Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТСА / Методичка СРС 2014.doc
Скачиваний:
62
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
293.89 Кб
Скачать

Тема 4. Мікропроцесорні вторинні прилади та регулятори

Методичні вказівки.Останнім часом мікропроцесорні прилади набувають все більшої популярності через їх функціональність, легкість конфігурування, відносну дешевизну та універсальність, тому ця тема є важливою для сучасних спеціалістів в галузі автоматизації.

Спочатку треба розглянути мікропроцесорні індикатори-регулятори як більш прості прилади. У рамках даного курсу розглядаються індикатори наступних типів: ИТМ-10, ИТМ-20, ИРТ 5930, ИРТ 1730У. Стосовно кожного з них треба зупинитися на наступних питаннях: структурна схема, основні блоки та модулі, підключення різних типів давачів, ручне настроювання за допомогою меню, використання для релейного регулювання.

Далі розглядається мікропроцесорний регістратор РМТ 69L, в якому треба вивчити ті ж самі питання, що й для попередніх приладів, а також додатково способи отримання архівної інформації з регістратору.

Нарешті розглядаються мікропроцесорні ПІД-регулятори МИК-22, МИК-25, ИРТ 5501, в яких треба вивчити ті ж самі питання, що й для попередніх приладів, а також додатково формування різних законів регулювання та способи видачі регулюючого впливу.

Скорочена інформація по кожному приладу приведена у конспекті лекцій, а більш детальну можна знайти у інструкціях по експлуатації на ці прилади.

Література: [4, с. 104-255].

Контрольні питання для самоперевірки:

  1. Які математичні операції можуть виконувати прилади ИТМ-10 та ИТМ-20?

  2. Які є способи представлення інформації у регістраторі РМТ 69L?

  3. Чим відрізняються між собою регулятори МИК-22 та МИК-25?

  4. Як здійснюється ручне управління у регуляторі ИРТ 5501?

Тема 5. Пускові пристрої систем автоматичного регулювання

Методичні вказівки. Пускові пристрої САР призначені для комутації високовольтних мереж, які потрібні для роботи виконавчого механізму, за допомогою низьковольтних сигналів, що видає регулятор.

Найпростішими пусковими пристроями є електромагнітні контактори, для яких треба розглянути їх принципову електричну схему, переваги та недоліки.

Більш складними, але й більш надійними є безконтактні реверсивні пускачі, наприклад типу ПБР-2М. Треба детально розібратися в принциповій електричній схемі та принципі формування вихідного сигналу у ПРБ-2М. Також треба приділити увагу відмінностям пускачів ПБР-2М1 та ПБР-2М2.

Також треба розібрати схеми підключення пускових пристроїв до регулятора та виконавчого механізму.

Література: [4, с. 270-277].

Контрольні питання для самоперевірки:

  1. Які переваги та недоліки електромагнітних контакторів?

  2. Як у пускачі ПБР-2М вирішується проблема при одночасній подачі сигналів «Більше» та «Менше»?

Тема 6. Виконавчі механізми

Методичні вказівки.У цій темі розглядаються різні типи виконавчих механізмів.

Електричні виконавчі механізми, їх класифікація. Електричні виконавчі механізми зі змінною швидкістю, їх роль у реалізації законів регулювання з аналоговим регулюючим впливом. Електричні виконавчі механізми зі сталою швидкістю, їх роль у реалізації законів регулювання з широтно-імпульсною модуляцією регулюючого впливу. Електричні виконавчі механізми зі змінною швидкістю. Принцип дії, будова, область застосування, основні типи. Аналогові закони регулювання та їх реалізація на базі виконавчих механізмів зі змінною швидкістю.

Окрему увагу треба приділити виконавчим механізмам зі сталою швидкістю, зокрема, принципу дії, будові, області застосування, основним типам. Серед інших особливу увагу треба приділити однообертальним електричним виконавчим механізмам типу МЕО, їх вхідним та вихідним сигналам, розглянути основні модифікації виконавчих механізмів типу МЕО, їх технічні параметри, формуляр замовлення.

Гідравлічні та пневматичні виконавчі механізми. Тут також треба розглянути принцип дії, основні типи, будову, їх переваги та недоліки. Окремо треба розглянути позіціонери, їх призначення та принцип дії.

Література: [4, с. 72-97].

Контрольні питання для самоперевірки:

  1. Як розшифрувати тип виконавчого механізму МЭО 100-40/0,5-99?

  2. У яких випадках краще використовувати електричні, а у яких гідравлічні чи пневматичні виконавчі механізми?