Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
500.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
1.18 Mб
Скачать

Панель інструментів

За допомогою панелі інструментів (рис.3) викликаються команди меню, зовнішні програми, а також інші панелі інструментів. Якщо затримати курсор миші на кнопці, з’явиться маленьке вікно з описом команди.

Натиском правої кнопки миші на вільній від кнопок поверхні панелі інструментів відкривається локальне меню, яке дозволяє змінити або видалити кнопки.

Для подальших змін панелі використовують діалогове вікно налагодження панелі інструментів (рис.4).

Вікно вибору дисків та кнопки дисків

Натисканням на кнопку із зображенням стрілки вниз або (ALT+F1/ALT+F2) відкривається список існуючих дисків. Також показується список із мітками томів або імена каталогу сервера/мережі. Якщо диск ще не підключений до мережі, перед шляхом указується (X).

Також, щоб відкрити диск, можна використати кнопки дисків.

Активізація панелі вибору дисків проводиться в меню Конфигурация команда Настройки.

Вільний та загальний дисковий простір

Урядку, де знаходиться вікно вибору дисків, виведена інформація про вільний та загальний дисковий простір у кілобайтах (1024 байт) на поточному диску. В дужках вказана мітка тому (рис.6).

Перейти в кореневу папку та рівень вище

Перехід до кореневої папки і на рівень вище у вибраному диску можна виконати натиском кнопок, які знаходяться в тому ж рядку, що й вікно вибору дисків (рис.7).

Шлях до поточної папки чи файлу

Шлях до поточного каталогу вказується безпосередньо вище від файлового вікна (рис.8). Подвійний натиск лівою кнопкою миші на цьому рядку відкриває список папок, які частіше використовуємо. Натиск правої кнопки миші на рядку відкриває контекстне меню для поточної папки.

Заголовки табуляторів

Заголовки табуляторів (рис.9) дозволяють сортувати список файлів за ім’ям, розширенням, розміром та датою натиском на відповідний заголовок. Другий натиск по цьому ж заголовку змінить порядок на протилежний. Маленька стрілка зліва від тексту заголовка показує напрям упорядкування.

Для зміни ширини стовпчика в панелі необхідно підвести курсор миші до лінії, яка розмежує відповідні табулятори. При появі стрілки, натиснувши ліву кнопку миші, можна змінити ширину стовпчика. Ця функція діє в режимі відображенняПодробный.

Для збереження позицій табуляторів після їх зміни виконують команду Конфигурация-Запомнить позицию.

Файлове вікно

У файловому вікні (рис.10) відображається вміст вибраної папки залежно від режиму відображення інформації (Меню ВидКраткий, Подробный, Дерево і т.д). Поточний файл обведений тонким прямокутником.

Кількість виділених файлів

Під файловим вікном розміщується рядок, у якому вказується кількість виділених файлів і загальна кількість файлів у поточній папці, а також дисковий простір, який займають виділені файли (рис.11).

Командний рядок

Усі символи, які набирає користувач, адресуються в командний рядок (рис.12). Старі записи командного рядка зберігаються в його історії. Для перегляду історії натисніть комбінацію клавіш “CTRL + ↓”.

Панель функціональних клавіш

Натиском однієї з кнопок на панелі (рис.13) або однієї з функціональних клавіш від F1 до F8 можна активізувати відповідні функції. Для функцій Справка (F1) і Обновить каталог (F2) немає кнопок для запобігання перенасиченості вікна.

Назва кнопок

Команда

F3 Просмотр

перегляд вмісту вибраного файла

F4 Правка

редагування вибраного файла (Shift+F4 – створення нового файла)

F5 Копия

копіювання вибраного файла

F6 Перемещение

переміщення вибраного файла

F7 СоздКат

створення нової папки

F8 Удалить

видалення вибраної папки

Alt+F4 Выход

вихід із Total Commander

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]