Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лаба 1.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
215.78 Кб
Скачать

Зовнішня пам'ять комп'ютера. Носії інформації (гнучкі і жорсткі диски, cd-rom-диски).

Основне призначення зовнішньої пам'яті комп'ютера - довготривале зберігання великої кількості різних файлів (програм, даних і т. д.). Пристрій, який забезпечує запис/зчитування інформації, називається накопичувачем, а зберігається інформація на носіях. Найбільш поширеними є накопичувачі наступних типів:

-- накопичувачі на гнучких магнітних дисках (НГМД) двох різних типів, розраховані на диски діаметром 5,25 "(місткість 1,2 Мб) і диски діаметром 3,5" (місткість 1,44 Мб);

-- накопичувачі на жорстких магнітних дисках (НЖМД) інформаційної місткістю від 1 до 8 Гб;

-- накопичувачі CD-ROM для CD-ROM-дисків ємністю 640 Мб.

Для користувача мають істотне значення деякі техніко-економічні показники: інформаційна ємність, швидкість обміну інформацією, надійність її зберігання і, нарешті, вартість накопичувача і носіїв до нього (див. таблицю).

В основу запису, збереження і зчитування інформації покладені дві фізичні принципу, магнітний та оптичний. У НГМД та жорсткі диски використовується магнітний принцип. При магнітному способі запис інформації проводиться на магнітний носій (диск, покритий феромагнітною лаком) за допомогою магнітних головок.

В процесі запису головка з серцевиною з маг-нітомягкого матеріалу (мала залишкова намагніченість) переміщається уздовж магнітного шару магнітожостких носія (велика залишкова намагніченість). Електричні імпульси створюють у голівці магнітне поле, яке послідовно намагнічує (1) або не намагнічує (О) елементи носія.

При зчитуванні інформації намагнічені ділянки носія викликають в магнітної голівці імпульс струму (явище електромагнітної індукції). Носії інформації мають форму диска і поміщаються в конверт з щільного паперу (5,25 ") або пластмасовий корпус (3,5 "). У центрі диска є отвір (або пристосування для захоплення) для забезпечення обертання диска в дисководі, яке проводиться з постійною кутовою швидкістю 300 об/с.

В захисному конверті (корпусі) є довгасте отвір, через який здійснюється запис/зчитування інформації. На бічній кромці дискет (5,25 ") знаходиться маленький виріз, що дозволяє робити запис, якщо виріз заклеїти непрозорою наклейкою, запис стає неможливою (диск захищений). У дискетах 3,5 "захист від запису забезпечує запобіжна клямка в лівому нижньому куті пластмасового корпусу.

Диск повинен бути форматувати, тобто повинна бути створена фізична і логічна структура диска. В процесі форматування на диску утворюються концентричні доріжки, які діляться на сектори, для цього головка дисковода розставляє в визначених місцях диска мітки доріжок і секторів.

Наприклад, на гнучкому диску формату 3,5 ":

• розмір сектора - 512 байт;

• кількість секторів на доріжці - 18;

• доріжок на одному боці - 80;

• сторін - 2.

Жорсткі магнітні диски складаються з декількох дисків, розміщених на одній осі та обертаються з великою кутовою швидкістю (кілька тисяч обертів на хвилину), ув'язнених в металевий корпус. Велика інформаційна ємність жорстких дисків досягається за рахунок збільшення кількості доріжок на кожному диску до декількох тисяч, а кількості секторів на доріжці - до декількох десятків. Велика кутова швидкість обертання дисків дозволяє досягати високої швидкості зчитування/запису інформації (більше 5 Мб/с).

CD-ROM-накопичувачі використовують оптичний принцип читання інформації. Інформація на CD-ROM-диск записана на одну спіралевидну доріжку (як на грамплатівці), що містить чергуються ділянки з різною що відображає. Лазерний промінь падає на поверхню обертового CD-ROM-диска, інтенсивність відбитого променя відповідає значенням 0 або 1. За допомогою фотоперетворювачів вони перетворюються на послідовності електричних імпульсів,

Швидкість зчитування інформації в CD-ROM-накопичувачі залежить від швидкості обертання диска. Перші CD-ROM-накопичувачі були одношвидкісних-ми і забезпечували швидкість зчитування інформації 150 Кб/с, в даний час все більшого поширення отримують 24-швидкісні CD-ROM-накопичувачі, які забезпечують швидкість зчитування інформації до 3,6 Мб/с.

Інформаційна ємність CD-ROM-диска може досягати 640 Мб. Виробляються CD-ROM-диски або шляхом штампування (диски білого кольору), або записуються (диски жовтого кольору) на спеціальних пристроях, які називаються CD-recorder.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]