Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Globalna_ekonomika.doc
Скачиваний:
379
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
944.64 Кб
Скачать

9. До системи альтерглобалізму відносяться:

а) університетські рухи;

б) жіночі організації;

в) селянські та фермерські рухи;

г) усі відповіді є вірними.

10. У теорії «Імперії» європейських теоретиків соціальних рухів м. Хардта та т. Негрі стверджується, що на сьогодні:

а) протистояння національних імперіалістичних держав посилюється;

б) розповсюдження демократичних ідей в усьому світі послаблюють протистояння національних імперіалістичних держав;

в) новий глобальний капітал за допомогою власного інституційного механізму (ООН, ВМФ, Світового банку, Великої вісімки) створює новий глобальний імперський суверенітет;

г) країни Третього світу створюють нову імперію.

Реферати

  1. Феномен альтерглобалізму.

  2. Основні напрями альтерглобалізму.

  3. Місце альтерглобалізму у сучасній глобалістиці.

  4. Вплив антиглобалізму на процеси глобалізації.

Тема 11. Сценарні карти глобального розвитку Теоретична частина План

11.1. Особливості сучасного етапу світового розвитку.

11.2. Сценарії глобального розвитку.

11.1. Особливості сучасного етапу світового розвитку

Цивілізаційна криза, яка спровокувала перехідний період, передбачає розуміння того, що світова система, вступаючи до смуги нестійкості, буде наштовхуватись на серйозні потрясіння, які зумовлюються зростаючою активністю сукупних взаємодій сил і фак­торів. В. І. Пантін вважає, що без зміни світогляду і системи домінуючих цінностей є неможливим ані засвоєння нових політичних і соціальних інститутів, що забезпечують адаптацію і гнучке реагування суспільства на зміну умов середовища, ані ефективне використання нових, більш досконалих і більш ефективних технологій, ні підйом рівня життя більшості людства, ні стійке затвердження демократії, ані супротив міжнародній анархії. Ідеології, які визначали вектори розвитку XX ст., практично повністю вичерпали себе, довівши власну історичну безперспективність. Саме тому доцільною є думка С. Хантінгтона про зіткнення цивілізацій, оскільки в цих умовах соціальні розломи закладаються і формуються за культурними і релігійними кордонами. Однак для цього процесу принциповою є наявність зовнішньої агресії. Це може бути економічний, культурний чи релігійний тиск. Іншою альтернативою може стати оволодіння людьми нової ідеології, яка здатна поляризувати маси (наприклад, коли в американський проект глобалізації була покладена неоліберальна ідеологія).

Виходячи з гіпотези закономірностей історичного розвитку, мета глобалізації на сучасному етапі полягає в тому, щоб створити умови якіс­ного економічного, політичного, технологічного переходу суспільства в суспільство глобальне, домінантою якого, на думку Е. Азроянца, стане духовне становлення Мегасоціуму, тобто перехід людини на новий рівень свідомості: від індивідуального до Свідомості Єдності. При цьому Мегасоціум розуміється як соціальна цілісність світу, а глобалізація – як просування до більш зв’язаної й організованої цілісності шляхом поглиблення взаємозалежності всієї множини її елементів. Цілісність передбачає ту чи іншу форму і ступінь організації. Однією з таких якостей є характерне для сучасного етапу складення структури Мегасоціуму, що набуває виразу в переході від двокомпонентного зв’язку (держава – держава) до багатокомпонентного зв’язку (держава – транснаціональні корпорації – між­народні неурядові організації), і поява на цій основі поряд з міжнародними відносинами внутрішньоглобальних відносин.

Всю множину сценаріїв глобального розвитку можна поділити на дві основні групи: оптимістичні та песимістичні. Саме такий підхід демонструють Ю. Яковець, М. М. Го­ланський, Е. Азроянц.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]