Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
otvety.docx
Скачиваний:
203
Добавлен:
05.03.2016
Размер:
150.63 Кб
Скачать

30.Контрольні якісні показники ріВня фізичної культури учнів середнього шкільного віку наступні:

1. Знання основних правил тренування i вміння застосовувати їх при організації самостійності занять фізичними вправами.

2. Знання основних правил, прийоміВ i методів самоконтролю та вміння застосовувати при заняттях фізичними вправами.

3. Всебічна фізична підготовленість на piвні вікових нормативів.

4. Систематична фізична активність.

5. Стійка звичка до щоденних занять фізичними вправами в різних формах.

6. Знання інформацій про текучі спортивні події в Miстi, Kpaїнi, за кордоном.

7.Знання не менше 200 вправ (видав навантажень) швидкісного i швидкюно-силового xарактеру

Контрольні якісні показники р1вня ф1зичної культури старшокласника:

1. Знання теоретичних основ фізичного тренування та уміння застосовувати їх в практиці самостійної i колективної фізичної шдготовки.

2. Знання медико-бюлогічних основ ф1зичного тренування та уміння застосовувати їx ПРИ реал1зац;ії ф1зичної активності і при діагностиці свого стану.

3. Знання основних положень біомеханіки pyxiB людини та уміння аналізувати техніку фізичних, в тому числі спортивних вправ.

4. Переконання в особистій і загальносоціальній необхідності систематичної фгзичної активності.

5. Володіння руховими уміннями і навичками в межах вікових нормативів.

6. Досягнення рівня фгзичної підготовленості, передбаченого віковими нормативами.

7. Знання не менше 300 фізичних вправ загальнорозвиваючого характеру, не менше 200 вправ (спрямованих на розвиток силових якостей), не менше 200 - для розвитку гнучкості та профілактики порушень постави і захворювань хребта, не менше 50 засобів тренування витривалості, во.лодіння TexHiKO-тактичними прийомами 5 видів спортивних ігор і 10 iнших видів спорту (включаючи легку атлетику).

8. Уміння користуватись тренажерами i організовувати з їх допомогою самостійне фізичне тренування. .

9. Систематично здійснювати фізичне тренування (не менше 3-х разів на тиждень) i заняття іншими формами оздоровчої i загальнозмінюючої ф1зичної активності

10. Не палити i не вживати алкоголю.

31. Завдання фізичного виховання учнів середнього та старшого шкільного віку

В ХОДі занять фізичними вправами з дпъми середнього шкыльного выку вирішуються наступні завдання:

1) Падальше зміцнення опорно-рухового апарату, органів систем кровообігу i дихання. більшу увагу слід звернути на зміцнення м'яз1в спини та живота для підтримання правильної постави, особливо в період швидкого росту дитини.

2) Оволодіння сучасною технікою 6iry, стрибків, метань, пересування на лижах, плавання та iн. (відповідно до вимог програми), вмінню застосовувати ці дії в умовах irop, змагань i в повсякденному побуті.

3) Сприяти гармонійному розвитку рухових якостей в їх єдност1, особливо спритності i бистроти, формуванню вольових, моральных та естетичних якостей.

4) Подальше поглиблення знань з питань ф!зичної культури i спорту: про особисту i суспільну гігієну тощо.

Закріплення гігієнічних навичок та розширення кола організаційних i громадсько-педагогічних умінь у галуз1 ф1зичної культури та спорту.

У старшому шкільному віці (IX-XI класи) заняття ФК повинн1 вир1шувати Hacтупні завдання:

1. Сприяти зміцненю опорно-рухового апарату, підтриманню гнучкост1 i еластичності м'язів, гармон1Йному розвитку форм i функц1й орган1зму.

2. Сприяти закріпленню навички правильної постави.

3. Закріпити раЦ1ональну технку прикладних i спортивних вид1в pyxiв (це забезнечує розвиток сили, бистроти, cnpnTHOCTi, витривалост! та інших рухових якостей), а також умінню використовувати засвоену техніку, набуті знання i якост1 в умовах спортивної боротьби i в повсякденному життi.

4. Виховувати високі моральні вольов1 та естетичні якост1.

5. Сприяти поглибленню знань про використання засоб1в i методів ФВ для сгалого запровадження ФК i спорту в no6yTi i праці, а також для того, щоб учні стали справжн1ми агітаторами i пропагандистами ФК i спорту в масах, громадськими інструкторами та суддями з вид1в спорту.

KpiM того, старшокласник повинен брати активну участь у житті фикультурного активу, в спортивних змаганнях, в громадській роботі

32. Види контролю у фізичному вихованні студентів ВЗО I-IV рівнів акредитації.

Засоби та методи педагогічного контролю.

Фізичні вправи можуть допомогти уникнути ряду захворювань. Проте при неправильному дозуванні можуть сприяти їх розвитку. Педагогічний контроль покликаний встановити доцільність навантажень. Простий спосіб контролю власного здоров’я пропонували древні мудреці - по тому як особа тішиться ранку і весні. Проте сучасні люди вимагають від контролю більшої конкретності і інформативності.

Роль педагогічного контролю у фізичному вихованні полягає у:

виявленні співвідношення педагогічно спрямованих впливів і ефектів;

оцінюванні їх відповідності чи невідповідності запланованим результатам;

є підставою для прийняття рішення (внесення коректив у планування).

Контроль у фізичному вихованні не обмежується обліком успішності, контролем фізичного стану, також передбачає вивчення факторів впливу, об’єкту і ефекту впливу.

Розділи педагогічного контролю:

Вхідний (попередній). Дозволяє встановити особливості студента: його схильності, інтереси, задатки, мотивація до занять, готовність студента:, показники фізичного розвитку, рівень фізичної підготовленості, рухові здібності). В результаті вхідного контролю студентів ВЗО поділяють на групи для занять фізичними вправами.

Самоконтроль педагога. У фізичному вихованні його форми ширші і об’єктивніші, ніж в інших видах виховання.

Контроль факторів середовища (професійно-прикладне значення).

Динаміка зрушень.

Контроль рухової діяльності:

об’єктів формування і вдосконалення

чинників, що впливають на фізичні і функціональні можливості;

сумарний ефект впливів.

Відомо, що реакція студента на фізичне навантаження змінюється протягом тривалого часу. Крива фізичної працездатності (суперкомпенсація). У зв’язку з цим, прийнято розрізняти і форми педагогічного контролю.

Етапний - проводиться після закінчення певного етапу з метою встановлення кумулятивного ефекту. Дозволяє оцінити систему занять. Формування певної рухової дії, розвитком фізичної якості, динаміки фізичної підготовленості, динаміки функціональних спроможностей. Застосовується для перевірки задач, що поставлені викладачем в робочому плані, засобів і методів, умов наступних занять.

Поточний - застосовується для визначення щоденних коливань стану організму перенесення навантаження. Дозволяє більш якісно спланувати зміст наступних кількох занять, рівень тренувального навантаження в них.

Оперативний контроль дає термінову інформацію про стан студента в результаті впливу вправи, серії вправ (до 1 заняття). Значення його полягає в оцінці фізіологічних зсувів в організмі студента під впливом застосування засобів. Дозволяє правильно побудувати заняття за інтенсивністю навантаження. Дозволяє проводити контроль за відновленням ЧСС під час відпочинку. Наприклад у підготованих студентів ЧСС з 160-170 до 120-130 уд/хв відновлюється за 60-80с, а у студентів з НРФП - за 2-3 хв. Встановити вправи, до яких студенти недостатньо адаптовані, встановити оптимальні інтервали відпочинку, правильне чергування, послідовність вправ. Слугує оперативній корекції в ході заняття - збільшення тривалості відпочинку наприклад.

Контроль (Матвєєв Л.П., 1999) поділяється на оперативний (ефект 1 заняття) і етапний (результат етапу).

Методи контролю, що використовуються у фізичному вихованні можна згрупувати в три розділи:

Загальнопедагогічні методи. Педагогічний контроль дає змогу спостерігати різними сторонами педагогічного процесу, за змінами реакції студента (до, після, під час занять). Поширені у фізичному вихованні методи педагогічного контролю: хронометраж, пульсометрія, візуальні спостереження. Використовується також опитування (анкетування, інтерв’ю, бесіда).

Медико-біологічні методи (функціональні проби). Вимірюється і оцінюється «вартість» роботи.

Специфічні для фізичного виховання методи (залік, змагання, тестування рівня фізичної підготовленості і володіння технікою). Вимірюється і оцінюється результат діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]