрібні для початку роботи.

Створення нової книги

Документи Excel називаються книгами. Кожна книга складається з аркушів, які зазвичай називаються електронними таблицями. До книги можна додавати скільки завгодно аркушів або створювати нові книги, щоб окремо зберігати дані.

  • Послідовно вибираємо елементи Файл > Створити.

  • У розділі Створити вибираємо варіант Нова книга.

Введення даних

  • На новому аркуші клацаємо на пусту клітинку, наприклад A1.

Номери клітинок визначаються за рядком і стовпцем на аркуші. Отже, клітинка A1 міститься в першому рядку стовпця A.

  • Вводимо текст або число у клітинку.

  • Натискаємо клавішу табуляції або Enter, щоб перейти до наступної клітинки.

Розміщення даних у таблиці

Розмістивши дані в таблиці, ми зможете отримати доступ до багатьох ефективних функцій програми Excel. Перш за все таблиця дає змогу швидко сортувати та фільтрувати дані.

  • Виділяємо дані: клацаємо першу клітинку з даними та перетягуємо курсор до останньої клітинки з даними.

Щоб виділити дані за допомогою клавіатури, натискаємо клавіші зі стрілками, утримуючи натиснутою клавішу Shift.

  • Натискаємо кнопку Швидкий аналіз  у правому нижньому куті виділених даних.

Рисунок 4.1 – Швидкий аналіз даних

  • Вибираємо вкладку Таблиці й переміщаємо вказівник на кнопку Таблиця, щоб побачити, як виглядатимуть дані. Результат нас влаштовує, тоді натискаємо цю кнопку.

Рисунок 4.2 – Представлення даних у таблиці

  • Тепер можна по експериментувати з даними. Наприклад, відфільтруємо лише потрібні дані або відсортовуємо значення від найбільшого до найменшого. Клацаємо стрілку  в заголовку стовпця таблиці.

  • Щоб відфільтрувати дані, знімаємо прапорець Виділити все. Буде знято всі прапорці. Далі встановлюємо прапорці для даних, які потрібно відображати в таблиці.

Рисунок 4.3 – Фільтрація даних

  • Щоб відсортувати дані, можем вибрати пункт Сортування від найменшого до найбільшого або Сортування від найбільшого до найменшого.

Рисунок 4.4 – Сортування даних

Відображення даних у діаграмі

У засобі "Швидкий аналіз" можемо швидко знайти рекомендовану для даних діаграму та переглянути її.

  • Виділяємо клітинки з даними, які потрібно відобразити в діаграмі.

  • Натискаємо кнопку Швидкий аналіз  у правому нижньому куті виділених даних.

  • Вибираємо вкладку Діаграми та переміщаємо вказівник по рекомендованих діаграмах, щоб переглянути їх. Далі клацаємо на потрібну на діаграму.

Рисунок 4.5 – Вибір діаграми

Збереження результатів роботи

  • На панелі швидкого доступу натискаємо кнопку Зберегти або натискаємо сполучення клавіш Ctrl+S.

Рисунок 4.6 – Збереження даних

Якщо документ уже зберігався, додаткові дії не потрібні.

  • Якщо документ зберігається вперше, виконуємо такі дії:

  • У розділі Зберегти як указуємо, де слід зберегти книгу, і переходимо до потрібної папки.

  • У полі Ім’я файлу вводимо ім’я книги.

  • Натискаємо кнопку Зберегти, щоб завершити роботу.

4.2 Алгоритм прогнозування обсягу реалізованої продукції ТОВ «Бучацький сирзавод» на 2014 рік за допомогою програмного забезпечення MS Excel.

Прогнозування обсягу реалізованої продукції ми проводили за таким алгоритмом.

Вхідними даними для прогнозування були обсяги реалізованої продукції за 2009-2013 рр. прогнозування здійснювалось за допомогою комп’ютера, а саме у програмному забезпеченні Excel. Для цього вхідні дані вносилися у вигляді таблиці. Обсяг реалізованої продукції представлений на рисунку 4.7.

Рисунок 4.7 – Вхідні дані для прогнозування

На основі цих даних побудуємо графік.

Рисунок 4.8 – Обсяг реалізованої продукції

Після того як побудували графік по обсягам реалізованої продукції добавляємо лінію тренду до нього.

Рисунок 4.9 – Вибір лінії тренду за допомогою MS Excel

Як бачимо є різні види лінії тренду. Для того, щоб обрати правильну лінію помістимо на діаграму величину яка показує достовірність апроксимації, тобто R2, та відобразимо рівняння за допомогою якого будемо робити прогноз.

Рисунок 4.10 – Величина достовірності апроксимації

Помістивши на діаграму величину достовірності апроксимації та рівняння за допомогою якого будемо робити прогноз, вибираємо лінію тренду де найбільше число R2.

Рисунок 4.11 – Побудова лінії тренду

Із рисунка 4.11 бачимо, що R2 у нас становить 0,8799 при поліноміальний лінії тренду другого степеня, і це означає, що дана лінія тренду нам підходить для прогнозування. Також на рисунку ми бачимо рівняння за допомогою якого ми будемо робити прогноз на наступний рік, тобто 2014.

у=742,29х2-2031,7х+21933 (4.1)

Отримавши рівняння за допомогою якого будемо робити прогноз та перевіривши його на величину достовірності можемо зробити прогноз.

Рисунок 4.12 – Алгоритм прогнозного розрахунку обсягу реалізованої продукції ТОВ «Бучацький сирзавод

Побудувавши прогноз на 2014 рік, побудуємо діаграму обсягу реалізованої продукції ТОВ «Бучацький сирзавод» за 2009-2014 рр.

Рис.4.13 – Обсяг реалізованої продукції ТОВ «Бучацький сирзавод» за