Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
computer_graphic_lectsii.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
2.16 Mб
Скачать

Зняття параметрів

Для того, щоб скасувати фіксацію значення параметра, встановіть курсор на кнопці поруч з полем цього параметра і клацніть лівою кнопкою миші. Ознакою того, що фіксація знята, є відсутність перехрестя на кнопці параметра.

Нехай при кресленні відрізка була введена перша точка і потім зафіксована значення довжини, рівним 60 міліметрам. Надалі при всіх переміщеннях курсору змінювався тільки кут нахилу відрізка. Якщо тепер звільнити довжину відрізка, то можна буде знову варіювати як кут нахилу, так і довжину.

У процесі побудови об'єкта Ви можете багаторазово виконувати фіксацію і розфіксацію значень його параметрів.

Запам'ятовування параметрів

Часто потрібно накреслити кілька об'єктів, що мають ряд однакових параметрів. Типовим прикладом є побудова концентричних кіл, у яких співпадаючими параметрами будуть координати точки центра.

КОМПАС-ГРАФІК надає можливість запам'ятати значення параметра і використовувати його при побудові наступних об'єктів, але тільки до завершення поточної команди.

Викличте команду побудови окружності, натиснувши кнопку Коло на Інструментальній панелі.

Тепер послідовно вказуйте точки, що лежать на окружностях. Усі ці окружності будуть будуватися від одного центра, причому система не буде очікувати вказівки центра для кожної нової окружності.

Зафіксуйте точку центра окружності, а потім натисніть кнопку Запам'ятати стан на Панелі спеціального керування. Кнопка залишиться в натиснутому стані, що свідчить про запам'ятовування параметра.

Якщо розфіксувати координати центра, а потім вказати іншу центральну точку, можна побудувати нове сімейство концентричних кіл.

Для скидання збережених раніше параметрів відіжміть кнопку Запам'ятати стан.

Отже, для використання однакових параметрів при введенні об'єктів виконаєте наступне.

  1. Введіть значення параметрів, що повинні бути збережені.

  2. Натисніть кнопку Запам’ятати стан.

  3. Виконуйте побудови доти, поки потрібні збережені параметри.

  4. Відіжміть кнопку Запам’ятати стан.

Якщо введені параметри однозначно визначають об’єкт (наприклад, уже зафіксована точка центра і радіус окружності), кнопка Запам’ятати стан буде недоступна для натискання.

Використання прив’язок

В процесі роботи над документами (звичайно графічними) часто виникає необхідність точно встановити курсор в різні характерні точки елементів, іншими словами, виконати прив'язку до точок або примітивів.

КОМПАС-3D надає найрізноманітніші можливості прив'язок до характерних точок (перетин, граничні точки, центр і т.д.) і об'єктів (по нормалі, по напрямах осей координат). Всі варіанти прив'язок об'єднані в меню, яке можна викликати при створенні, редагуванні або виділенні графічних об'єктів натисненням правої кнопки миші (тобто за допомогою контекстного меню). Прив'язку можна також виконувати за допомогою клавіатури.

Залежно від вибраного варіанту прив'язки змінюється зовнішній вигляд курсора. Форма і розмір курсора можуть бути настроєні користувачем у відповідному діалозі.

Ви можете встановити різні комбінації прив'язок, що діють за умовчанням (глобальні прив'язки) в діалозі настройки глобальних прив'язок.

Це меню виводиться на екран при натисненні правої кнопки миші під час виконання різних команд створення і редагування графічних об'єктів. Локальна прив'язка — одноразова. Список можливих прив'язок:

Для прив'язки встановіть курсор так, щоб характерна точка об'єкту, яку потрібно захопити, знаходилася усередині пастки курсора. Після цього зафіксуйте курсор натисненням лівої кнопки миші або клавіші <Enter>.

Розмір пастки курсора можна змінити в діалозі настроювання курсора.

Команда Ближайшая точка

Дозволяє виконати прив'язку до найближчої характерної точки об'єкту (наприклад, до початкової точки відрізка, центру або квадранта кола), до кутових точок таблиці основного напису або до точки початку поточної системи координат.

Команда Середина

Дозволяє виконати прив'язку до середини об'єкту або до середини сторони внутрішньої рамки листа креслення. Увага: при вказівці на коло відбудеться прив'язка до лівої квадрантної точки.

Команда Пересечение

Дозволяє виконати прив'язку до найближчого явного перетину об'єктів (тобто осі не подовжуються).

Команда Касание

При виборі даного способу прив'язка виконуватиметься так, щоб створюваний об'єкт (відрізок, дуга і т.п.) торкався вказаного об'єкту в точці, найближчій до поточного положення курсора. Ця прив'язка не може бути першою, наприклад, не можна створити відрізок, який би торкався двох кіл.

Команда Нормаль

При виборі даного способу прив'язка виконуватиметься так, щоб створюваний об'єкт (наприклад, відрізок) розташовувався перпендикулярно вказаному об'єкту.

Команда По сетке

Дозволяє виконати прив'язку до найближчої точки допоміжної сітки. При цьому зображення самої сітки на екрані може бути вимкнене. Заздалегідь необхідно вказати крок сітки.

Команда Выравнивание

При виборі даного способу прив'язки виконуватиметься вирівнювання точки об'єкту, що вводиться, за іншими характерними точками, а також по останній зафіксованій точці. Останньою зафіксованою точкою вважається не тільки точка, вказана при виконанні якої-небудь команди, але і точка, в яку курсор був встановлений за допомогою клавіатурної прив'язки.

Наприклад, ви намалювали відрізок. Останньою зафіксованою точкою є його кінцева точка. Якщо тепер за допомогою комбінації клавіш <Shift>+<5> прив'язатися до середини цього відрізка, то середина стане останньою зафіксованою точкою, і при переміщенні курсора фантомні лінії вирівнювання проходитимуть через середину відрізка.

Вирівнювання виконується без урахування кута нахилу локальної системи координат.

Колір відображення фантомних ліній вирівнювання відповідає кольору, встановленому для збільшеного курсора.

Команда Угловая привязка

При виборі даного способу прив'язки курсор переміщатиметься щодо останньої зафіксованої точки під кутами, кратними вказаному при настройці прив'язок значенню.

Наприклад, при настройці прив'язок значення кроку кутової прив'язки встановлене рівним 15°. Тоді в результаті дії кутової прив'язки курсор переміщатиметься уподовж прямих, що проходять через останню зафіксовану точку, під кутами 15°, 30°, 45°, 60°, 90°, 105° і т.д. Відлік кутів ведеться в поточній системі координат. За умовчанням крок кутової прив'язки рівний 45°.

Команда Центр

Дозволяє виконати прив'язку до центральної точки кола, дуги або еліпса.

Команда Точка на кривой

Дозволяє виконати прив'язку до найближчої точки вказаної кривої.

Глобальні прив’язки являються першим типом прив’язок, з якими Ви зіткнетесь відразу після початку роботи в КОМПАС. Важлива особливість глобальних прив’язок полягає в тому, що в КОМПАС можна включати декілька різних глобальних прив’язок одночасно. Кнопка для виклику діалога настройок глобальних прив’язок розташована в Стрічці текучого стану.

Локальні прив’язки дозволяють виконати тіж самі процедури прив’язки курсора до характерних точок існуючих геометричних об’єктів. Однак вони володіють двома важливими особливостями:

  1. Локальна прив’язка є більш пріоритетною, ніж глобальна.

  2. Будь-яка з них виконується лише для одного запиту точки.

Всі локальні прив’язки зібрані в Меню локальних прив’язок. Для того, щоб в нього війти, потрібно клацнути правою клавішею миші і вибрати каскадне меню Прив’язки.

Клавіатурні прив’язки являють собою команди точного позиціювання курсора, які Ви виконуєте з допомогою клавіатури, натискаючи відповідні клавіші або їх комбінації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]