Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОКЛ ОПП.doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
2.34 Mб
Скачать

Тема 4. Оцінювання ефективності організаційного проектування підприємств

  1. Визначення критеріїв ефективності організаційного проектування підприємств.

  2. Аналіз економічної ефективності.

  3. Методи оцінювання ефективності організаційного проектування підприємств.

  1. Визначення критеріїв ефективності організаційного проектування підприємств

Оцінка ефективності є важливим елементом розробки проектних і планових рішень, що дозволяє визначити рівень прогресивності діючої структури, і проводиться з метою вибору найбільш раціонального варіанта структури або способу її вдосконалення. Ефективність організаційної структури повинна оцінюватися на стадії проектування, при аналізі структур управління діючих організацій для планування і здійснення заходів щодо вдосконалення управління.

Принципове значення для оцінки ефективності системи має вибір бази для порівняння або визначення рівня ефективності, який приймається за нормативний. Один з підходів диференціювання зводиться до порівняння з показниками, які характеризують ефективність організаційної структури еталонного варіанту систем управління. Еталонний варіант може бути розроблений і спроектований з використанням усіх наявних методів і засобів проектування систем управління. Характеристики такого варіанту приймаються як нормативних. Може застосовуватися також порівняння з показниками ефективності та характеристиками системи управління, вибраної в якості еталону, який визначає допустимий або достатній рівень ефективності організаційної структури.

Критерієм ефективності при порівнянні різних варіантів організаційної структури служить можливість найбільш повного і стійкого досягнення кінцевих цілей системи управління при відносно менших витратах на її функціонування.

Показники, що використовуються при оцінках ефективності проектування підприємства та його організаційної структури, можуть бути розбиті на наступні три взаємопов'язані групи.

1. Група показників, що характеризують ефективність системи, що виражаються через кінцеві результати діяльності організації, і витрати на управління.

2. Група показників, що характеризують зміст і організацію процесу проектування підприємства, в тому числі безпосередні результати і витрати живої праці.

3. Група показників, що характеризують раціональність структури і її технічно-організаційної рівень. До структур також належить система управління, рівень централізації функцій управління, прийняті норми керованості, збалансованість розподілу прав і відповідальності.

Для оцінки ефективності системи проектування важливе значення має визначення відповідності системи та її структури об'єкту управління. Це знаходить вираз в збалансованості складу функцій і цілей, відповідно чисельності складу працівників обсягом і складності робіт, повноті забезпечення необхідної інформацією, забезпеченості процесів проектування технологічними засобами з урахуванням їх номенклатури.

Оцінюють, наскільки структура організації відповідає завданням, цілям і факторам, від яких залежить успішність її функціонування. Для цього необхідно ретельно вивчити існуючу формальну структуру, визначити всі її слабкі і сильні сторони, з'ясувати, які недоліки у формальній структурі компенсують неформальні елементи і наскільки ефективно.

Ефективність проектування організації не може бути оцінена будь-яким одним показником. З одного боку, тут слід враховувати, наскільки структура забезпечує досягнення організацією результатів, відповідних поставленим перед нею виробничо-господарським цілям, з іншого - наскільки її внутрішнє побудова і процеси функціонування адекватні об'єктивним вимогам до їх змісту, організації і властивостям.

Ознаками оптимальної структури проектування є:

  • Оптимальна кількість підрозділів з висококваліфікованим персоналом.

  • Невелика кількість рівнів управління.

  • Наявність у структурі управління груп фахівців.

  • Орієнтація графіку робіт на споживача.

  • Швидкість реакції на зміни.

  • Висока продуктивність і низькі витрати.

Кінцевим критерієм ефективності при порівнянні різних варіантів проектування структури є найбільш повне і стійке досягнення цілей. Однак довести цей критерій до практично застосовних простих показників, як правило, надзвичайно важко. Тому доцільно використовувати набір нормативних характеристик: продуктивність; оперативність прийняття управлінських рішень; надійність системи; адаптивність і гнучкість. При виникненні проблем необхідно формулювати задіяну чисельність персоналу як критерій економічної ефективності, відповідно до якого повинна бути забезпечена максимізація результатів по відношенню до витрат на проектування. Чисельність апарату управління, повинна бути об'єктивно обґрунтованою для того, щоб у всій повноті забезпечити вирішення завдань, що випливають з цілей організаційної системи.

Ефективна організаційна структура дає можливість як узгодженого взаємодії всіх відділів, служб та посадових осіб відповідно до прийнятих планів, так і можливість самореалізації всіх працівників, які забезпечують організаційне проектування, та подальший прогрес та розвиток організації.

У цілому раціональна організаційна структура системи проектування підприємства повинна відповідати наступним вимогам:

  • Володіти функціональної придатністю, гарантувати надійність і забезпечувати управління на всіх рівнях;

  • Бути оперативною, не відставати від ходу проектування виробничого процесу;

  • Мати мінімальну кількість рівнів управління та раціональні зв'язки між органами управління;

  • Бути економічною, мінімізувати витрати на виконання проектувальних та управлінських функцій.