Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лаба 1.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
215.78 Кб
Скачать

17. Типи завантаження

  • Початкове завантаження (англ. booting up) — Завантажування після того, як комп'ютер увімкнено користувачем.

  • Перезавантаження (англ. reboot).

Жорстке перезавантаження

Жорстке перезавантаження (англ. hard reboot) відбувається, коли на короткий час зникає живлення комп'ютера, або коли на процесор надсилається спеціальний сигнал (найчастіше така кнопка міститься на передній панелі комп'ютера). Це початкове завантаження без попереднього виконання завершальних процедур операційної системи. Для багатьох операційних систем, особливо тих що використовують дисковий кеш, після жорсткого перезавантаження файлова система може містити неузгодженості через незавершеність дискових операцій вводу-виводу; щоб виправити ці помилки запускається процедура сканування файлової системи на цілісність структури ще до того, як матиме місце нормальне завантаження. Жорстке перезавантаження може бути спричинено ненавмисно, через випадкове відключення живлення, або ж зроблене навмисно як остання спроба вийти з неприємного стану на комп'ютері, наприклад критичної помилки системи, чи вірусної атаки, чи DoS-атаки з інтернету.

М'яке перезавантаження

М'яким (англ. soft reboot) перезавантаження називається тоді, коли воно відбувається під контролем програмного забезпечення, без порушень в електроживленні і натискання кнопки перезавантаження на передній панелі. Як правило, але не завжди, це означає звичайне штатне завершення роботи машини і наступне перезавантаження.

Комбінація клавіш клавіатури Control-Alt-Delete на оригінальному комп'ютері IBM PC була назначена для виконання м'якого перезавантаження для скорішого і зручнішого (і, дехто стверджує, менш стресового для компонентів системи) рестарту, порівняно із тим, коли вимикається живлення комп'ютера.

Ядро Linux має опціональну підтримку системного виклику kexec, який зупиняє поточне робоче ядро і переключає виконання на інше. Це процес повністю незалежний від програм, зашитих в залізо (firmware). Зауважимо, що ядро, яке запускається, може навіть і не бути ядром Linux.

18. CMOS - це всього лише статична оперативна пам'ять невеликого обсягу з низьким енергоспоживанням. Перші CMOS -мікросхеми мали обсяг в 64 байта , в наступного покоління обсяг зріс удвічі - до 128 байт. Сучасні моделі мають 512 байт пам'яті і більше, яка використовується для зберігання настроювальних параметрів комп'ютера і додаткових конфігураційних даних ESCD ( Extended System Configuration Data ) , що використовуються для роботи системи РпР . У даній книзі розглядається базова 128- байтна пам'ять CMOS. Оскільки оперативна пам'ять втрачає записану в неї інформацію при відключенні живлення , до складу комп'ютера входить батарейка , яка забезпечує постійне харчування мікросхеми CMOS ( і системних годин). Саме ця батарея забезпечує функціонування системних годин , а також збереження системних параметрів у періоди відключення живлення комп'ютера . Звичайно , якщо ця батарея вийде з ладу , то дата , час і системні параметри комп'ютера будуть втрачені . І відновити коректні налаштування комп'ютера після такого збою може бути досить непросто , особливо у старих моделей PC. В даний час практично всі програми CMOS Setup мають пункт « BIOS Default * , який завантажує набір параметрів , достатній для нормального запуску комп'ютера. Використання подібного режиму істотно скорочує відновлення системи при втраті вмісту пам'яті CMOS.

ВИСНОВОК: В цій темі я ознайомилася зі структурою персонального комп’ютера, отримала навички завантаження ПК, отримала навички керуванням периферійним устаткуванням ПК та отримала навички роботи з клавіатурою за допомогою навчаючих програм.

Література:

1. Жигарев А. Н. Основы компьютноной грамоты -Л. Машиностроение. Ленинг. отд-ие, 1987 г. - 255 с.

2. Кузнецов Е. Ю., Осман В. М. Персональные компьютеры и программируемые микрокалькуляторы: Учеб. пособие для ВТУЗов - М.: Высш. шк. -1991 г. 160 с.

3. Растригин Л. А. С компьютером наедине - М.: Радио и связь, - 1990 г. - 224 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]