Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка, бакалаври, 2013.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
478.21 Кб
Скачать

4.6. Правила цитувань та посилання на використані джерела

При написанні роботи студент повинен посилатися на джерела, матеріали або окремі результати з яких наводяться в роботи, або на ідеях і висновках яких розроблюються проблеми, задачі, питання, вивченню яких присвячена випускна робота. Такі посилання дають змогу відшукати документи і перевірити достовірність відомостей про цитування документа, дають необхідну інформацію щодо нього, допомагають з'ясувати його зміст, мову текст та обсяг. Посилатися слід на останні видання публікацій. На більш ранні видання можна посилатися лише в тих випадках, коли наявний у них матеріал, не включений до останнього видання.

Якщо використовують відомості, матеріали з монографій, оглядових статей, інших джерел з великою кількістю сторінок, тоді в посиланні необхідно точно вказати номери сторінок, ілюстрацій, таблиць, формул з джерела, на яке є посилання в роботи.

Загальні вимоги до цитування такі:

а) текст цитати починається і закінчується лапками і наводиться в тій граматичній формі, в якій він поданий у джерелі,  із збереженням особливостей авторського написання. Наукові терміни, запропоновані іншими авторами, не виділяються  лапками, за винятком тих, що викликали загальну полеміку. У цих випадках використовується вираз «так званий»;

б) цитування повинно бути повним, без довільного скорочення авторського тексту та без перекручень думок автора.

Пропуск слів, речень, абзаців при цитуванні допускається без перекручення авторського тексту і позначається трьома крапками,

Вони ставляться у будь-якому місці цитати (на початку, всередині, наприкінці). Якщо перед випущеним текстом або за ним стояв   розділовий знак, то він не зберігається;

в) кожна цитата обов'язково супроводжується посиланням на джерело;

г) при непрямому цитуванні (переказі, викладі думок інших авторів своїми словами), що дає значну економію тексту, слід бути гранично точним у викладенні думок автора, коректним щодо оцінювання його результатів і давати відповідні посилання на джерело;

Посилаючись на джерело слід мати на увазі, що кількість посилань має бути оптимальною, тобто не надто надмірною чи мізерною. Загальний обсяг огляду літератури не повинен перевищувати 20% обсягу основної частини випускної роботи. Не рекомендується робити більше 2 посилань на сторінку.

Посилання на літературні джерела в тексті дають у квадратних дужках [ ] без сторінки, якщо посилаються на джерело в цілому. Сторінка ставиться, коли посилаються на конкретну цитату.

Наприклад:

«….За галузевою ознакою основні засоби поділяються: ….» [3, с. 453].

«….Використовуючи у своїх працях поняття «матеріальні ресурси», проф. Ф.Ф. Бутинець зазначає …» [6, с. 114-165].

Цифри у квадратних дужках відповідають порядковому номеру джерела зі списку використаних джерел.

4.7. Оформлення списку використаних джерел

Наукове дослідження завершується списком використаних дже­рел. Відомості про джерела, включені до списку, необхідно давати відповідно до вимог державного стандарту з обов'язковим дотриманням: ГОСТ 7.1-84 «Бібліографічне описання документа. Загальні вимоги та правила укладання», ДСТУ 3582-97 «Інформація та документація».

Джерела можна розміщувати одним із таких способів:

• в алфавітному порядку прізвищ перших авторів або заголовків (такий спосіб найпоширеніший та універсальний);

• у хронологічному порядку;

• за порядком появи посилань у тексті.

Найпоширенішим способом розміщення джерел є розміщення їх у алфавітному порядку, що означає розташування їх за алфавітним переліком за прізвищами авторів або перших слів назв творів, записаних не на автора. Авторів, з однаковими прізвищами записують в алфавітному порядку їхніх ініціалів. Праці одного автора записують за алфавітом перших літерів назв його праць, праці одного автора з однаковою назвою — за хронологією.

Спочатку наводять літературу видану кирилицею, після неї — латиною і далі — мовами з особливою графікою (за алфавітом назв мов — арабською, вірменською, грузинською тощо).

Основна вимога до складання списку використаних джерел — однотипне оформлення і дотримання чинного державного стандарту на бібліографічний опис творів друку (ГОСТ 7.1-84).

Приклад оформлення бібліографічного опису у списку джерел див. у табл. 1.

Таблиця 1

Приклади оформлення бібліографічного опису у списку джерел

Характеристика джерела

Приклад оформлення

Книги:

  • Один автор

Блакита Г. В. Бухгалтерський облік. Практикум. Навчальний посібник / Г. В. Блакита – К. : Центр учбової літератури, 2011. – 152 с.

  • Два автори

Гольцова С. М. Бухгалтерський облік: Навчальний посібник /

С. М. Гольцова, І. Й. Плікус - [2-ге вид., перероб. і доп.]. - Суми: Університетська книга, 2007 .- 254 с.

  • Три автори

Корецький М. Х. Управлінський облік: Навч. посібник / М. Х. Корецький, Н. В. Даций, Л. В. Пельтек. – К.: Центр учбової літератури, 2007. – 296 с.

  • Чотири автори

Фінансовий облік: Підручник / С. Ф. Голов, В. М. Костюченко, І. Ю. Кравченко, Г. А. Ямборко. – Київ: „Лібра”, 2005. – 976 с.

  • П’ять і більше авторів

Бухгалтерський облік для економістів і правознавців: навч. посібник / [Берадзе Л. Є., Бондар Т. А., Воронова М. О. та ін.] ; ред. Ю. А. Кузьмінський. – К. : КНЕУ, 2007. – 648 c.

Багатотомний документ

Бондаренко В. Г. Теорія ймовірностей і математична статистика. Ч.1 / В. Г. Бондаренко, І. Ю. Канівська, С. М. Парамонова. — К. : НТУУ "КПІ", 2006. — 125 с.

продовження таблиці 1

Матеріали конференцій, з’їздів

Матеріали науково-практичної конференції ”Теоретичні та прикладні аспекти розвитку економіки”. – Тернопіль: ТНТУ ім. І. Пулюя, 2011. — 267 с.

Словники

Тимошенко З. І. Болонський процес в дії : словник-довідник основ. термінів і понять з орг. навч. процесу у вищ. навч. закл. / З. І. Тимошенко, О. І. Тимошенко. — К. : Європ. ун-т, 2007. — 57 с.

Законодавчі та нормативні документи

Податковий кодекс України. – К.: ДП «ІОЦ ДПА України», 2010. – 336 с.

Дисертації

Голов С.Ф. Сучасний стан та перспективи розвитку бухгалтерського обліку в Україні: дис…д-ра екон. Наук: 08.00.09 /С.Ф. Голов; Держ. вищ. навч. закл. «Київ. Нац.. екон. ун-т ім. В. Гетьмана». – К., 2009. – 276с.

Автореферати дисертацій

Нападовська Л.А. Системне планування господарської діяльності торговельних підприємств у нестабільному середовищі: автореф. дис. канд. екон. наук : 08.00.04 / Л.А. Нападовська; Київський національний торговельно-економічний ун-т. – К., 2009. – 19с.

Частина книги, періодичного, продовжуваного видання

Марченко Д. Автоматизація бухгалтерського обліку як джерело зростання його ефективності / Д. Марченко // Актуальні проблеми економіки. - 2009. - № 6 .-с. 248-255.

Електронні ресурси

  1. Бібліотека і доступність інформації у сучасному світі: електронні ресурси в науці, культурі та освіті : (підсумки 10-ї Міжнар. конф. „Крим-2003”) [Електронний ресурс] / Л. Й. Костенко, А. О. Чекмарьов, А. Г. Бровкін, І. А. Павлуша // Бібліотечний вісник — 2003. — № 4. — С. 43. — Режим доступу до журн. :

http://www.nbuv.gov.ua/articles/2003/03klinko.htm.

  1. Порядок визначення розміру збитків від розкрадання, недостачі, знищення (псування) матеріальних цінностей [Електронний ресурс] : затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 22.01.96 № 116. / Режим доступу:

http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=116-96-%EF