Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка, бакалаври, 2013.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
478.21 Кб
Скачать

2. Структура випускної роботи

Враховуючи той факт, що випускні роботи студентів відносяться до наукових досліджень, випускна робота повинна бути виконана й оформлена з дотриманням вимог до наукових праць, що містяться в ДСТУ 3008-95 ”Документація. Звіти у сфері науки і техніки. Структура і правила оформлення”, ДСТУ 3582-97 ”Інформація та документація. Скорочення слів в українській мові в бібліографічному описі. Загальні вимоги та правила”.

Випускна робота має містити такі структурні частини:

  • титульний аркуш;

  • завдання на випускну роботу;

  • зміст;

  • анотація;

  • вступ;

  • основна частина;

  • висновки та пропозиції;

  • додатки;

  • список використаних джерел.

Обсяг структурних частин випускної роботи наведений у додатку Б.

2.1. Титульний аркуш

Титульний аркуш вважається першою сторінкою роботи та повинен містити: найменування вищого навчального закладу і кафедри, де виконано кваліфікаційну роботу; тему роботи; група, прізвище, ім’я, по-батькові автора; посада, науковий ступінь, прізвище, ім’я, по-батькові наукового керівника, консультанта, нормоконтролера, рецензента; місто і рік.

2.2. Завдання на комплексну випускну роботу

Затвердивши план роботи, студент отримує від керівника завдання на її виконання, в якому обумовлюється коло проблем, які необхідно вивчити. Зокрема у завданні зазначаються:

  • тема випускної роботи та наказ по університету, яким вона затверджена (вписується після підписання наказу);

  • термін здачі студентом закінченої роботи, який встановлюється рішенням кафедри з урахуванням часу, необхідного для отримання відгуку керівника, візи завідуючого кафедри про допуск до захисту, рецензій на випускну роботу;

  • вихідні дані до роботи;

  • конкретні завдання з окремих частин роботи, послідовність та зміст яких визначають програму дій студента та майбутню структуру роботи.

  • перелік графічного (ілюстративного) матеріалу:

  • консультанти з окремих розділів роботи (зазначаються назви питань та вчене звання, прізвище, ініціали й посада консультанта з цих питань);

  • дата видачі завдання.

Завдання підписується керівником випускної роботи, який несе відповідальність за реальність виконання та збалансування її обсягу з часом, відведеним на виконання роботи, а також студентом, який своїм підписом засвідчує отримання завдання для виконання. В завданні наводиться графік та терміни виконання основних розділів та усієї роботи в цілому.

Завдання затверджується завідувачем кафедри та є обов’язковою складовою випускної роботи.

2.3. Зміст

Зміст містить найменування та номери початкових сторінок усіх розділів, підрозділів та пунктів (якщо вони мають заголовок), зокрема вступу, висновків до розділів, загальних висновків, додатків, списку використаних джерел.

2.4. Анотація

Анотація використовується для короткої характеристики виконаної випускної роботи. Анотування – процес аналітично-синтетичного опрацювання інформації, мета якого – отримання узагальненої характеристики документу, що розкриває логічну структуру та найсуттєвіший зміст. У анотації подається важлива інформація про зміст та результати проведеного дослідження, що дає можливість встановити її призначення, вирішити, чи варто звертатися до повного тексту праці.

Елементами анотації повинні бути: тема роботи; відомості про автора, рік та місце виконання роботи; короткий опис роботи; результати роботи;

Текст анотації вирізняється лаконічністю, високим рівнем узагальнення інформації, що представлена в роботі. Не варто використовувати складні синтаксичні конструкції, громіздкі речення, що перешкоджають сприйняттю тексту. Належить використовувати стандартизовану термінологію, уникати складних граматичних зворотів, незрозумілих чи маловідомих понять і символів.

Після кожної анотації наводяться ключові слова. Загальна кількість – не менше трьох і не більше десяти. Зразок анотації наведений в додатку В.