Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Marketing_SDZ_1.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
242.18 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Державний вищій навчальний заклад

«Приазовський державний технічний університет»

Кафедра «Маркетингу і підприємництва»

Гончар В. В.

Маркетинг

методичні вказівки до самостійної роботи студентів

з навчальної дисципліни «Маркетинг»

для студентів напрямів підготовки: 6.030504 Економіка підприємства, 6.030508 Фінанси та кредит, 6.030509 Облік та аудит, 6.030601 Менеджмент всіх форм навчання

Маріуполь

2015

ББК65.40я73

Маркетинг : методичні вказівки до самостійної роботи студентів з навчальної дисципліни «Маркетинг» для студентів 6.030504 Економіка підприємства, 6.030508 Фінанси та кредит, 6.030509 Облік та аудит, 6.030601 Менеджмент всіх форм навчання / уклад. : В.В. Гончар – Маріуполь : ПДТУ, 2015. – 26 с.

Методичні вказівки до самостійної роботи студентів з вивчення навчальної дисципліни для студентів напрямів підготовки: 6.030601«Менеджмент», 6.030504 «Економіка підприємства», 6.030508 «Фінанси та кредит», 6.030509 «Облік та аудит» денної, заочної та прискореної форм навчання з курсу «Маркетинг», призначенні для формування у студентів системи теоретичних знань про маркетинг як сучасну систему управління та практичних навичок використання маркетингового підходу, інструментарію, методів, розробки і реалізації рішень для забезпечення прибуткової діяльності підприємств через задоволення потреб споживачів. У курсі викладені теоретичні, методичні й практичні питання, налагодженням зв'язків між споживачами та товаровиробниками.

Укладач В. В. Гончар, доктор екон. наук, доцент

Рецензент Н. С. Шлапак, кандидат екон. наук, доцент

Затверджено

на засіданні кафедри маркетингу і підприємництва,

протокол № від 2015 р.

Затверджено

методичною комісією

НН «Інститут економіки і менеджменту» ДВНЗ «ПДТУ»,

протокол № від 2015 р.

 ДВНЗ «ПДТУ», 2015

 В. В. Гончар, 2015

ЗМІСТ

ВСТУП 4

1 МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇЇ ДО САМОСТІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ 5

2 МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ ДО САМОСТІЙНОГО ВИВЧЕННЯ ТЕОРЕТИЧНОГО МАТЕРІАЛУ 9

3 САМОСТІЙНЕ ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ 17

3.1 Вимоги до оформлення самостійного домашнього завдання 17

3.2 Варіанти СДЗ 19

3.3 Завдання для СДЗ 19

3.3.1. Порядок виконання аналітичного звіту за матеріалами реального підприємства, ринку або галузі 21

4 ЕКЗАМЕНАЦІЙНІ ПИТАННЯ 23

ВСТУП

Однією з передумов успіху підприємства, досягнення ним своїх цілей на висококонкурентних ринках є орієнтація на задоволення потреб і запитів споживачів та побудова всієї діяльності підприємства на принципах маркетингу як сучасної філософії бізнесу. Застосування маркетингового підходу дозволяє ефективно адаптувати діяльність підприємства до умов зовнішнього середовища, насамперед до вимог ринку. Незважаючи на особливості маркетингової діяльності в різних галузях економіки, на різних товарних ринках, за різних ринкових умов, основні теоретичні положення та інструментарій маркетингу мають загальний характер, і можуть, з певною адаптацією, застосовуватись підприємствами будь-якої форми власності, будь-яких масштабів господарської діяльності та в будь-якій сфері бізнесу.  

Головною метою навчальної науки «Маркетинг» є формування у студентів системи теоретичних знань про маркетинг як науку та практичних навичок використання маркетингового підходу, інструментарію, методів і рішень для забезпечення успіху підприємства на цільовому ринку.

Основними завданнями науки є:

-  засвоєння основних понят­ь, категорій, системам та алгоритмів марке­тингу;

-  опанування сучасних методів, інструментів, технологій маркетингу для ефективного прийняття рішень;

-  набуття практичних вмінь та навичок розв'язування марке­тингових завдань та виконання відповідних функцій;

-  розвиток здатності до творчого пошуку напрям­ків та резервів удосконалення маркетингової діяльності підпиємств

Вирішенню завдань науки підпорядкована логіка його вивчення, яка наведена у навчально-тематичному плані.

В процесі вивчення науки «Маркетинг» студенти повинні отримати:

- знання в галузі: теоретичних основ маркетингу; маркетингових аспектів управління підприємством; планування і проведення маркетингових досліджень; розробки маркетингової стратегії і тактики; формування товарної, цінової, комунікаційної, збутової політик; організації і контролю маркетингової діяльності на підприємстві;

-  уміння в галузі: системного і цілеспрямованого аналізу внутрішнього і зовнішнього середовища підприємства, кон’юнктури ринку; планування і проведення маркетингових досліджень; розробки плану маркетингу; розробки комплексу маркетингу; обґрунтування маркетингових рішень для нових та існуючих товарів/послуг;

- навички в галузі: аналізу маркетингової інформації; вибору найбільш відповідної до конкретної ринкової ситуації маркетингової стратегії; аналізу товарної, цінової, комунікаційної, збутової політик підприємства та розробки шляхів їх удосконалення; аналізу маркетингових показників.

У курсі викладені теоретичні, методичні й практичні питання маркетингу. Вивчення науки передбачає поєднання аудиторної роботи під керівництвом викладача та самостійної роботи студента, використання різних форм активізації навчального процесу.

Наука «Маркетинг» тісно пов'язана з такими науками, як «Маркетингові дослідження», «Про­мисловий маркетинг», «Маркетинговий менеджмент», «Мікроекономіка», «Макроекономіка» та ін. У циклі маркетингових дисциплін вона є головною, базовою.

Перевірка знань студента здійснюється за допомогою здачі іспиту. Оцінюючи знання студентів, викладач виходить, перш за все, з розуміння вивченого матеріалу, засвоєння основних тенденцій розвитку економічних процесів, уміння застосувати їх на практиці.

На вивчення навчальної дисципліни відводиться 144 годин (4 кредити ЄКТС). При цьому денна форма навчання: аудиторне навантаження (лекцій – 36 годин, практичних (семінарських) – 18 годин), поза аудиторне навантаження (самостійна робота студента – 90 годин), заочна та прискорена форма навчання: аудиторне навантаження (лекцій – 6 годин, практичних (семінарських) – 2 годин), поза аудиторне навантаження (самостійна робота студента – 136 годин).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]