Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
500.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.18 Mб
Скачать

Оновити активну панель

Для оновлення вмісту поточного файлового вікна необхідно натиснути функціональну клавішу F2абоCTRL+Rабо виконати командуОбновить окно в менюВид. Цю операцію варто використовувати після зміни гнучкого диска.

Редагування

Помістіть курсор (маленький прямокутник) на файл, який хочете редагувати, і натиснітьF4. Це завантажить файл. Наприклад, при розширенні файла txt запускається Windows Блокнот. Він працює з текстовими файлами обмеженого розміру. Можна зв'язати розширення файлів даних, використовуючи Файл–Открыть с помощью... (рис.17).

Перейменувати / Перемістити

Ця команда виконує операцію перейменування файлів і цілих каталогів. Може використовуватися для переміщення об’єктів в інші каталоги чи навіть на інші диски. Можна також переміщувати (впаковувати і видаляти) файли в архів.

Виберіть файли і/чи каталоги, що потрібно перейменувати чи перемістити, потім натисніть F6. Якщо хочете тільки перейменувати файл на місці, натисніть комбінацію клавіш SHIFT+F6. На місці файла навколо його імені відкриється вікно редагування, в яке вводиться нове ім’я. Потім натисніть ENTER. При натисканні на клавішу F6 відкривається діалогове вікно (рис.18), у якому вводиться ім’я і маска файла. За замовчуванням пропонується шлях протилежної панелі. Якщо не визначається маска файла, ім'я не змінюється. Натискання комбінації клавіш SHIFT+F6 із декількома вибраними файлами відкриває діалогове вікно, що дозволяє визначати групові символи (* і ?) для перейменування декількох файлів.

Видалити

Виділіть файли і/чи папки, які потрібно видалити, потім натисніть F8 або DEL.

Після підтвердження операції (рис.19) файли видаляються. Процес може бути перерваний у будь-який момент. При видаленні непорожньої папки буде виводитися діалогове вікно підтвердження. Якщо необхідно видалити файли, минаючи Корзину, утримують клавішу SHIFT при натисканні F8 чи DEL.

Перегляд умісту файлів

Для перегляду вмісту вибраного файла натисніть функціональну клавішу F3. Вбудований переглядач файла (Lister) (рис.20) покаже його вміст. Якщо вибрано кілька файлів, переключатися між файлами можна, натискаючи клавішу n. Натиск на клавішу ESC закриває Lister і повертає в Total Commander.

Копія

Ця команда виконує операцію копіювання файлів та папок. Для цього виділіть файли або каталоги , які необхідно скопіювати, і натисніть F5.

Удіалоговому вікні (рис.21) можна набрати шлях до каталогу, в який копіюється виділений об’єкт, а також визначають конкретні файли для копіювання, наприклад: скопіювати тільки файли з розширенням *.txt Щоб скопіювати файл у цей же самий каталог (під іншим ім'ям), натиснітьSHIFT+F5. Цільовий каталог вибирається також кнопкою Дерево, при натиску на яку відкривається вікно Дерево каталогов.

Створити папку

Ця команда виконує операцію створення нової папки. Після натискання F7 просто введіть бажане ім'я і натисніть ОК (рис.22). Також можна створити кілька папок в одній операції. Просто відокремте підкаталоги похилою рискою вліво, наприклад: каталог 1\каталог 2\каталог 3. Якщо каталог відображає вміст архіву, ця функція недоступна.

Змінити атрибути

Команда зміни атрибутів дозволяє встановлювати або змінювати атрибути об’єкта (рис.23):

  • тільки для читання (r),

  • архівний (a),

  • прихований (h)

  • системний (s).

Для цього виділіть файли, атрибути яких змінюються, потім виберітьИзменить атрибуты в меню Файл (рис.24).

За необхідності змінюється дата і час створення файла. Якщо каталог показує зміст архіву, ця функція неактивна.

Порівняти за змістом...

При виконанні команди меню Файл Сравнить по содержимому (рис.24) викликається вікно порівняння вмісту двох вибраних файлів (рис.25), у якому відображаються знайдені відмінності. Кількість відмінностей записується в нижньому рядку вікна.

Відкрити за допомогою...

Команда Открыть с помощью...в меню Файл (рис.24) відкриває діалогове вікно, для зв'язку файлів із програмами (рис.26).

Зв'язок дозволяє запускати відповідний редактор для файла подвійним натисканням на файлі. Зв'язок не обмежений Total Commander, але також працює й у файловому менеджері і диспетчері програм.

Розбити файл...

Ця функція дає змогу розбивати один файл на кілька файлів, менших за розміром, наприклад, для транспортування по Internet чи на дискетах. Часткові файли можуть бути записані прямо на дискети чи в каталог на твердому диску. Для цього виділіть файл та виконайте команду Разбить файл у меню Файл (рис.24) .

Після розбивки Total Commander створює файл із розширенням crc. Цей файл містить ім'я і розмір первісного файла, а також контрольну суму CRC.

При виборі розміру частин уводять потрібний розмір файла в байтах (можете вибрати один із визначених розмірів зі списку).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]