Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
EPAVA_LR_Pygach / Метод ЕПАВА Пугач.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
20.95 Mб
Скачать

Оформлення звітів за лабораторними роботами

За кожною виконаною роботою студенти складають звіт. Титульний аркуш звіту слід оформити за встановленим зразком. У звіті наводяться такі відомості:

  1. Назва лабораторної роботи.

  2. Мета роботи.

  3. Необхідне обладнання: перелік моделей блоків, що використовуються в роботі, з їх характеристиками.

  1. Принципова електрична схема досліджуваного кола або модель кола. Усі схеми кресляться з дотриманням умовних графічних позначень, установлених стандартами.

  2. Порядок виконання роботи з таблицями результатів вимірювань та обчислень.

  3. Графічні побудови. Графіки й векторні діаграми будуються за даними вимірювань і обчислень у масштабі в прямокутній системі координат. На осях координат повинні бути вказані позначки, розмірність та числові значення величини.

  1. У звіті необхідно навести основні розрахункові формули, підставити в них експериментальні дані й дати кінцевий результат обчислень.

  2. У кінці звіту потрібно навести основні висновки, що випливають із виконаної лабораторної роботи.

Лабораторна робота №1 Дослідження характеристик двигуна постійного струму як основного агрегату електропривода

Мета роботи: отримати характеристики двигуна у двох режимах, при холостому ході та при номінальному навантажені й порівняти їх із реальними характеристиками двигуна. За отриманими даними зробити висновок щодо правильності складеної моделі.

Основні теоретичні відомості

Зміна швидкості в динамічних режимах відбувається під дією динамічного моменту, рівного різниці моменту двигуна і моменту статичного навантаження,

; (1)

, (2)

де – динамічний момент;

– момент, що розвиває двигун;

– момент навантаження;

– момент інерції двигуна;

– кутова швидкість двигуна.

Розгін двигуна відбувається під дією динамічного моменту, що переборює інерційні маси навантаження та двигуна з моментом інерції . Розгін починається, як тільки обертовий момент двигуна перевищить момент статичного нав антаження. Таким чином, час розгону залежить від величини динамічного моменту і приросту його швидкості.

Час наростання обертового моменту двигуна залежить від часу приросту струму, який визначається електромагнітною постійного часу ()

, (3)

де – індуктивність обмотки якоря;

– опір обмотки якоря.

Електромеханічна постійна часу характеризує залежність часу розгону від моменту інерції та можливого динамічного моменту двигуна

, (4)

де – конструктивний коефіцієнт двигуна.

Номінальний момент двигуна

, (5)

де – номінальна потужність двигуна;

– номінальна швидкість двигуна.

Підставивши в рівняння балансу напруг вираження його складових через ,,, , одержимо диференціальне рівняння двигуна постійного струму з постійним збудженням

. (6)

Однак розв’язок диференційних рівнянь викликає деякі складності, тому їх можна розв’язати алгебраїчним шляхом, замінивши символи диференціювання оператором.

Рівняння двигуна в операторній формі:

.(7)

Цьому рівнянню відповідає структурна схема, показана на рис. 1.

Передаточна функція двигуна являє собою відношення вихідного параметра до вхідного: вихідний параметр двигуна – швидкість, вхідний – напруга на якорі

. (8)

Ця передаточна функція двигуна необхідна для розрахунку перехідних процесів, що виникають у регульованому електроприводі, який становить складну систему автоматичного регулювання. Крім цього, вона може використовуватися для визначення реакції двигуна при стрибкоподібній зміні напруги на його якорі.

Рис. 1. Структурна схема ДПС

Соседние файлы в папке EPAVA_LR_Pygach