Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
computer_graphic_lectsii.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
2.16 Mб
Скачать

Використання контекстних меню

КОМПАС-ГРАФІК дозволяє значно спростити виконання багатьох дій, надаючи користувачеві можливість викликати контекстні меню.

Ці меню видаються на екран по натисканню правої кнопки миші. Склад меню буде різним для різних ситуацій. При цьому в меню будуть зібрані команди, найбільш типові для даного моменту роботи.

Наприклад, якщо в документі виділені кілька об'єктів, то при щиглику правою кнопкою миші на одному з них буде видано меню з наступними командами обробки цих виділених об'єктів:

Рис. Приклад контекстного меню

Таким чином, при виконанні різних дій можна звернутися до потрібної команди не тільки через сторінки верхнього меню або панелі кнопок, але і через контекстні меню, причому останній спосіб є найбільш швидким.

Автоматичне і ручне створення об’єктів.

Коли Ви варіюєте кілька параметрів об'єкта при кресленні, найчастіше буває не потрібно створювати об'єкт відразу після уведення усіх визначальних його параметрів. Зручніше спочатку оцінити, чи правильно задані значення параметрів, а вже потім підтвердити створення об'єкта.

Після виклику більшості команд введення об'єктів на Панелі спеціального керування відображаються дві кнопки. Одна з них, Автоматичне створення об'єкта, за замовчуванням натиснута. Якщо залишити цю кнопку натиснутої, то всі об'єкти будуть створюватися негайно після введення параметрів, достатніх для побудови.

Якщо ж Ви не хочете, щоб об'єкти створювалися автоматично, натисніть цю кнопку. Тепер для того, щоб підтвердити створення кожного чергового елемента, потрібно буде додатково натиснути кнопку Створити об'єкт.

Повторне виділення об'єктів

При виконанні багатьох команд потрібно вказувати об'єкти, що служать базовими для побудови. Наприклад, для створення рівнобіжного відрізка необхідно спочатку вказати базовий відрізок або пряму.

Якщо Ви вказали базовий елемент невірно і потрібно задати його заново, не потрібно переривати для цього поточну команду. Натисніть кнопку Вказати заново на Панелі спеціального керування, а потім укажіть потрібний об'єкт.

Використання буфера обміну

Дуже часто при роботі з кресленнями виникає необхідність у копіюванні або переносі деякої частини зображення в межах одного документа або в інші документи

При роботі з графічними документами (кресленнями і фрагментами) КОМПАС-ГРАФІК використовує власний механізм буфера обміну. Виділивши потрібну частину зображення і помістивши неї в буфер. Ви потім зможете вставити об'єкти, що знаходяться в буфері, або в тієї ж самий, або в інший завантажений для роботи документ. При цьому відпадає необхідність у багаторазовому кресленні однакових або дуже схожих об'єктів

Обсяг інформації, якому можна помістити в буфер обміну, не обмежений. Уміст буфера зберігається на диску в спеціальному системному файлі.

Буфер обміну дозволяє швидко і зручно копіювати або переносити креслярські об'єкти. Однак у тих випадках, коли потрібно виконати складне копіювання (наприклад, по прямокутній або концентричній сітці), використовуйте спеціальні команди редагування.

Вирізання об'єктів у буфер

Для того, щоб вирізувати об'єкти в буфер, потрібно виконайте наступне.

  1. Виділіть всі об'єкти документа, що Ви хочете вирізувати в буфер обміну.

  2. Виберіть у меню Редактор команду Вирізати (вона доступна тільки в тому випадку, якщо в активному документі маються виділені об'єкти)

Курсор змінює свій зовнішній вигляд, і система очікує вказівки точки, що буде базовою для виділеного набору об'єктів. Можна ввести потрібні значення координат у полях рядка параметрів об'єктів.

Якщо виділено вид цілком або кілька видів, то за базову точку автоматично буде прийнятий початок системи координат нульового виду (лівий нижній кут листа креслення).

Виділені об'єкти копіюються в буфер обміну і потім віддаляються з документа

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]