Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2012 І заняття з УМ Місяк).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
60.42 Кб
Скачать

2. Робота з текстом Неканонічні звукові знаки

У давньогрецькій мові слово kαvωv означало «палиця» а в переносному значенні «правило, норма». Неканонічні фонетичні знаки це «акустичні жести» цмокання, покашлювання, посвистування тощо. Неканонічними вони називаються тому що відрізняються від «нормальних» звуків мови простіше не належать до звуків мови.

Неканонічні звукові знаки використовуються у спілкуванні між людьми а деякі у спілкуванні людей із тваринами та птахами. Зостановившись над якоюсь проблемою українці не розтуляючи рота вимовляють звук який на письмі приблизно передається буквосполученнями гм або хм.

І характер неканонічних знаків, і їх використання має національну специфіку. Американський лінгвіст Чарлз Фриз на лекції в Мадриді був зустрінутий звуком шшш і розгубився у США так виражають несхвалення. В Іспанії ж про що професор не знав це заклик до тиші як в українців тсс.

Я.Радевич-Винницький

Завдання до тексту:

1Визначте стиль і підстиль запропонованого тексту.

2. Розставте розділові знаки і поясніть їх вживання.

3. Наведіть приклад знайомого вам неканонічного звукового знаку.

4. До яких засобів спілкування відносяться неканонічні звукові знаки?

5.Запропонуйте приклад опосередковане цитування, використавши будь-яке речення з тексту.

6. Зробіть бібліографічний опис за поданими відомостями: цей уривок тексту взято із книги «Етикет і культура спілкування!, автором якої є Я.Радевич-Винницький. Книга побачила світу 2008 році в місті Київ, видавництво «Знання», загальна кількість сторінок- 291.