Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка, бакалаври, 2013.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
478.21 Кб
Скачать

4. Вимоги щодо оформлення випускної роботи

4.1. Загальні правила оформлення роботи

Випускна робота повинна бути виконана й оформлена з додержанням вимог до наукових робіт. Оптимальний обсяг — не менше 80 друкованих сторінок, список використаних джерел повинен містити не менше 50 джерел, з них не менше 60 відсотків опублікованих за останні 5 років.

Обов'язковою вимогою до роботи є написання її державною мовою, за винятком списку використаної літератури, де джерело записується мовою видання. Цитати з таких джерел наводяться в тексті виключно українською мовою.

Текст роботи набирається на комп'ютері на одному звороті сторінки аркуша білого паперу формату А4 (210x297 мм). Для написання необхідно використовувати текстовий редактор Microsoft Word, шрифт – Times New Roman, кегль — 14, міжрядковий інтервал – 1,5, абзац – 1,25 см. Текст роботи необхідно друкувати, залишаючи поля таких розмірів: ліве - 30 мм, праве - 15 мм, верхнє - 20 мм, нижнє - 20 мм.

Помилки, описання і орфографічні неточності, які виявилися під час написання випускної роботи, можна виправляти підчищенням або зафарбуванням білою фарбою і нанесенням на тому ж місці або між рядками виправленого тексту (фрагменту малюнка). Допускається наявність не більше двох виправлень на одній сторінці.

Текст основної частини випускної роботи поділяють на розділи, підрозділи, пункти та підпункти.

Заголовки структурних частин випускної роботи «ЗМІСТ», «ВСТУП», «РОЗДІЛ», «ВИСНОВКИ», «ДОДАТКИ», «СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ», друкують великими літерами симетрично до набору тексту. Заголовки підрозділів друкують маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу. Крапку у кінці заголовка не ставлять. Якщо заголовок складається з двох або більше речень, їх розділяють крапкою. Заголовки пунктів друкують маленькими літерами (крім першої великої) з абзацного відступу в розрядці у підбір до тексту. В кінці заголовка, надрукованого в підбір до тексту, ставиться крапка. Кожну структурну частину роботи необхідно починати з нової сторінки. Після закінчення підрозділу через один інтервал, з абзацу, пишеться заголовок наступного підрозділу. Текстова частина до підрозділу пишеться з наступного рядка, після заголовка цього підрозділу через інтервал.

Нумерацію сторінок, розділів, підрозділів, пунктів, підпунктів, рисунків (малюнків), таблиць, формул подають арабськими цифрами без знака №.

При нумерації першою сторінкою вважається титульна, на ній цифра 1 не ставиться, другою — заповнений бланк «завдання», який не входить до загальної нумерації сторінок випускної роботи, третьою – «зміст», на ній цифра 2 не ставиться, четвертою – анотація, яка не входить до загальної нумерації сторінок випускної роботи, а на наступній сторінці, з якої починається «вступ», проставляється цифра 3 і далі згідно з порядком послідовно розташовують розділи, висновки, список використаних джерел, додатки. Всі вони починаються з нової сторінки, а кожен з підрозділів — після закінчення попереднього. Порядковий номер проставляється у правому верхньому куті сторінки без крапки.

Якщо в роботі вжито специфічну термінологію, а також використано маловідомі скорочення, нові символи, позначення і таке інше, то їх перелік можна навести у вигляді окремого списку, який розміщують перед вступом. Перелік друкується двома колонками, де зліва за абеткою наводять, наприклад, скорочення, справа — їх детальну розшифровку. Якщо спеціальні терміни, скорочення, символи, позначення і таке інше повторюються менше трьох разів, перелік не складають, а їх розшифровку наводять у тексті при першій згадці.