Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТСА / Методичка СРС 2014.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
293.89 Кб
Скачать

Тема 9. Задавачі систем автоматичного регулювання

Методичні вказівки.Задавачі призначені для установки заданого значення параметру. В рамках даного курсу розглядаються такі типи задавачів: ЗД-10К, РЗД-12, РЗД-22, БРУ1, БРУ7, їх електричні та структурні схеми, критерії вибору, параметри та технічні характеристики, підключення задавачів до регулятора.

Окремо треба розглянути настроювання різних видів задавачів, зокрема за допомогою пульту управління ПУ-57 для задавача БРУ7.

Література: [4, с. 323-347].

Контрольні питання для самоперевірки:

  1. Виходячи з яких критеріїв здійснюється вибір задавача?

  2. Для чого ще можуть використовуватися задавачі крім установки заданого значення?

Тема 10. Давачі та перетворювачі з уніфікованим вихідним сигналом. Блоки живлення

Методичні вказівки.Ця тема є чи не найважливішою в даному курсі. Тут розглядаються характеристики давачів та перетворювачів з уніфікованим вихідним сигналом, а також способи з’єднання приладів між собою при різних типах сигналів, зокрема за допомогою струмової петлі. Також треба навчитися виконувати розрахунок опору лінії зв’язку. Цей розрахунок є дуже важливим, оскільки навіть ідеально підібрані прилади можуть працювати некоректно через неправильне підключення один до одного.

Щодо конкретних типів перетворювачів температури, то в рамках даного курсу розглядаються такі типи: ИПМ 0104, ИПМ 0399, БПО-32, їх структурна схема, основні блоки та модулі, способи підключення різних типів давачів до перетворювачів, ручне настроювання вхідних та вихідних границь перетворювачів.

Блоки живлення. Правильний вибір блоків живлення є також одним із важливих завдань для коректної роботи всієї системи. В рамках даного курсу треба розглянути такі типи блоків живлення: БП24, БП36, БП 96, БР 906, БП 99, БПИ 24, їх принципові електричні та структурні схеми, навантажувальні характеристики, та наявність гальванічної розв’язки каналів.

Література: [4, с. 348-441].

Контрольні питання для самоперевірки:

  1. Як правильно підключити один перетворювач зі струмовим виходом до декількох вторинних приладів за допомогою струмової петлі?

  2. Як можна здійснити настройку перетворювача ИПМ 0399-2?

  3. В яких із наведених типів блоків живлення є гальванічна розв’язка між каналами?

Тема 11. Сучасні принципи побудови систем автоматичного регулювання

Методичні вказівки.В сучасних САР все більшої популярності набувають цифрові інтерфейси для передачі даних. Вони мають декілька переваг перед звичайними аналоговими, зокрема, можливість передавати декілька сигналів по одній лінії зв’язку, більша завадозахищеність та ін. Але ще багато систем побудовано з використанням звичайних аналогових сигналів. Для таких систем був розроблений інтерфейс HART, який дозволяє накладати цифровий сигнал на звичайний токовий сигнал.

В цій темі треба розглянути принципи побудови систем автоматичного регулювання на основі HART, типи первинних перетворювачів, що видають сигнал з HART-протоколом.

Для прийому HART-сигналів використовується два типу приладів: HART-комунікатори та HART-модеми. Треба розглянути їх призначення, підключення до мережі та настроювання приладів за їх допомогою.

Література: [4, с. 501-521].

Контрольні питання для самоперевірки:

  1. Яким чином кодується інформація за допомого. HART?

  2. Як підключити HART-комунікатор чиHART-модем до струмової петлі?