Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
готовій курсак.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.24 Mб
Скачать

3.1. Вибір електродвигуна.

де Рэ – потужність двигуна.

кВт

Виходячи з розрахунків вибираємо електродвигун марки 4А100L8У3 потужністю 1,5 кВт.

4.1. Типова схема управління асинхронним двигуном, що забезпечує прямий пуск і динамічне гальмування у функції часу.

Пуск двигуна здійснюється натисненням кнопки SB 1 (рис. 4,1), після чого спрацьовує лінійний контактор КМ, що підключає двигун до джерела живлення.

Рис. 4.1. Схема керування пуском та динамічним гальмуванням короткозамкненого АД

Одночасно з цим замикання контакту КМ. в ланцюзі реле Времені KT викличе його спрацьовування і замикання його контакту в ланцюзі контактора гальмування КМ1. Проте останній не спрацьовує, оскільки перед цим розімкнувся в цьому ланцюзі розмикаючий контакт КМ. Для зупинки АД натискується кнопка SB 2 Контактор КМ. відключається, розмикаючи свої контакти в ланцюзі статора АД і відключаючи тим самим його від мережі змінного струму. Одночасно з цим замикається контакт КМ. в ланцюзі апарату КМ1 і розмикається контакт КМ. в ланцюзі реле KT. Це

приводить до включення контактора гальмування КМ1, подачі в обмотки статора постійного струму від випрямляча V через резистор RT і переведенню двигуна в режим динамічного гальмування. Реле часу KT, втративши живлення, починає відлік витримки часу. Через інтервал часу, відповідний часу останову АД, реле KT розмикає свій контакт в ланцюзі контактора КМ1, той відключається, припиняючи подачу постійного струму в ланцюг статора. Схема повертається у вихідне положення. Інтенсивність динамічного гальмування регулюється резистором RT, за допомогою якого встановлюється необхідний постійний струм в статорі АД.

Для унеможливлення одночасного підключення статора до джерел змінного і постійного струму в схемі використано типове блокування за допомогою розмикаючих контактів КМ. і КМ1, включених перехресний в ланцюзі котушок цих апаратів.

5. Техніка безпеки.

Перед тим як приступити до якої-небудь роботі з обслуговування електроприводу, перевіряють стан захисного заземлення. У тому випадку, коли роботу дозволено виконувати лише при знятій напрузі, у відсутності напруги на електроприводі переконуються за допомогою покажчика напруги. Покажчик напруги в свою чергу перед вживанням перевіряють на справність дії. При наближенні до частини електроустановки, завідомо перебуває під напругою, справний покажчик повинен підтверджувати наявність напруги.

При оглядах елементів працюючого електроприводу не слід наближатися до струмоведучих частин електроустановки. Важливо також проявляти обережність при очищенні елементів електропривода, оскільки такі роботи, що виконуються без зняття напруги, створюють небезпеку для виконання. Слід враховувати, що небезпека, викликана порушенням правил техніки безпеки, при обслуговуванні електроприводів зростає в цехах, які відносяться до категорії приміщень з «підвищеною небезпекою» і «особливо небезпечним».

Без зняття напруги з електроустановки, але з дотриманням заходів необхідної обережності можна при експлуатації виконувати такі роботи, як чистку і обтірку корпусів електроустаткування, долівку масла в підшипники електродвигунів, заміну трубчастих або пробкових запобіжників. За спеціальними інструкціями можна також робити шліфування кілець і колекторів. Якщо потрібно провести які-небудь ремонтні роботи в електродвигунах або апаратах управління, а також замінити плавкі вставки відкритого типу, такі роботи дозволяється виконувати одній особі після попереднього відключення цього електродвигуна або апарата від джерел живлення. Відключення проводиться не менш ніж у двох місцях (наприклад, на щиті і безпосередньо на місці роботи) рубильником, зі зняттям запобіжників. Щоб уникнути помилкової подачі напруги до місця робіт персонал, який здійснив відключення, повинен вивісити попереджувальні плакати «Не вмикати - працюють люди». Плакати вивішуються на рукоятках вимикаючих апаратів, за допомогою яких може бути подано напругу. Після закінчення робіт плакати знімають. Якщо вказане відключення з яких-небудь причин не може бути виконано, ремонтні роботи проводяться двома особами.

Ручне управління пусковими пристроями, що мають відкриті струмовідні частини, є операцією, що може при недотриманні правил техніки безпеки становити небезпеку для обслуговуючого персоналу. Вказану операцію необхідно тому виконувати в діелектричних рукавичках. У сирих місцях перед пусковими пристроями кладуть ізолюючі підкладки.

В процесі експлуатації може виникнути необхідність в тому, щоб відкрити скриньку пускового пристрою, що знаходиться під напругою. При напрузі електродвигуна вище 1000 в та встановлення його пускового пристрою в цеху відкривати ящик дозволяється особі, яка має необхідну для таких робіт кваліфікацію. Якщо виявиться потреба у виконанні будь-яких робіт всередині ящика, попередньо з ремонтується пристрої знімають напругу.

При обертанні електродвигунів проводити будь-які роботи в його ланцюгах небезпечно. Якщо виникає необхідність провести роботи в ланцюзі реостата ротора під час обертання електродвигуна, то це дозволяється тільки при піднятих щітках або повністю виведеному реостате. Цю роботу виконують в діелектричних рукавичках або інструментом з ізольованими рукоятками, стоячи на гумовому килимку.

Якщо електродвигун довгостроково працює з підвищеною вібрацією, що шкідливо для здоров'я обслуговуючого персоналу, то зазначену ненормальність підлягає усунути в можливо короткий термін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]