Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2.doc
Скачиваний:
224
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
371.71 Кб
Скачать

1.3. Економіка району

Економіка даного району розвинена достатньо добре. Площа Роменського району, одного з найбільшого в області, становить 1,9 тис. кв. км. Межує з районами: Лохвицьким Полтавської області на півдні, Срібнянським і Талалаївським Чернігівської області на заході, Конотопським, Буринським, Недригайлівським, Липоводолинським Сумської області - на сході.

По території району проходить колія Південної залізниці, що з’єднує наш край з Кременчуком, Бахмачем, Сімферополем, Мінськом, Москвою та Санкт-Петербургом. Через Роменщину пролягають автомобільні шляхи з Києва та Полтави до Сум та Курська; перетинають територію магістральні нафтопроводи та потужні лінії електропередач.

Унікальною скарбницею є надра Роменщини, що зберігають нафту, природний газ, конденсат, торф, кам’яну та калійну сіль, гіпс, діабаз, мергель, вохру, кам’яне та буре вугілля, цінні породи глин, будівельні піски.

Центр району - мальовниче, стародавнє місто Ромни, засноване 1100 років тому, знаходиться за 100 км від обласного центру - міста Суми, та за 272 км від Києва. Це один із провідних промислових центрів Сумщини. Поліграфічне обладнання, облицювальна цегла, нафтогазоустаткування, м’ясомолочні та борошняні вироби, одяг, взуття та гардинно-тюлеве полотно роменських підприємств широко відомі в Україні та за її межами.

На території міста працює 13 великих підприємств різних галузей економіки, таких як легка промисловість, машинобудування, харчова промисловість, будівельна промисловість та виготовлення меблів. Найбільшу питому вагу в загальних обсягах виробництва мали підприємства легкої промисловості – 49,8 %, машинобудівельної галузі – 22,2 %, харчової промисловості – 16,4 %.

З 13 промислових підприємств району найвідоміші: Роменський держлісгосп, ТОВ «Роменський завод продтоварів», ТОВ «Таланпром», ТОВ «Роменський завод «Тракторзапчастина»» та Роменський комбінат хлібопродуктів, а також працює близько 200 малих приватних підприємств з яких третина у сфері торгівлі.

В районі широко розвинена соціальна сфера. Охорону здоров’я забезпечує роменська районна лікарня та 1а обласна спеціалізована лікарня. Працює територіальний центр з обслуговування одиноких престарілих громадян та інвалідів. У місті діють 10 дошкільних початкових закладів, 11 загальноосвітніх навчальних закладів, вечірня школа і міжшкільний навчальний виробничий комбінат. Вищу освіту в Ромнах можна здобути в 2 вищих навчальних закладах 1-2 рівнів акредитації (Роменський політехнічний технікум та Роменський сільськогосподарський технікум) та діють коледжі іногородніх вишів: Роменський коледж державного вищого навчального закладу «Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана», та Роменський коледж Сумського національного аграрного університету. Для задоволення культурних потреб населення існує 3 драматичні театри, капела ім. Леонтовича, 12 православних церков, костел, 4 синагоги, краєзнавчий музей, міський парк культури та відпочинку імені Т. Г. Шевченка та міська централізована бібліотечна система, об’єднує 5 бібліотек (для дорослих з філіалом, для дітей з філіалом і сімейного читання). Також діють інші бібліотеки, зокрема шкільні. Пріоритетними видами спорту є футбол, легка атлетика та боротьба.

Лісистість даної території складає приблизно 9,2 %. Виробничим фондом лісництво забезпечене. На підприємстві працює 200 працівників. Відновлення лісу на 94 га. Середньомісячна заробітна плата працюючого - 2500 грн.

Крім задоволення потреб народного господарства в деревині та садивного матеріалу, лісові насадження мають важливе природоохоронне та рекреаційне значення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]