Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Реферат універ.освіта.docx
Скачиваний:
39
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
78.33 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Полтавський національний технічний університет

Імені Юрія Кондратюка

Кафедра фінансів і банківської справи

Реферат

На тему: «Сутність спеціалізації та кваліфікації фахівців спеціальності»

Виконала:

студентка групи 103 ЕФ

Кумпаненко Олександра

Перевірила

Волкова В.В.

Полтава 2015

Зміст

Вступ 3

1. Умови ефективного розвитку особистості майбутнього фахівця 4

2. Формування професійної свідомості 5

3. Попит на фахівців спеціальності на ринку праці 6

3.1. Вимоги до кваліфікації фахівців за певною спеціальністю 8

3.2. Спеціалізація і класифікація фахівців в Україні 12

Висновок 16

Вступ

Спеціаліза́ція (від лат. specialis — особливий) — конкретизація, деталізація фаху, набуття особою здатностей виконувати окремі завдання та обов'язки, які мають особливості, в межах спеціальності.

Спеціалізація виявляється як розподіл праці в будь-якій сфері діяльності (виробничої або управлінської); поглиблення діяльності в будь-якому занятті (наприклад: фах — «Економіка і підприємництво», спеціалізація — «Економіка підприємства», «Економіка торгового підприємства», «Економіка АПК», «Економіка та організація інноваційної діяльності» і т.д.); здобуття додаткових спеціальних знань та навичок у будь-якій сфері.

В межах спеціалізації розглядають кваліфікацію.

Кваліфікація - рівень підготовленості, майстерності, ступінь готовності до виконання праці за визначеною спеціальністю чи посадою, що визначається розрядом, класом чи іншими атестаційними категоріями.

Кваліфікація є формальним визнанням відповідності стандарту чи набору стандартів, який підтверджений свідоцтвом, дипломом тощо.

Кваліфікації присвоюються відповідним органом, який визначає відповідність отриманого навчання встановленому стандарту знань, умінь та широких компетенцій.

Прикладом кваліфікації є «спеціаліст з Економіки підприємства», «бакалавр з економіки бухгалтерського обліку».

Чим вищий рейтинг людини в діяльності, якою вона займається тим вища її кваліфікація. З року в рік, із здобуттям нових теоретичних та практичних знань, кваліфікація людини підвищується і тим самим підвищується ранг.

1. Умови ефективного розвитку особистості майбутнього фахівця

Становлення особистості професіонала визначається формуванням складних психічних систем регуляції діяльності та формуванням особливостей поведінки. Кожна професія впливає на розвиток схожих рис особистості, її установок, мотиваційної сфери та відповідної системи цінностей. У своєму розвитку особистість засвоює основні особливості професії, і ці характеристики починають проявлятися в інших сферах життєдіяльності. Це притаманно тим особам, що зацікавлені професійною діяльністю, відчувають задоволення від її освоєння та практичної роботи. Іншими словами, такі фахівці характеризуються високим рівнем ідентифікації зі своєю професією.

Напрямки фахової підготовки такі:

- виявлення зв`язку сфери особистості із особливостями структури діяльності (знання, уміння, навички);

- формування розвитку мотивів, інтересів, особливостей емоційно-вольової сфери, професійно важливих якостей фахівця у конкретній професійній діяльності протягом її опанування.

Фактори, що характеризують особливості розвитку особистості професіонала у вищій школі, можна визначити, спираючись на зміст даних напрямків. До таких факторів належать:

- формування індивідуально-притаманних шляхів розв`язання професійних задач;

- формування професійних мотивів особистості;

- формування вірного співвідношення змістовних професійних мотивів (інтерес до професії, потреба самореалізації) та адаптивних (престиж професії, розмір заробітку).